GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 24. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
24/05/99 18:49 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


POŠTOVANI KORISNICI,

ZBOG USLOVA OTEŽANIH NAPADOM NATO NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM SRBIJE POSTOJI MOGUĆNOST DA PREGLEDI VESTI "GLASA JAVNOSTI" NA INTERNETU STIŽU SA ZAKAŠNJENJEM.NATO avijacija u noći između subote i nedelje dejstvovala po Beogradu, Užicu, Šapcu, Leskovcu , Vrbasu i Kuršumliji

Bombama na srpske gradove

BEOGRAD- NATO avijacija je u noći između subote i nedelje napadala šire područje Beograda, Užice, Šabac, Sremsku Mitrovicu, okolinu Novog Sada, Vrbasa, Leskovca i Kuršumlije, kao i više mesta na Kosovu i Metohiji.

BEOGRAD - Avioni NATO gađali su u nedelju oko četiri časa sa dve rakete razvodno postrojenje elektrane u Obrenovcu. Blokovi termoelektrane "A" ispali su iz pogona zbog čega je Beograd ostao bez struje.

Avioni NATO su u nedelju posle četiri časa gađali sa dve rakete batajnički aerodrom. Avijacija Severoatlantske alijanse dejstvovala je u nedelju oko 1:30 sati na području između Surčina i Jakova. Na tom području odjeknulo je nekoliko detonacija.

Dve snažne detonacije čule su se oko 03:00 časa na području Rakovice, na brdu Straževica.

Foto: P. Vujanić

UŽICE - Na područje Ponikava kod Užica NATO avijacija obrušila se u nedelju, oko 12 časovai 40 minuta, sa šest projektila.

ŠABAC - Avijacija NATO gađala je u nedelju u 1,00 sat centar Šapca, Stari grad na obali Save, koji je i prethodnog dana bio meta alijanse. Ispaljena su najmanje tri projektila.

KURŠUMLIJA - Šire područje Kuršumlije, avijacija NATO bombardovala je u subotu oko 21:30 i nešto posle 23:00 časa, kada su se čule četiri detonacije.

SREMSKA MITROVICA - Po treći put od početka napada na našu zemlju, avioni NATO obrušili su se na ciljeve između Sremske Mitrovice i sela Manđelos. Iz tog pravca se u nedelju oko jedan čas čulo šest snažnih detonacija

Na području Fruške gore u jedan čas i tri minuta odjeknule su tri snažne detonacije.

VRBAS - Jednim projektilom NATO avijacija je 00:40 uništila u Vrbasu antenski stub, koji je prilikom prethodnog napada već bio znatno oštećen.

PRIŠTINA - Avijacija NATO je u nedelju u 8.45 sa 13projektila gađala objekte u blizine kasarne u Uroševcu.

Prema prvim informacijama, žrtva i povređenih nema, jer je kasarna iseljena pre početka agresije NATO na SRJ.

U nedelju oko 8 sati, avioni Alijanse su sa više od deset projektila gađali selo Velikince kod Gnjilana. Nema informacija o tome da li je u tom napadu bilo povređenih.

Beograd ponovo u mraku

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije saopštila je da je NATO razornim projektilima u nedelju u 4.10 gađao najveće razvodno postrojenje i trafo stanicu u termoelektrani "Nikola Tesla" A u Obrenovcu. U saopštenju se navodi da je tim dejstvima iz pogona izbačeno i nekoliko važnih dalekovoda od Obrenovca prema Beogradu što je dovelo do prekida snabdevanja potrošača u najvećem delu Srbije. Nakon bombardovanja u celom Beogradu je nestalo strujeKao posledica napada NATO na SR Jugoslaviju

"Kisele kiše" iznad Rumunije

BUKUREŠT - Na jugu, jugozapadu i zapadu Rumunije poslednjih dana su zabeležene pojave "kiselih kiša" za šta su rumunski stručnjaci u nedelju okrivili NATO bombardovanje jugoslovenskih hemijskih fabrika i rafinerija.

Životna sredina u rumunskim pograničnim područjima je ozbiljno ugrožena, navode rumunski stručnjaci. U tim područjima zabeležen je pad vrednosti "ph" faktora sa normalnih 7 na 5 jedinica, odakle potiče fenomen "kiselih kiša".

"Taj fenomen je posledica NATO bombardovanja hemijskih fabrika u Jugoslaviji", izjavio je direktor APE Ilie Ćincea. On je naglasio da se do takvog zaključka došlo "pošto su eliminisani svi ostali uzroci".

U više delova oblasti Karas Severin, na jugozpadu Rumunije, "kisele kiše" su već prouzrokovale štete na usevima i drveću. Zagađenost životne sredine zabeležena je i oko Temišvara.Šef italijanske diplomatije, Lamberto Dini

Konflikt može da se reši pregovorima

KATANIJA - Italijanski ministar inostranih poslova Lamberto Dini izjavio je u nedelju da rat u Jugoslaviji može da se okonča samo dogovorom, putem rezolucije Ujedinjenih nacija, a nikako raspoređivanjem kopnenih trupa.

"Ne treba da razmišljamo o intervenciji kopnenim trupama, već konflikt treba da rešimo pregovorima", izjavio je novinarima šef italijanske diplomatije na jednom političkom skupu u sicilijanskom gradu Katanija.

Ovo bi se ostvarilo putem rezolucije koju bi "usvojio Savet bezbednosti, a u kojoj bi se nalazili principi koje su najpreciznije potvrdile zemlje članice Grupe - 8", rekao je Dini.

Dini je istakao da je neophodno da se uspostavi politički dijalog "bez nastavljanja ovog rata, bez daljeg nastavljanja ovih napada, koji ne pogađaju samo vojna postrojenja, nego i civilna i sam narod".Vlada u Budimpešti zvanično saopštila

Lovci "F-18" u Tasaru

BUDIMPEŠTA- Šesnaest lovaca bombardera tipa "F/A-18D" je već stiglo u američku bazu u Tasaru, na jugu Mađarske, a preostalih osam se očekuju u toku dana - zvanično je saopšteno u Budimpešti.
Ministar odbrane Janoš Sabo izrazio je nadu da ovi lovci, popularno nazvani "stršljenima", ipak neće učestvovati u borbenim dejstvima, čemu se protivi i tri četvrtine ovdašnje javnosti.

Komandant mađarske armije general-pukovnik Ferenc Veg, međutim, nije isključio ni tu mogućnost, dodajući da o svemu odlučuje Brisel, odnosno da zvanična Budimpešta u ovom konkretnom slučaju nema pravo glasa.

Zajedno s 24 bombardera "F/A-18D" stiglo je u Tasar i nekoliko aviona tipa "A-10", a na budimpeštanskom civilnom aerodromu "Feriheđ-1" već nekoliko dana nalazi se dvadesetak letećih tankera "KC-135", sposobnih da u vazduhu gorivom snabdevaju druge avione.Samoproklamovani premijer privremen vlade Kosova, Hašim Tači

Ne treba stati sa bombardovanjem

TIRANA - Rukovodstvo terorističke OVK, koje je našlo utočište u Tirani, uputilo je apel NATO da nastavi bombardovanje Jugoslavije, uprkos tome što su avioni Alijanse pre dva dana ubili i ranili više pripadnika te separatističke organizacije do koga je došlo, prema najnovijem objašnjenju Brisela, zbog " lingvističke greške".

Samoproklamovani premijer privremene" vlade" Kosova Hašim Tači apelovao je na Vašington, London, Pariz i Bon da treba "ne samo da nastave nego da pojačaju bombardovanje Jugoslavije" uprkos tome što je tehničkom greškom pogođena kasarna u Košarima kojom prilikom je najmanje sedam pripadnika OVK poginuo a više ranjeno.Johanes Rau novi predsednik Nemačke

BERLIN - Johanes Rau, jedna od vodećih ličnosti Socijaldemokratske partije kancelara Gerharda Šredera, izabran je u nedelju za osmog posleratnog predsednika Nemačke s petogodišnjim mandatom.

Rau (68) je u drugom krugu glasanja dobio apsolutnu većinu od 690 glasova u parlamentu i preuzeće dužnost predsednika 1. jula.

Dosadašnji predsednik Roman Hercog nije želeo da se kandiduje za drugi mandat.Dvanaestogodišnja Katarina Jonev u znak protesta vratila britansku stipendiju

Ne plašim se, samo sam začuđena

BEOGRAD- Posle bombardovanja NATO i rata u kojem učestvuju i engleski piloti, dvanaestogodišnja Katarina Jonev, učenica petog razreda Osnovne škole "Veselin Masleša" u Beogradu, odlučila je da se odrekne stipendije za školovanje u Londonu.

- Ne mogu da zamislim da živim u zemlji koja bombarduje moju zemlju i moj narod- kaže Katarina, odličan đak dve škole, sportista i novinar koji sarađuje sa nekoliko listova za decu i odrasle.
Ne misli da je njena reakcija nešto izuzetno, već smatra da je to u ovim okolnostima sasvim normalna odluka.

Kako je uopšte došlo do toga da ova beogradska učenica dobije šansu koja se pruža veoma retko, verovatno jednom u životu?
Sve je počelo pre osam godina, kad je Katarina postala đak engleske Internacionalne škole koja je imala svoj "ogranak" u prestonici SRJ. Na testu koji su pre dve godine radili svi učenici Internacionalne škole iz nekoliko svetskih gradova, Katarina je osvojila drugo mesto i pravo na stipendiju za studije na koledžu u Londonu. Od oko 400 đaka ona je imala drugi najbolji rezultat.

Prema rečima Katarine Jonev, pošto je tada imala samo 10 godina, dogovoreno je da u glavni grad Velike Britanije ode kad završi osnovnu školu u Beogradu. Sada se sve promenilo, pa i njena želja, uprkos tadašnje velike sreće koju je doživela. "Ne može rečima da se opiše kako sam se osećala", kaže.

A da li će se ipak predomisliti kad sve ovo što nas je zadesilo prođe?
- Ne verujem, ja sam u horoskopu Bik, a poznato je da su osobe rođene u tom znaku veoma tvrdoglave- sumnjičavo vrti glavom nesuđeni stipendista londonskog koledža.

Za vreme razgovora u redakciji "Glasa", u sred podneva, oglasila se sirena za vazdušnu opasnost. Da li je plaši taj neprijatni, zavijajući i opominjući zvuk?
- Ne plašim se, samo sam začuđena. Ovo nije trebalo da se desi. Ne silazim u podrum, mada moram da priznam da sam, od kako je počeo rat, doživela tri velika šoka. Prvi, kad su napali Kosovo, drugi kad su avioni krenuli i na Beograd, a treća šokantna vest bila je da su pogodili Ulicu Maksima Gorkog. Pomislila sam da je bomba pala na moju školu. To su ta tri šoka, a inače sam se navikla na sirene- smireno priča dvanaestogodišnja Katarina.

O ovome što se dešava, naravno, razgovara i sa svojim drugarima. Neki su otišli iz Beograda, ali se sa njima dopisuje ili često čuje telefonom.
- Jedna moja drugarica pobegla je na selo u blizini Niša. Pre nekoliko dana mi se javila i rekla da ne ide u sklonište, mada i Niš stalno bombarduju. Umesto da se sakrije, ona izlazi napolje, stoji na terasi i gleda u nebo. Kad sam to čula, nisam znala da li da plačem ili da se smejem- priča Katarina.

Šta bi poručila onima koji nas bombarduju?
- Krajnje je vreme da prestanu.

O. NikolićZbog bombardovanja Kombinata bakra Bor

Bez posla 20.000 radnika

BOR - Drugi napad NATO avijacije na trafo-stanicu "Bor 3" u subotu u ranim jutarnjim satima, izveden je na već potpuno uništeno postrojenje. U prethodnom napadu na taj objekat nedelju dana ranije, postrojenje je pretvoreno u zgarište što je prouzrokovalo prestanak proizvodnje u Kombinatu bakra RTB Bor.

Neposredno nakon prvog napada direktor Topionice i rafinacije bakra Veselin Savović, ocenio je da nije realno očekivati nastavak proizvodnje u ovom Holdingu do prestanka bombardovanje.

Prema mišljenju ovdašnjih stručnjaka, gašenjem metalurških postrojenja koja su osnova u lancu proizvodnje i dalje prerade bakra, u najskorije vreme će praktično bez posla ostati oko 20.000 radnika.
Tehnički direktor preduzeća "Elektroistok" Dragan Milanović, ocenio je da je napadom NATO avijacije na trafo-stanicu RTB Bor, ovom holdingu naneta nenadoknadiva šteta.
On je rekao da su se preko ovog elektropostrojenja strujom napajala sva metalurška postrojenja i da je ono uništeno.
Prema Milanovićevim rečima "cilj agresora izveden je kako bi se onesposobio i zaustavio RTB, pojam industrijske moći.

S.T.Zašto je martovska prosečna zarada u Srbiji 1.286, ali i 965 dinara?

Dva aršina jedne plate

 

I borcima bez učinka

- Prosečna neto plata bez uračunatih uvećanja zarade i naknada koristi se za utvrđivanje svih naknada i dodataka regulisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti i Zakonom o ostvarivanju prava boraca i ratnih invalida, a, koliko mi je poznato, i neka druga socijalna davanja kao što su materinski i dečji dodatak, za koje je nadležno Ministarstvo za brigu o porodici - kaže za "Glas" Jasmina Sandić, šef kabineta pomoćnika ministra za rad, boračka i socijalna pitanja.

BEOGRAD - Početkom maja smo, preko "Službenog glasnika", obavešteni da nam je prosečna plata u martu bila 1,286 dinara, da bismo samo desetak dana kasnije iz istog izvora saznali da to možda i nije baš tako. Naročito ako se od mase isplaćenih zarada odbiju "uvećanja zarade i naknade". U tom slučaju prosečna neto zarada u Srbiji iznosila je 965 dinara, odnosno 321 dinar manje.

Proverom u Republičkom zavodu za statistiku "Glas" je saznao da se pod "uvećanjem zarada i naknadama" ne podrazumevaju regresi, markice, topli obrok i ostala primanja iz rada koja ne podležu dažbinama, već ona na koje se porez i doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje plaćaju bez pardona - uvećanje zarade po osnovu minulog rada, ili učinka i naknada zarade za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora.
I dnevnica solidarnosti, koja je stupila na snagu 25. aprila, izdvaja se iz ukupne isplaćene zarade, ne iz ostatka zarade od koje su prethodno odbijeni minuli rad, učinak i naknade.
U Zavodu kažu da je ovaj dvojni sistem prosečnih plata uveden pre nekoliko godina na osnovu zakonskih odredaba o socijalnom osiguranju, te da se koristi za različite obračune.

Kako je "Glasu" nezvanično rečeno, prema zakonu ona (znatno) niža prosečna plata čini osnovicu za obračun socijalnih davanja države, kao što su materinski i dečji dodatak i neke druge vrste socijalnih naknada i davanja.

MRVMilorad Vučelić napustio zemlju i dobio otkaz u Telekomu

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora "Telekom Srbije" Milorad Vučelić napustio je zemlju i dobio otkaz, izjavio je direktor tog akcionarskog društva Miloš Nešović.

Vučelić je "u jeku rata u našoj zemlji, napustio zemlju i sada se nalazi u inostranstvu bez znanja i odobrenja Telekoma", kazao je Nešović.

"Njemu (Vučeliću) smo, kao i svakom drugom radniku, dali, po saznanju ove činjenice, otkaz radnog odnosa i sve što uz to sledi", rekao je generalni direktor "Telekoma Srbije", u kojem 49 odsto vlasništva imaju partneri iz Italije i Grčke.

Nešović je dodao da je u tom preduzeću, sa više od 13.500 radnika, oko 200 zaposlenih dobilo otkaze "zbog izbegavanja radne obaveze, bekstva u inostranstvo, i uopšte nedolaska na posao iz niza razloga i na osnovu zakona i uredaba o ratnom stanju".Nikola Mitić u operi "Mazepa" na gostovanju u Berlinu 1969.

Knjiga Vlade Jovanovića o zlatnim danima Beogradske opere

Evropska svedočanstva

Vlada Jovanović, nekadašnji solista Beogradske opere i profesor Muzičke akademije u Novom Sadu, predstaviće svoju novu knjigu "Evropska svedočanstva o Beogradskoj operi (gostovanja od 1939-1969)" u 16 časova, u Narodnom pozorištu. Tom prilikom, biće održan mini koncert, na kome će nastupiti naše poznate operske umetnice.

- Knjiga govori o gostovanjima naše opere u inostranstvu od 1939. do 1969. godine i sadrži oko 300 kritika i 11 svedočanstava velikih umetnika, koji su, u tom periodu, sarađivali sa našom Operom. Kritike, objavljene na deset stranih jezika, prevedene su na srpski, a mnoge se sada prvi put pojavljuju u javnosti, kao na primer, kritika objavljena povodom prvog gostovanja Beogradske opere u Frankfurtu, 14. juna 1939. godine. Iz knjige se može saznati i da je "Gorski vijenac" imao premijeru u Parizu 1959. godine, kaže Vlada Jovanović.

U knjigu je, kaže autor, uložio deset godina rada, a pojavljuje se u godini kada Beogradska opera proslavlja osam decenija postojanja i 60 godina od prvog gostovanja u inostranstvu.

- Kao nekadašnji solista Beogradske opere, želeo sam da pišem o njenom zlatnom periodu. Imao sam i obavezu prema ljudima koji su bili naše prave operske zvezde, a sada su zaboravljeni. Osim toga, naša muzikologija je veoma siromašna i ova knjiga bi trebalo da bude neka vrsta svedočanstva, kaže Jovanović.

B.LijeskićRatni priručnik za očuvanje mentalnog zdravlja: prof. dr Tijana Mandić, psiholog

"Milo moje", lek za dušu

Na naš maleni upitnik Tijana Mandić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, odgovorila je u pauzi ispita koji je, kao u kakvoj školi iz Nepričave, držala pod otvorenim novobeogradskim nebom. I studenti i ona se, kako kaže, napolju osećaju bezbednije.

Ljubavni jadi, da ili ne u postojećim uslovima?
- Ljubav da, jadi ne. Imamo ih dovoljno. Da citiram komšinicu: "U ovom ratu su mnoga govna isplivala!" Neki su iskoristili rat da ispadnu ljubavne psihopate.

Postoje li neke lekovite reči?
- Da. Iako smo sa svih strana opkoljeni "govorom mržnje", postoji i "govor" nade, solidarnosti, nežnosti i ljudskosti. U našem jeziku ima mnogo lepih reči, kao "dušo moja", "milo moje", "sunce moje"... Meni se najviše sviđa: "Daniluška, rođeni moj."

Doprinosi li uniforma muškoj privlačnosti?
- Uniforma je bila arhetipski simbol muške hrabrosti i moći. Ali, kad uključim CNN i vidim generala Valtera Jerca, prva asocijacija su mi nacisti. Mislim da je taj čovek uvreda i za uniformu i za muškarce i za ljudski rod uopšte. Ali, opet da citiram, ovaj put koleginicu: "On je tragikomičan lik." Skoro kao Her Flik iz serije "Alo, alo".

Boje za predstojeće leto?
- Boje slobode!

R. KupresKošarkaška reprezentacija otputovala na EP

Devojke u Poljskoj

Košarkaška reprezentacija otputovala je u nedelju preko Budimpešte i Varšave do Poznanja, poljskog grada gde se održava Evropsko prvenstvo.

Put Poljske, selektor Miodrag Vasković poveo je Ninu Bjedov, Jelenu Mirković, Slobodanku Tuvić, Daliborku Vilipić, Violetu Vuković, Laru Mandić, Milku Bjelicu, Gordanu Grubin, Gordanu Bogojević, Angelu Đelmiš, Katarinu Lazić, dok će Milanka Nikolić-Nedović stići direktno iz Izraela. Cilj plavih devojaka je plasman među prve četiri reprezentacije, što donosi i vizu za Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine.Na pomolu senzacionalan transfer: golgeter Crvene zvezde umesto bivšeg golgetera Crvene zvezde u Real Sosiedadu

Drulić menja Kovačevića!

Centarfora "A" reprezentacije traže madridski Atletiko i Juventus, a mladi reprezentativac idealna zamena

Španci vole golgetere, pa im ne smeta ni ako su iz Jugoslavije. Koloniji naših asova, koji drmaju Pirinejima, po svemu sudeći, priključiće se i centarfor Crvene zvezde Goran Drulić. Da vest bude interesantnija, mladi reprezentativac bi zamenio eks golgetera crveno - belih Darka Kovačevića u Real Sosiedadu!

Kovačević je u najlepšem španskom gradu San Sebastijanu ljubimac, sa 14 prvenstvenih golova prvi strelac kluba, a bez premca je i u Evropi. Naime, sa devet pogodaka je golgeter Kupa UEFA.
Tobdžija Crvene zvezde, iako mlad po godinama, stekao je iskustvo pošto je odmah iz omladinskih pantalona krenuo na kaljenje u Železnik, pa kragujevački Radnički. Usledila je sezona u dresu Barselone B i hitan povratak na "Marakanu". Drulić se istakao golovima i na domaćoj i na evropskoj sceni, i u crveno - belom i u plavom dresu.

E, sada, tranfer umnogome zavisi od toga da li će predsednik Luis Uranga dati zeleno svetlo Kovačeviću koji ima čvrst ugovor. I mnogo poziva. Jedno vreme je bio na meti Real Madrida, čak se slikao u kraljevskom dresu, ali je baš zbog toga imao i problema... Međutim, u San Sebastijan su stigle i dve konkretne ponude: jedna od madridskog Atletika, druga iz torinskog Juventusa. A Kovačević je u više navrata rekao da će sigurno otići ovog leta u veći klub...

Ako tako bude, otvaraju se širom vrata korpulentnom Druliću, koga naši izvori iz Španije već vide u plavo - belom dresu Real Sosiedada. Uz tvrdnju da će ponuda biti takva da će čelnici Crvene zvezde, bez obzira na ugovor, morati da je prihvate!
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange