[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. Jul 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

spoljna politika

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

18. Jul 1999. 17:08 (GMT+01:00)

Kragujevac epicentar uličnih mitinga i političkih rasprava

Trka opozicije sa kalendarom

Proteklih dana centralni grad Šumadije bio je epicentar političkih dešavanja u našoj zemlji. Isprva je prošlog četvrtka održan protest Saveza za promene, da bi u subotu i SPO izložio "ono što Srbiji treba". Broj učesnika je impozantan - Savez za promene okupio je oko petnaestak hiljada pristalica dok je mitingu SPO prisustovalo,kako tvrde pristalice ove stranke, oko 50.000 hiljada ljudi.

TV Kragujevac koja polako vraća oreol "najgledanije televizije" danima je najavljivala protest; Riplijevska minutaža posvećena je onom što će govoriti Zoran Đinđić i Vuk Drašković a Kragujevčani su bili svedoci i taktičkog nadmudrivanja vođa opozicije.

Naime, SZP zakazuje miting za 19. jul, da bi kasnije bilo objavljeno da SPO svoj "sabor" održava dva dana ranije. Okupljanje Saveza za promene posle toga zakazano je za 15. jul. U međuvremenu, nekada najbliži saradnik gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, Gvozden Jovanović, zajedno sa odbornikom Predragom Kanjevcem, vratio se u DHSS, napuštajući SPO. I Vlada Srbije je baš nekako u ovo vreme donela odluku da se uputi novčana pomoć "Zastavi" razrušenoj posle NATO bombardovanja.

Dakle, vruće.

Neko reče da je u Šumadiji sve počelo i sve se završilo. Trenutno u Kragujevcu ne radi 80.000 hiljada ljudi. Na birou je preko 20.000 mladih, a posle pogroma na Kosmetu stiglo je i 13.000 unesrećenih izbeglica, tako da je njihov broj sa prognanima iz Bosne i Krajine, ukupno 18.000. Tu je i oko 25.000 penzionera...

Radnici švercuju, privatnici se žale na namete i besparicu...

Odavno se Čaršija zagubila u sivilu razorene i uništene perjanice industrijskog socrealizma.

- Glasaću za Vuka. Ako on ne pobedi idem iz zemlje. Dosta mi je svega - kaže 26-godišnji Milan Arsenijević. dok razgovaramo u naselju "Bresnica" petočlana grupa mladića razmišlja o odlasku.

- Kako je onaj frajer pametno zapalio preko grane. Bio je mobilisan, otišo u Bosnu i prijavio se SFOR. Ne mogu da verujemo da sam toliko glup da se nisam setio tako jednostavne ideje - priča jedan od njih. Oni su listom za promene. Glasači SPO. Prisustvovali su mitingu, mada sa rezervom posmatraju plodonosnost okupljanja.

Dole u centru, na čuvenom spomeniku "Štafeti", rekao bih simbolično, ispisano je ime bivše Koalicije "Zajedno". Kojih stotinak metara dalje ka Upravnoj zgradi "Zastave" na trotoaru prodaje se sve i svašta - od igle do lokomotive.

- Ne može se više ovako. Da smenimo vlast pa kud puklo da puklo - kaže nam Mira koja prodaje tekstil.
- Jes'. Mnogo ti loše. Idi u selo kad ti fabrika daje tolike pare - glasno razmišlja vremešni gospodin.

I tako, u ovoj atmosferi, izgubismo sagovornike za ovu reportažu.

- Bitno je da idu svi zajedno. SPO greši što misli da ide sam. To je samoubistvo - kaže nam radnik LJubinko Cvetić, koji nije ni u jednoj stranci.

Inženjer Petar Lukić, razočaran je govorom Vuka Draškovića, u onom delu gde napada opoziciju.

I pijaca u najmnogoljudnijem kragujevačkom naselju "Aerodromu" juče je bila u znaku proteklih protesta. Na ulazu diler nude marke. Prodavci, koji su rasprodali robu zapodenuli razgovor. Poučeni prethodnim iskustvom bili smo samo nemi posmatrači događaja.

- Ne volim ti Đinđića što je pobegao.