GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 10. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI

Updated:
10/06/99 00:56 (GMT +01:00)
Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Uskoro stižu nove vesti ...


NATO potpisao vojno tehnički sporazum sa VJ

Rat je prestao

KUMANOVO - "Rat je prestao. Pobedila je politika mira koju vode SR Jugoslavija i njen predsednik Slobodan Milošević. Mi smo pokazali da smo bili za mir. Učinićemo sve da na ovim prostorima zavlada mir i bezbednost za sve građane Kosova i Metohije", izjavio je u sredu uveče zamenik načelnika Štaba vrhovne komande Vojske Jugoslavije (VJ) general Svetozar Marjanović nakon što su predstavnici NATO i Vojske Jugoslavije potpisali u Kumanovu sporazum o povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova.

"Međunarodne snage bezbednosti će biti pod pokrovoteljstvom Ujedinjenih nacija, sa preuzetom obavezom da obezbede potpuni mir na ovom prostoru", rekao je general Marjanović.

Džekson je rekao da su vojno-tehničkim sporazumom razrađeni detalji o proverljivom etapnom povlačenju u fazama jugoslovenskih vojnih, policijskih i svih drugih snaga sa Kosova i da će ispunjavanje tih uslova stvoriti uslove za supenziju vazdušnih udara NATO na SRJ.

"Prema uslovima ovog sporazuma kada generalni sekretar NATO dobije potvrdu da su jugoslovenske snage počele povlačenje on će naložiti suspenziju vazdušnih udara", kazao je general Džekson.

Dodao je da će ukoliko ne budu poštovani vremenski rokovi iz sporazuma vazdušni udari biti obnovljeni. Britanski general je rekao da je potpisvanjem sporazuma stvoren pravni osnov za razmeštanje međunarodnih mirovnih snaga sa ciljem da se na Kosovu stvori "bezbedno okruženje" i omogući povratak izbeglica.

On je naveo da "posao nije bio lak" i naglasio da potpisani sporazum daje "nadu za bolju budućnost, za obnovu Kosova i povratak normalnog života za sve građane, bez obzira na etničku pripadnost".

"Vrlo skoro ja ću razmestiti snage Kfora na Kosovo kako bi ravnopravno primenjivali ovaj sporazum. Imaćemo robustno prisustvo ali i bezbedno okruženje za povratak izbeglica", naveo je Džekson.

 

Agresija završena, slavlje u gradovima Srbije

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije (RTS) javila je u sredu uveče da je potpisivanjem vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu okončana agresija NATO na SR Jugoslaviju.

"Dragi gledaoci i slušaoci RTS, agresija na SRJ je završena. Sporazum o miru je potpisan. To je danas izjavio general pukovnik Svetozar Marjanović", zamenik načelnika Štaba vrhovne komande Vojske Jugoslavije, navela je RTS.

To je bila prva vest u sredu u Drugom dnevniku RTS. Nakon što je državna televizija objavila tu vest, u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, čula se pucnjava iz pištolja, kao i glasna muzika.

U Prištini se, od trenutka emitovanja te vesti, već 15 minuta čuje rafalna paljba iz automatskog oružja.Bombardovano šire područje Peći

PRIŠTINA - Avijacija NATO bombardovala je od 19,25 do 19,35 časova sa pet projektila okolinu naselja Brežanik u Peći.NATO odustao od sporne rečenice iz teksta sporazuma

Razgovori sa VJ se ipak nastavljaju

KELN - NATO je spreman na kompromis sa Jugoslavijom oko preostalih spornih tačaka u pregovorima o povlačenju jugoslovenskih snaga sa Kosova, izjavio je u sredu popodne u Kelnu nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer.

Prema njegovim rečima u sporazumu o kojem u Makedoniji pregovaraju predstavnici NATO i Vojske Jugoslavije (VJ) ostala je sporna samo jedna rečenica koja se odnosi na ulazak međunarodnih snaga na Kosovo u roku od 24 sata od povlačenja jugoslovenskih snaga.

