GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 04. jun 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
04/06/99 00:10 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.SRJ prihvatila dokument za mir

BEOGRAD - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je u četvrtak mirovni predlog za rešavanje kosovske krize, koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin.

"Jugoslavije prihvata dokument za mir koji su zajedno doneli predsednik Finske Marti Ahtisari i specijalni izaslanih predsednika Rusije Borisa Jeljcina, Viktor Černomirdin", navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da se u prihvaćenom dokumentu potvrđuju suverenitet i teritorijalna celovitost SR Jugoslavije i uloga Ujedinjenih nacija.Tekst dokumenta koji su doneli Ahtisari i Černomirdin

BEOGRAD, 3. maja (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak "dokument za postizanje mira" koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici, finski predsednik Marti Ahtisari i specijalni izaslanik ruskog predsednika Borisa Jeljcina, Viktor Černomirdin.

Prenosimo u celini tekst tog dokumenta koji je podeljen poslanicima, a do koga je došao "Glas Javnosti":

"Da bi se krenulo prema rešenju kosovske krize, treba da bude postignut sporazum o sledećim prinicipima:

1. Trenutno i proverljivo okončanje nasilja i represije na Kosovu.

2. Proverljivo povlačenje sa Kosova svih vojnih, policijskih i paravojnih snaga prema brzom vremenskom rasporedu.

3. Raspoređivanje na Kosovu pod okriljem UN, efikasnih međunarodnih civilnih i bezbednosnih prisusatva, koja će delovati kao što to može da bude odlučeno na osnovu glave 7. Povelje UN i sposobnih da garantuju ispunjenje zajedničkih ciljeva.

4. Međunarodno bezbednosno prisustvo, uz suštinsko učešće NATO, mora biti raspoređeno pod ujedinjenom komandom i kontrolom i ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za celo stanovništvo na Kosovu i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica svojim domovima.

5. Ustanovljavanje privremene administracije za Kosovo, kao dela međunarodnog civilnog prisustva, o kojoj će odlučiti Savet bezbednosti UN, pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju unutar SRJ. Privremena administracija radi obezbeđenja prelazne uprave, za vreme dok se uspostavlja i nadgleda razvoj uslova za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova.

6. Nakon povlačenja, jednom dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrati radi obavljanja sledećih dužnosti:

- veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom,

- obeležavanje i čišćenje minskih polja,

- održavanje prisustva na mestima srpske baštine,

- održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima.

7. Bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica pod nadgledanjem UNHCR i neometan pristup humanitarnih organizacija Kosovu.

8. Politički proces usmeren prema postizanju privremenog političkog okvirnog sporazuma kojim se obezbeđuje suštinska samouprava za Kosovo, uz puno uzimanje u obzir sporazuma iz Rambujea i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ i drugih država u regionu, kao i demilitarizacija OVK. Pregovori između strana oko rešenja ne bi smeli da odlože ili ometaju uspostavljanje demokratskih samoupravnih institucija.

9. Sveobuhvatan pristup ekonomskom razvoju i stabilizaciji kriznog regiona. To će uključiti sprovođenje Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu uz široko međunarodno učešće radi daljeg unapređivanja demokratije, ekonomskog prosperiteta, stabilnosti i regionalne saradnje.

10. Prekid vojnih aktivnosti će zahtevati prihvatanje gore izloženih principa, uz istovremenu saglasnost sa drugim pethodno identifikovanim traženjem elemenata koji se preciziraju u donjoj fusnosti. Zatim će biti brzo zaključen Vojno-tehnički sporazum kojim će, između ostalog, biti precizirani dodatni modaliteti, uključujući i ulogu i funkcije jugoslovensko/srpskog osoblja na Kosovu.

Povlačenje

- Postupak povlačenja, uključujući i fazni, detaljan vremenski redosled, kao i obeležavanje tampon zone u Srbiji, iza koje će se snage povući

Osoblje koje se vraća

- oprema za osoblje koje se vraća
- delokrug njihovih funkcionalnih odgovornosti
- vremenski raspored njihovog povratka
- određivanje geografskih zona njihovog delovanja
- pravila koja rukovode njihov odnos sa međunarodnim bezbednosnim prisustvom i međunarodnom civilnom misijom.

Tekst sadrži fus notu koja glasi:
Drugi prelazni elementi:

- Ubrzan i precizan vremenski raspored za povlačenje koji znači, npr. sedam dana za okončanje povlačenja, izvlačenje naoružanja PVO van zone međusobne sigurnosti od 25 kilometara, u roku od 48 sati.

- Povratak osoblja radi obavljanje četiri gore nevedene funkcije biće izvršen uz sinhronizaciju međunarodnog bezbednosnog prisustva biće ograničen na mali dogovoreni broj (stotine, a ne hiljade).

- Suspenzija vojnih dejstava će se dogoditi nakon otpočinjanja povlačenja koje se može proveriti.

- Rasprava o vojno-tehničkom sporazumu i njegovo postizanje neće produžiti prethodno utvrđeno vreme za povlačenje.Za predlog glasalo 136, protiv 74 poslanika, troje uzdržano

BEOGRAD - Skupština Srbije prihvatila je u četvrtak predlog o rešenju kosovske krize, koji su u Beogradu u sredu predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću i najvišem rukovodstvu SRJ i Srbije predstavili izaslanici Rusije i Evropske unije Viktor Černomirdin i Marti Ahtisari.

Za prihvatanje predloga o rešenju kosovske krize glasalo je 136 poslanika, 74 je bilo protiv, tri su bila uzdržana, a jedan poslanik nije glasao.

Poslanici Srpske radikalne stranke glasali su protiv predloga za rešenje kosovske krize. Radikali imaju 82 od ukupno 250 poslaničkih mesta u parlamentu Srbije.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je u četvrtak mogućnost izlaska te stranke iz vlade Srbije.

"Mi u vladi nećemo dočekati eventualni ulazak agresorskih snaga NATO-a na Kosovo i Metohiju", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu.

Šešelj je rekao da su radikali u Skupštini Srbije glasali protiv plana za Kosovo koji su ponudili ruski izaslanik Viktor Černomirdin i izaslanik Evropske unije Marti Ahtisari jer je to "plan NATO-a".U noći između srede i četvrtka u napadima NATO na SR Jugoslaviju

Dvoje dece povređeno

U napadima NATO na SRJ u noći između srede i četvrtka dvoje dece u okolini Smedereva je povređeno, a najjače bombardovanje bilo je u okolini Kuršumlije, gde je na prigradsko naselje Markovići palo 12 projektila.

Prema navodima Centra za obaveštavanje u Smederevu, dvoje dece, čija imena još nisu saopštena, povređeno je u sredu posle 22 sata, kada je deo projektila NATO, koji je prethodno pogođen vatrom jugoslovenske PVO, pao na porodičnu kuću u selu Lipe.

Beogradski mediji preneli su da su deca zbrinuta u bolnici u Smederevu i da nisu u životnoj opasnosti.

Avijacija NATO bombardovala je u pet naleta naselje Markovići kod Kuršumlije, saopštio je Regionalni centar za obaveštavanje u Nišu, koji navodi da u tim napadima nije bilo povređenih.

Po četvrti put od početka agresije na SRJ u sredu u 23.15 bombardovan je most preko reke Jasenice na auto putu Beograd-Niš kod Velike Plane. U isto vreme NATO je sa dva projektila gađao i železnički most preko Jasenice na pruzi Velika Plana-Beograd.

Tri projektila ispaljena iz aviona NATO pogodila su atar sela Aleksandrovo, u opštini Merošina. Na meti je bio repetitor radio Niša, koji je u sastavu Radio televizije Srbije.

Avijacija NATO u noći između srede i četvrtka je bombardovala i okolinu Prizrena, odnosno fabriku čajeva "Farmakos", zatim podnožje planine Paštrik i desnu obalu Belog Drima.

Za vreme vazdušne opasnosti, koja je u Beogradu bila na snazi od srede u 22 sata do četvrtka ujutro u 6.30, na području grada nije bilo dejstava NATO.

U četvrtak u napadu NATO avijacije na skladište preduzeća "Naftaplin", koje se nalazi između Kljajićeva i Čonoplje, teško je povređeno jedno lice.

U 10.28 sati gađan je i predajnik između Kule i Vrbasa.

NATO avijacija je u protekla 24 časa izvršila više od 20 napada na području Kosova i Metohije, ispalivši oko 200 projektila. NATO je u četvrtak ujutro između 8.15 i 8.30 sa četiri projektila gađao područje Novog brda kod Prizrena.

Avijacija NATO-a ponovo je u četvrtak oko 10.30 gađala repetitor Radio-televizije Srbije (RTS) na ulazu u Srbobran. Meta napada bio je treći antenski stub tog emisionog centra.Trupe SAD, Britanije, Francuske i Nemačke neće moći u SRJ

LOS ANĐELES - Jugoslavija nikada neće prihvatiti zahtev Zapada da dozvoli trupama SAD, Velike Britanije, Francuske ili Nemačke da uđu na njenu teritoriju, kao deo mirovnog sporazuma, izjavio je u sredu jugoslovenski ambasador u UN Vladislav Jovanović.

"Nije realno očekivati od nas da pružimo dobrodošlicu i dočekamo agresore", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Los Anđelesu i dodao da su dvomesečni vazdušni napadi NATO na SRJ "doveli u pitanje kredibilitet NATO".

Prema njegovim rečima, NATO ne može biti "mirotvorac, pošto se već diskreditovao".

Jovanović je govorio na konferenciji za novinare u Los Anđelesu samo nekoliko sati pošto su izaslanici Rusije i Evropske unije Viktor Černomirdin i Marti Ahtisari uručili plan za mirovno rešenje krize jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Jugoslovenski ambasador nije želeo da govori o mirovnom planu, osim toga da će ga jugoslovenske vlasti proučiti. On je rekao da je kosovski problem unutrašnje pitanje" i optužio NATO za mešanje u unutrašnje stvari.

"Mi smo za mir, za dijalog i kompromis, ali nismo spremi da dovedemo u pitanje naš suverenitet", rekao je Vladislav Jovanović.Kfor će eliminisati i naoružane separatiste

PRAG - Američki senator Ričard Lugar izjavio je da jezgro mirovnih snaga na Kosovu - Kfor, treba da čine trupe NATO-a, između ostalog, i zato što one mogu da spreče akcije naoružanih kosovskih separatista.

Na konferenciji za novinare koju je u sredu održao na proputovanju kroz Prag, on je rekao da je "NATO obećao (predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu) Miloševiću da će na autonomnom Kosovu, kao sastavnom delu Jugoslavije, biti pod zaštitom sve etničke zajednice i da će mirovne snage eliminisati delovanje naoružanih separatista".

"OVK može da bude vrlo aktivna, zato nije slučajno ko bi trebalo da uđe u mirovne snage, njihovo jezgro bi činio NATO", rekao je američki senator.

Lugar je dodao da predsednik Milošević ima mnogo puteva da obznani da prihvata mirno rešenje krize na Kosovu i naglasio da "u svakom slučaju ovaj pristanak mora da prati i promena stanja na terenu".EU za zajedničku komandnu strukturu budućih snaga

KELN - Evropska unija izjasnila se za zajedničku komandnu strukturu mirovnih snaga na Kosovu bez obzira na to koje će sve trupe u njima učestvovati.

Predstavnik za štampu nemačke vlade Uve-Karsten Haje izjavio je u četvrtak da takva struktura mora biti sprovedena "potpuno i bez ikakvih ograda i ustupaka".

Nemačka je do 1. jula predsedavajuća EU. Poslednji samit u nemačkoj organizaciji počeo je u četvrtak ujutro u Kelnu.

Kako je Haje saopštio, petnaestorica su ponovili i da ostaju pri zahtevu da se sa Kosova moraju povući sve jugoslovenske snage.Dobrilo Nenadić, peti dobitnik nagrade "Prosvetinog" sajma knjiga

Niko ne može oduzeti blaženstvo

BEOGRAD - O nagradama bih rekao: ako uradiš nešto da valja, pa ti to oni dalji i bližnji uoče, pa te pohvale, čak i nagrade, onda je to ono pravo. Ako, pak, ne uoče, ostaje ti kao uteha gospod Bog i ti sam. Skrene li, pak, i gospod svoje oči, pomalo umorne od svega što se na svetu zbiva, sa tebe i tvoga dela, ostaje ti opet dosta: niko ti ne može oduzeti ono blaženstvo, zadovoljstvo i ponos što si ti tako uradio - kaže Dobrilo Nenadić, dobitnik pete nagrade "Prosvetinog" sajma knjiga za roman "Despot i žrtva". Nagrada je trebalo da mu bude uručena u četvrtak ispred knjižare "Geca Kon", ali Nenadić nije bio u mogućnosti da dođe.

D. T.Protest srpskog PEN centra

BEOGRAD - Srpski PEN centar protestovao je zbog članka dopisnika agencije Tanjug iz Rima Dragoša Kalajića u kojem je on optužio srpske intelektualce i pisce, Biljanu Srbljanović, Vojina Dimitrijevića i Filipa Davida da su strani plaćenici koji kleveću državu.

U članku se za Srbljenovićevu, Dimitrijevića i Davida kaže da su "stratezi agresije na Jugoslaviju", kao i da "kleveću svoj narod i državu kod svakog ko je spreman da ih plaća". Srpski PEN u saopštenju konstatuje da se takvim napisom "vređaju i neposredno ugrožavaju intelektualci koji slobodno izražavaju svoje stavove" i ističe da "oni svojim mišljenjem ni na koji način nisu ugrozili interese naroda i države".

Srpski PEN centar uzima u zaštitu ugrožene pisce i intelektualce, kao i članove PEN koji su se našli na udaru nedostojne zloupotrebe opšte nevolje radi političkih i ličnih obračuna", navodi se u saopštenju.Jugoslovenski salon karikature u Vršcu

Portreti javnih ličnosti

Jugoslovenski salon karikature na temu "Portreti javnih ličnosti" biće otvoren u petak u 18 časova u Galeriji "Šampion" u Vršcu. Na konkurs koji je raspisao Klub vršačkih satiričara pristiglo je više od 160 radova od 65 autora. Jednoglasnom odlukom žirija prva nagrada Salona pripala je Branislavu Obradoviću, druga Zoranu Ćeličaninu, a treću dele Jovan Prokopljević i Bora Marković.Najbolji jugoslovenski fudbaleri ne haju što u subotu neće istrčati na teren u Dablinu

Irska pala sama

Izvesno je da će UEFA postupiti po strogim pravilima i registrovati meč 3:0 za plave

SPECIJALNI IZVEŠTAČ "GLASA JAVNOSTI"

SOLUN - Jutro posle odluke vlade Republike Irske da jugoslovenskoj fudbalskoj ekspediciji uskrati vize, u taboru plavih u Solunu proteklo je u iščekivanju novih vesti. Ali, ne onih iz Irske ili UEFA, već iz Beograda! Dragan Stojković i reprezentativci držali su otvorenu vezu sa domovinom, i jedina tema bila je kako se odvija mirovni proces, kakav je plan prihvaćen, kako je glasao parlament...

- Ma, ko misli na Irce... Oni su svoje rekli, UEFA će im odgovoriti - duhovito komentariše Miroslav Đukić. - Važno je da su vesti iz Beograda dobre. Sada nam je svima lakše, samo da Jugoslavija dočeka mir.

 

Poruka iz Grčke

Promocija LJubiša Tumbakovića, novog trenera AEK, u dnevnim novinama u grčkoj dobila je veliki prostor. U dnevniku "Sport" dominira velika reportaža o bivšem stručnjaku Partizana i njegova velika slika sa majcom u rukama. Posebno je interesantan natpis na majci: "Klintone, možeš da nam p...."što su Grci sa odabravanjem prihvatili.

Irci su pozvali Solun i nezvanično predložili novi termin utakmice (11. jun), međutim stručni štab plavih o tome ni ne razmišlja.

- Želeli smo da igramo, prihvatili sve uslove do srede, međutim posle ovakvog njihovog postupka nisu vredni ni pomena. Nećemo igrati sa njima, nema ponavljanja utakmice... Jedino što ćemo se dogovoriti koga ćemo ubeležiti u strelce u tih 3:0. Siguran sam da će utakmica biti tako registrovana. Pravila UEFA su jasna i nema ničeg spornog.

Prema planu, plavi imaju zakazan trening za 19,15, u vreme kada temperatura padne ispod 30. podeoka. Golmani su, kako je selektor Milan Živadinović odlučio, imali dvostruki tretman.

- Tercet golmana trenira i prepodne - podvlači Živadinović. - Ivica Kralj je odlično radio kod Ranka Stojića u Belgiji, tako da nam je to briga manje.

Do utakmice protiv Malte naša reprezentacija neće menjati hotel. Uslovi ovde, u Solunu, su vrhunski, a jedino se na put sprema selektor Živadinović.

- Idem u sredu na utakmicu Irska - Makedonija. Moja viza još važi, idem da ih nerviram! Naravno, i da vidim mogućnosti Makedonaca i Irske, reprezentacije koja nam je pobegla sa megdana.

Vladimir VukmirovićU petak u Napulju vaterpolisti Bečeja protiv moskovkog Dinama

Bitka za finale

Bečej u Napulju, na mestu uspeha... Nedavno, vaterpolisti jugoslovenskog šampiona pobedili su Posilipo na bazenu koji je poprište i fajnal-fora, a uz prijatna sećanja momci sa Tise sada su i ekstra motivisani...

- U Napulju smo odigrali najbolju utakmicu u grupi - podseća Aleksandar Šoštar. - Međutim, dosadašnji rezultati ne smeju da nas zavaraju. Dinamo iz Moskve je izuzetno jak protivnik, pravi predstavnik ruske škole vaterpola. Tek kada se završi meč protiv Moskovljana, naravno u slučaju da pobedimo, razmišljaćemo o finalnom meču. Spremni smo, do neba motivisani. Prema fajnal-foru, sve do sada bilo je zagrevanje. Ako smo pravi to ćemo ovde i pokazati.

Program fajnal-fora: Posilipo - Splitska banka (19), Bečej - Dinamo (21). Subota: utakmica za treće mesto (19), finale (21).Partizan predstavio novog trenera

Povratak Ješića

BEOGRAD - Samo što je LJubiša Tumbaković u četvrtak potpisao za atinski AEK, Partizan je predstavio novog trenera, Miodraga Ješića. Nekadašnji fudbaler Partizana i turskog Izmira, a zatim trener Obilića, Krajišnika, Vršca, Mladog radnika, Radničkog iz Novog Beograda i Niša, te konačno OFK Beograda na čijoj je klupi proveo prošlu sezonu, potpisao je dvogodišnji ugovor sa crno-belima uz obostranu želju da "više puta bude obnovljen".

- Upravni odbor je izašao u susret Tumbakoviću i dozvolio mu da ode u AEK sa kojim ćemo u ponedeljak potpisati protokol o bratimljenju. Mi smo morali da pronađemo adekvatnu zamenu i na moj predlog UO je jednoglasno prihvatio Ješića koji je dete Partizana i srcem je uvek bio u Humskoj. Ja sam mu bio i trener i direktor, a sada ćemo biti saradnici što mi je izuzetno drago - istakao je direktor Nenad Bjeković.

Ješić na promociji nije krio zadovoljstvo...

- Drago mi je što sam opet u klubu zahvaljujući kom sam postigao sve u životu. Hrabrost je preuzeti Partizan posle čoveka i trenera kakav je Tumbaković. Na meni je samo da nastavim njegovim putem, sve ostaje kako je bilo, stručni štab, početak priprema, igra, a nadam se da će ostati i uspesi - najavio je Ješić.

Novi šef struke izvršiće prozivku igrača za narednu sezonu 14. juna, kako je ranije bilo predviđeno.Jugoslovenski rukometaši na SP u Egiptu lako savladali Australiju 40:22

Zagrevanje za "trikolore"

I drugi autsajder u Grupi "D" na Svetskom prvenstvu u Egiptu lako je položen na pleća. Jugoslavija je u pravoj trening utakmici pobedila Australiju - 40:22. Ovaj meč poslužio je kao zagrevanje plavih za derbi-meč protiv Francuske u petak koji može da odluči mnogo kada je u pitanju konačni poredak u grupi.

Selektor Zoran Živković duel protiv selekcije sastavljene od Srba, Rumuna, Šiptara, Švajcaraca i Danaca iskoristio je da ukaže priliku svim igračima koji su se našli u zapisniku. "Haubice" su testirali Peruničić, kapisoda i Lisičić koji su zajedno postigli čak 25 golova.

Ipak, plavi pred derbi nisu bezbrižni, uprkos činjenici da su na startu uknjižili dve ubedljive pobede. Naime, posle Rastka Stefanovića, za koga je šampionat završen, na listi povređenih su i Dragan Škrbić, koji će skoro sigurno propustiti meč protiv "trikolora" zbog poverede mišića, i Ivan Lapčević koji ima problema sa desnim ramenom.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange