[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. Jul 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

spoljna politika

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

30. Jul 1999 14:51 (GMT+01:00)

Da li je pomračenje sunca božji znak za skori smak sveta?

Bogati se sele na planine

Dok se pesimisti spremaju za smak sveta, optimisti ne očekuju katastrofu. Šta su za kraj drugog milenijuma predskazali astrolozi, sveci, veliki umovi... Kakva su očekivanja običnih smrtnika

Neobičnost pojave totalnog pomračenja na našim meridijanima izazvala je ogromno interesovanje naučnika ali i običnih ljudi, utoliko više što se ovogodišnje pomračenje poklapa sa Nostradamusovim proročanstvom koji je još pre 400 godina napisao da će se "u sedmom mesecu 1999. godine sa neba pojaviti veliki kralj rušitelj" (po novom kalendaru njegovo proročanstvo se poklapa sa pomračenjem sunca).

Da li će ovogodišnje pomračenje, poslednje u ovom milenijumu, zaista biti predznak velikih nesreća i prirodnih katastrofa? Hoće li na Pariz, ne daj bože, pasti kometa i spržiti ga? Da li će neka prirodna katastrofa uništiti NJujork? Da li će posle katastrofe Avinjon postati glavni grad Francuske? Hoće li na zemlji, posle velike nesreće zavladati bolesti i glad?

Ma kakva apokalipsa, plaši me ljudska izopačenost

"Verujem da će posle 2000. doći 2001. godina, i to je sve. Ne bojim se velikih katastrofa. Uopšte, nemam nikakve strahove, ali čak i da strah postoji, može se pobediti uz pomoć vere ili joge", kaže američki pisac i novinar Alen Elkan.

"Kao vernik nikada nisam razumeo tu opsesiju krajem sveta. Čak sam ponizno želeo da se to dogodi dok sam još živ: uostalom, mnogo je utešnije umreti zajedno sa drugima nego umreti sam", tvrdi Vitorio Mesori, autor bestselera "Pretpostavke o Isusu". Osim toga, po mišljenju Mesorija, svi ti računi su smešni. "Mnogi i ne znaju da je 2000. godina od Hristovog rođenja bila u stvari 1994. godine jer je Isus Hrist rođen u 6. godini pre Hrista. Ali, čak i da je 2000. stvarno prava 2000. godina, to ništa ne menja. Jer, kako nam je sam Hrist u Jevanđelju poručio: "Nećete znati ni dan ni sat, taj dan će doći kao lopov, krišom". Dakle, kraj je nepredvidiv, mogao bi da se dogodi kroz milijardu godina ili danas u dva posle podne. Ali, mislim da ono što hrišćanin očekuje nije kataklizma posle koje bi započeo novi život na zemlji nego povratak Hrista koji bi došao da spusti zastore, da zatvori vrata istorije."

Alba Parieti, čuvena italijanska glumica, fatalista je: "Kraj sveta može da se dogodi sutra, život može prestati sutra, biće kako je zapisano u zvezdama. Mene ne plaše epohalne katastrofe. Jedino čega se bojim jeste vladajući cinizam, ljudska zloba i pakost i potpuni nedostatak ideala. Istina je da se sada više govori o duhovnosti, ali ljudi ne mogu tražiti spas u duhovnosti samo kada traže spas duše. Inače, mislim da 2000. godinu treba iskoristiti za novi početak".

Zanimljivo je da od pre izvesnog vremena sve veći broj dobrostojećih Evropljana, najčešće visokoškolovani lekari, advokati, novinari i biznismeni, počeo je da kupuje imanja i stare kuće u francuskoj oblasti Provans verujući da takvim potezom sebi i u bukvalnom smislu osiguravaju budućnost. Prema proročanstvima, ovaj deo planete će biti pošteđen katastrofe i postaće centar novog preporoda.

Oni naravno nisu jedini koji se spremaju za opstanak: posle više od dvadesetvekovne apsolutne izolacije na najneprohodnijim obroncima Himalaja, neki tibetanski sveštenici su zauvek zatvorili vrata starih hramova i počeli da antičke svete spise sele na jedno tajno mesto u brdima centralne Francuske.

I bogati, sujeverni Amerikanci, članovi raznih udruženja medijuma su od pre nekoliko godina počeli da napuštaju NJujork i kalifornijske obale i da se nastanjuju na padinama Stenovitih planina. Naravno, ne radi se ni o kakvoj masovnoj pojavi ili novom migracijskom pokretu. Ali, zanimljivo je da je jedini motiv seoba svih ovih osoba: izbeći smak sveta i spasiti se. Dok u NJujorku strahuju od katastrofalne poplave, stanovnici Kalifornije se boje zemljotresa.

Da li će kraj ovog i početak novog milenijuma stvarno obeležiti svetske katastrofe? Da li će početak ere vodolije koja počinje kroz dve godine i koja bi trebalo da donese mir i harmoniju na zemlji proteći u znaku zla i velikih nesreća? Šta su o periodu tranzicije u novi milenijum rekli Nostradamus i neki drugi čuveni proroci?

Pre nego se upustimo u razmatranje proročanstava vezanim za kraj sveta recimo nešto ohrabrujuće: nijedno predskazanje o bliskoj apokalipsi ne najavljuje istinski "kraj sveta" nego pre bliski kraj jedne epohe i početak "novog doba" za čovečanstvo. Svakako, ako imamo biblijska proročanstva na umu, prelazak iz jedne u drugu epohu neće biti bezbolan i biće praćen atmosferskim i geološkim nepogodama i potresima, a sa tim se naravno slažu i dosadašnja iskustva i proročanstva.

Istina, nije loše imati vilu u Provansi, ali, nažalost, mali je broj onih koji za svaku situaciju imaju neko rešenje i koji uvek imaju gde da se sklone, a mnogo veći broj običnih smrtnika koji se sa strahom pitaju: šta će se i kada dogoditi.


vesti po rubrikama

^politika

15:06h

Etničko čišćenje Prištine

15:11h

Đukanović : Ne rasturamo Jugoslaviju

15:18h

"B2-92" startuje u ponedeljak

15:23h

Gnjilane : Ranjene dve osobe

15:37h

Kušner : Stiže 200 policajaca nedeljno

15:41h

Perović : Referendum na beogradsko "ne"

15:43h

Od dolaska Kfora ubijeno 200 Srba

16:22h

Uhapšene ubice Srba

17:02h

Formirana Srpska nacionalna Skupština Kosmeta

17:13h

Vuk Obradović : Vojska nije ničija telesna garda

18:13h

Kušner imenovao devet sudija

22:03h

19. miting u Valjevu: Uskoro puca mehur od sapunice

22:06h

Genralštab optužuje bivšeg načelnika: Perišiću smeta uspeh u odbrani otadžbine

22:30h

U masovnoj grobnici 28 tela

23:22h

Širak: Srbi su velika nacija

23:44h

Bler stigao u Prištinu

23:46h

Vladika Artemije u Sarajevu: Bey Jugoslavije nema procvata Evrope

 

^društvo

15:46h

Mile Ilić postao doktor

15:49h

Kfor izvozi srpsku struju?

17:38h

Potencijalni "Zastavin" partner "Daevu"pred bankrotom

17:40h

Niška krimi priča : Kad udari "Ktitor" na "Ktitora"

23:45h

Mobilna veza Tirana-Crna Gora

 

^ekonomija

15:33h

Vlada Crne Gore "ublažila" poskupljenje hleba

16:47h

Nova cena hleba u Srbiji u ponedeljak

 

^spoljna politika

16:23h

Dogovor Kine i SAD : Žrtvama NATO 4,5 miliona dolara

16:27h

Upozorenje Baraku : Kamenjem na mir

16:56h

Krvavo u Atlanti

18:18h

Sarajevo : Usaglašeni ciljevi Pakta

 

^hronika

16:03h

Istraga protiv Novkocića : Nedostaje sporni nalog

17:51h

Treća žrtva požara u Podgorici

 

^reportaža

15:04h

Bivši dekani i prodekani za "Glas" : Ova vlast deci nudi mrak

 

^kultura

14:09h

Belef : Pijanistkinja Atena Kapodistrija

14:15h

Petar Božović u Grad teatru

14:35h

"Otvorena knjiga" u znaku poezije i muzike

 

^sport

14:39h

Osmo fudbalsko prvenstvo : Lopta na centru

14:41h

Anjelka i Peti zajedno u Realu

14:43h

Piksi hoće četvrti auto

22:09h

Na EP u košarci naše kadetkinje savladale Slovačku - 54:52: Jugoslavija u polufinalu

 

^feljton

14:51h

Pomračenje : Božji znak za skori smak sveta?

14:59h

Kako su Hrvati pokrali Nedovića

      


FastCounter by LinkExchange