On je rekao da je ta rečenica na koju je Beograd imao primedbe jednostavno izostavljena iz teksta dodajući da su se dve strane usaglasile o svim ostalim tačkama.

"Mi sada želimo da povučemo tu rečenicu", rekao je Fišer nagovestivši da bi taj korak mogao otvoriti put za brzi sled događaja koji bi doveo do povlačenja jugoslovenskih snaga, obustave bombardovanja i razmeštanja međunarodnih snaga na Kosovo.

Delegacija Vojske Jugosalavije (VJ) je najavila da će u sredu ipak nastaviti razgovore sa predstavnicima NATO kod Kumanova,

"Jugoslovenska delegacija nas je pozvala i rekla: Vraćamo se sa (makedonsko-jugoslovenske) granice i želimo da razgovaramo", izjavio je portparol NATO major Trej Kejt.Tri medveda iz beogradskog ZOO vrta putuju u Grčku

ATINA - Tri medveda iz beogradskog zoološkog vrta biće prebačena u Grčku kako bi se životinje spasile od gladi i bolesti, saopštila je u sredu predstavnica za štampu specijalizovane ustanove za zbrinjavanje medveda na severu Grčke Katarina Kristofilidou.

Prema njenim rečima jedan grčki biolog i jedan veterinar već su doputovali u Beograd po medvede koji su stari između dve i tri godine.

Pre nego što, u petak, krenu na put medvedi će biti pregledani a biće im data i sredstva za umirenje.

Kristofilidou je objasnila da su se grčki veterinari i biolozi odlučili na ovaj korak pošto su čuli da zbog bombardovanja životinje u beogradskom zoološkom vrtu gladuju i da nema dovoljno čuvara.

"Ovo je simboličan korak. Oni su nešto kao medvedi izbeglice. Možda bi i druge ustanove mogle da učine slično za druge životinje", dodala je ona.Glasanje o rezoluciji o Kosovu najverovatnije u četvrtak

UJEDINJENE NACIJE - Savet bezbednosti UN verovatno neće u sredu usvojiti rezoluciju o Kosovu, rekao je jedan američki zvaničnik.

"To planiramo najverovatnije za četvrtak", rekao je taj zvaničnik pre sastanka ambasadora grupe sedam industrijski najrzvijenijih zemalja i Rusije (G8) i Holandije.

Diplomate UN očekivale su da se u sredu obavi glasanje o rezoluciji o Kosovu, ali je to odloženo zbog kašnjenja vojnih razgovora između predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO u Makedoniji.

Glasanje ne bi trebalo da počne pre početka povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova i prestanka bombardovanja NATO prema sporazumu velikih sila.Prvi znaci povlačenja srpskih snaga

BRISEL - Zvaničnici NATO izjavili su u sredu u Briselu da su "umereni optimisti" u pogledu brzog sklapanja "vojno-tehničkog sporazuma" između predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO u Kumanovu, kao i da su uočeni "znaci priprema" za povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova.

Oni su podvukli da, za sada, nema nikakve odluke o zvaničnom ili "činjeničnom" obustavljanju vazdušnih napada na Jugoslaviju.

Portparol NATO Džejmi Šej i vojni predstavnik, general Valter Jerc izjavili su da se pripreme za povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova uočavaju u pojačavaju artiljerijske vatre protiv separatista Oslobodilačke vojske Kosova i približavanju albanskog granici, naročito na području Junika i Paštrika.

Oni su ocenili da je to "u stvari zaštita sopstvenih tenkova i trupa", ako se priprema povlačenje.

Šej i Jerc su naveli i da se dve brigade VJ kreću ka istoku Kosova, "a sve govori da će one imati ulogu jedinica za vezu" trupama u povlačenju. Iz Niša se, tvrde oni, kreće i veći broj vojnih vozila ka Kosovu.

Na pitanje novinara da li će NATO napadati srpske snage ako one počnu da se povlače i pre sporazuma i rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Šej je rekao da "NATO ne napada snage koje se povlače" i dodao da to povlačenje mora biti "organizovano i nadzirano".

Zvaničnici NATO su izjavili da će "budući komandant" međunarodnih snaga na Kosovu, sadašnji zapovednik NATO snaga u Makedoniji, general Majkl Džekson, u roku od 24 časa uspostaviti svoj štab u Prištini, čim se izglasa rezolucija Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Savet NATO za to izda naređenje.

Prema onome što je Šej rekao, zbog napada NATO u poslednjih par dana jugoslovenske snage na Kosovu izgubile su 29 tenkova, blindirana vozila, artiljerijska oruđa, "a mnogi jugoslovenski vojnici su poginuli ili ranjeni".

Prema tvrdnji Jerca, avioni NATO su u utorak uništili tri aviona MIG-29 na aerodromu u Batajnici.Jugoslovenska delegacija izašla iz pregovaračkog šatora

KUMANOVO - Delegacija Vojske Jugoslavije koja u Kumanovu vodi razgovore sa predstavnicima NATO o detaljima vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova, ponovo je oko 17,00 napustila šator gde se vode pregovori.

Iz šatora je izašao i makedonski general Janakije Manasiveski.

Nije poznato da li su razgovori prekinuti zbog dodatnih konsultacija jugoslovenske delegacije sa Beogradom.NATO u Beogradu oštetio 1.134 objekta

BEOGRAD - U proteklih dva i po meseca NATO napada na SR Jugoslaviju, na teritoriji svih 16 beogradskih opština oštećena su ukupno 1.134 objekta, od čega 567 u opštini Rakovica, 191 na Savskom vencu, 129 u Novom Beogradu i 83 na Zvezdari.

Prema najnovijim podacima Gradskog sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u Beogradu je najviše stradalo stambenih objekata (970), školskih (59) i predškolskih ustanova (48), a oštećenja nisu pošteđena ni društvena preduzeća (13).

Zbog dejstava razornih NATO projektila, u jugoslovenskoj prestonici oštećeno je devet zgrada opština i mesnih zajednica, osam kulturnih objekata, šest privatnih preduzeća, pet domova zdravlja i bolnica, po četiri sportska objekta i tržna centra i po dva verska objekta i samačka hotela.

Najčešća oštećenja na objektima u Beogradu su polomljena stakla i izvaljeni štokovi od prozora i vrata, a oštećene su i krovne konstrukcije i fasade, kao i malter unutar zgrada.

Ukupna šteta od dejstava NATO bombi, izuzimajući zgrade republičkih i saveznih institucija u Beogradu, procenjuje se na više milijardu dolara.OVK ubila tri stanovnika sela Trgovac

TRGOVAC - Pripadnici separatističke Oslobodilačke vojske Kosova ubili su u ponedeljak tri stanovnika sela Trgovac, opština Orahovac, javio je u sredu Radio Beograd, pozivajući se na informacije Pokrajinskog centra za obaveštavanje.

U izveštaju Radija se navodi da je "grupa albanskih terorista" ubila Danijelu Pavlović, Zorana Zulića i Dejana Rajičića.

Za sada nema preciznijih informacija o tim ubistvima.NATO bombardovao područja opština Orahovac i Dragaš

BEOGRAD - NATO je u sredu tokom prepodneva bombardovao područja kosovskih opština Dragaš i Orahovac.

Na područje sela Rogovo, opština Orahovac, oko 7.25 ispaljena su tri projektila, a pola sata kasnije čule su se tri snažne detonacije između sela Plajnik i Kosovce u opštini Dragaš.

Za sada nema preciznijih podataka o tim napadima.Beogradskom vodovodu naneta ratna šteta od 100 miliona dinara

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija (BVK) pretrpelo je direktnu ratnu štetu od preko 100 miliona dinara, zbog NATO bombardovanja delova vodovodnog sistema, izjavio je u sredu direktor BVK Predrag Uskoković.

On je precizirao da je u proteklih dva i po meseca NATO napada pričinjena velika materijalna šteta na objektima vodovoda u Progaru, na brdu Straževica u Rakovici, na uglu ulica Vardarske i Marulićeve (Vračar), na stakleniku fabrike vode u Makišu, pogonu BVK na Bežaniji i crpnoj stanici na Zvezdari.Ahtisari očekuje da u sredu bude postignut vojni sporazum

HELSINKI - Finski predsednik Mari Ahtisari izrazio je očekivanje da će u sredu u toku dana biti uspešno zaključeni pregovori delegacija SR Jugoslavije i NATO o detaljima povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova.

"Sada smo toliko blizu tog sporazuma da ne bih bio iznenađen kada bi dogovor, koji bi stvari dalje pokrenuo, bio postignut danas", rekao je Ahtisari, koji je izaslanik Evropske unije za Kosovo.

On je kazao da je u sredu telefonom razgovarao sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, i da je sa sadržinom tog razgovora upoznao finske predstavnike koji prate pregovore dve delegacije u Kumanovu.Arburova primila pravnike koji traže optužnicu protiv NATO

HAG - Glavni tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Luiz Arbur sastala se u sredu sa grupom pravnika iz Velike Britanije, Kanade i Grčke koji zahtevaju pokretanje istrage protiv NATO zbog ratnih zločina u Jugoslaviji.

"Tužilac je primila grupu pravnika...koji su zatražili pokretanje istrage i podizanje optužnica protiv lidera NATO, a u vezi sa oružanim sukobom koji je u toku na tlu bivše Jugoslavije", saopštio je portparol Haškog tribunala Pol Rizli.

Portparol je precizirao da su u pitanju privatne konsultacije, u kojima se razgovara o postojanju dokaza za eventualne zločine alijanse.

Haški tribunal insistira da se njegova nadležnost prostire na čitavu teritoriju bivše Jugoslavije. Arburova je zatražila da stručnjacima tribunala bude omogućeno da istraže zločine na Kosovu, bez ozbira na počinioce, pri čemu je nagovestila je da će Haški sud ispitati i dokazni materijal koji se odnosi na eventualne zločine Zapadne vojne alijanse.

"Nijedna osoba nije izuzeta ispod autoriteta Tribunala, niti se taj autoritet posebno proteže samo na jednu specifičnu grupu", kazao je portparol.Razgovori u Kumanovu u toku

KUMANOVO - U Kumanovu se i dalje vode razgovori između delegacija Vojske Jugoslavije i NATO o detaljima vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova.

Na novinarsko pitanje da li se u Kumanovu čeka prvo donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu, pa onda okončanje pregovora, Robin Kliford, portparol šefa delegacije NATO Majkla Džeksona, odgovorio je odrečno.

"Oni rade svoj posao, a mi naš. Mi radimo na razradi tehničkih detalja vojnog sporazuma" rekao je Kliford.

Prethodna runda razgovora, koja je počela u utorak oko 21. sat kod Kumanova i trajala celu noć, prekinuta je jutros oko osam sati kako bi se članovi jugoslovenske delegacije konsultovali sa Beogradom.

Nastavak razgovora bio je zakazan za sredu za 10 sati, ali su nešto pre toga članovi jugoslovenske delegacije otsišli na dodatne konsultacije sa Beogradom.

Razgovori su nastavljeni oko 14.00 sati, kada su se u vojnu bazu kraj Kumanova vratili se šef jugoslovenske delegacije, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general-pukovnik Svetozar Marjanović i pomoćnik saveznog ministra za inostrane poslove Nebojša Vujović.

NATO je ranije izrazio "oprezni optimizam" da će sporazum o povlaćenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova biti postignut u sredu.NATO demantovao da su vazdušni udari prekinuti

BRISEL - Portparoli NATO rekli su u sredu u podne da se vazdušna kampanja NATO protiv Jugoslavije nastavlja.

Oni su to rekli odgovarajući na komentare šefa Bundesvera generala Hansa-Pitera fon Kirhbaha da su vazdušni udari NATO obustavljeni.

"Od srede ujutro su praktično obustavljeni vazdušni udari", rekao je Kirhbah, dok je nemački ministar odbrane Rudolf Šarping rekao da bi "razgovori (o povlačenju jugoslovenskih sanga sa Kosova) trebalo da budu okončani ".
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange