GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota 01. maj 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
01/05/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Tražimo saradnike...


U petak, dva sata posle ponoći, najžešći napad na Beograd

Troje poginulih i 40 povređenih

BEOGRAD - U najžešćem napadu NATO na Beograd od početka agresije, u petak rano ujutro, pogođena je zgrada Generalštaba Vojske Jugoslavije, zgrada federalne policije, a projektili NATO pogodili su i Vračar, gusto naseljeni kraj u širem centru grada.

Poginuo je jedan pripadnik rezervnog sastava policije, dva civila, a 40 ljudi je povređeno. Poginuo je rezervni policajac Nenad Nikolić, koji je obezbeđivao zgradu Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove.

Zgrada Generalštaba Vojske Jugoslavije gađana je u dva navrata. Prvi napad dogodio se oko 2.30, a drugi petnaestak minuta kasnije.

Delovi kamene fasade razbacani su po celom kraju. Kamenice su letele i do bolnice Sveti Sava, koja se nalazi na stotinak metara od zgrade GŠ VJ.

Od siline detonacija oštećene su obližnje zgrade Vlade Srbije i Saveznog ministarstva inostranih poslova. Popucala su i prozorska okna na stambenim zgradama u okolnim ulicama.

NATO je ispalio i projektile na gusto naseljeni kraj u starom delu Beograda, na Vračaru. U Marulićevoj ulici razorene su dve privatne kuće, a dve osobe su povređene. Na ulici je vidljiv krater, a kafana "Zlatni ovan" je potpuno uiništena.

U napadima u noći između četvrtka i petka avijacije NATO pogođeni su predajnici Radiotelevizije Srbije i RTV Studio B.Na Vračaru uništena kuća porodice Đurić

BEOGRAD - U NATO avijaciji na Vračar potpuno je uništena kuća porodice Đurić u Vardarskoj ulici. Bomba je eksplodirala u prolazu između dve kuće, što je, kažu očevici, spasilo živote Đorđu (28) i Dragani Đurić (26), koji su povređeni i prebačeni u Urgentni centar.

Bomba je napravila u prolazu između kuća krater dubok oko dva metra, asfaltna ploča je potpuno demolirana, a od kuće porodice Đurić ostao je samo stub na kojem stoji tabla sa nazivom ulice.

Snažna detonacija je na ostatke kuće - gomilu greda, crepa, cigala odbacila jedan beli "jugo", a projektil je eksplodirao u blizini vodovodne instalacije, zbog čega je deo Vardarske ulice neko vreme bio poplavljen.Novi Sad

Žestoki napadi neprijateljske avijacije na gradove širom SRJ

Ruše mostove i repetitore

NATO avijacija dejstvovala je u toku noći između četvrtka i petka na području Beograda, Novog Sada, Vršca, Požarevca, Valjeva, Prištine, Smedereva, Leposavića, Užica, Raške, Novog Pazara, Ćuprije, Ivanjice, Kraljeva i Inđije

NATO avijacija je u noći između četvrtka i petka ispalila više od 20 projektila na ciljeve u okolini Prištine. Pet minuta po ponoći avijacija zapadne alijanse sa pet projektila gađala je aerodrom Slatina, jugozapadno od Prištine. Napad je ponovoljen, posle pola sata, kada je gađano i naselje Belaćevac, jugozapadno od Prištine.

U petak je na meti agresora ponovo bila okolina aerodroma Slatina i područje Goleša u opštini Lipljan, jugozapadno od Prištine. Most na magistralnom putu Niš-Prokuplje-Priština, kod sela Podine je oštećen u preksinoćnjem napadu. Gađana je i industrijska zona Smedereva.

Toranj na Avali

Šire područje Vršca, bilo je meta agresorske avijacije. Sa tri projektila gađani su televizijski repetitori na Vršačkom bregu. Avijacija NATO u petak ujutro oko 01.35 časova ponovo je, šesti put bombardovala valjevski "Krušik" sa tri projektila. Gađano je i selo Krčmar, podno Maljena u petak, u 13.15.

Na meti NATO bio je i Požarevac. Jedan projektil pao je u petak ujutro na mesto Vezirovo brdo, oko tri kilometra od centra Ćuprije.

U petak rano ujutro, dva sata iza ponoći, na područje aerodroma Ponikve, severozapadno od Užica, palo je oko 20 projektila. Region Užica ponovo je u petak od 13.00 časova izložen snažnim napadima zločinačke avijacije. Više projektila ispaljeno je na područje Zlatibora.

NATO je u petak ujutro bombardovao i područje opštine Leposavić.U 8.10 časova sa jednim projektilom pogođen je železnički most na reci Ibar u selu Jerinja, a potom ponovo u pola deset avioni alijanse sa tri projektila gađali su železnički most. I područje Peći bombardovano je. Projektili su ispaljeni na sela Belo Polje, Svrke i LJutoglava.

U petak ujutro, oko 9 časova NATO avijacija je srušila i drugi železnički most u mestu Rudnica kraj Raške, pogodivši ga sa tri projektila.Bobmardovan je i Pančićev vrh na Kopaoniku.

NATO avioni, u petak su ispalili tri projektila na satelitsku stanicu u Prilikama kod Ivanjice. Sa tri projektila gađano je i selo Prijanovići kod Požege. U više navrata ispaljeno je desetak projektila na šire područje Gnjilana i Vitine. Oko 15 časova šest projektila ispaljeno je na most kod sela Pasjana.

Avijacija NATO-a u petak je u 12,30 sati ispalila dva projektila u području mesta Brvenik i Biljanovac, između Kraljeva i Raške. Samo pola sata kasnije, posle detonacije u pravcu tunela u selu Vitanovac, video se gust dim.

EKIPA"GLASA"U petak pogođen i teško oštećen drumski most na Uvcu kod Nove Varoši

Prekinuta magistrala Beograd-Bar

NOVA VAROŠ - Drumski most preko reke Uvac, na magistrali Užice-Nova Varoš, odnosno Beograd-Bar, na deset kilometara severno od Nove Varoši, pogođen je u petak oko 12,45 sati sa više projektila i teško oštećen. Saobraćaj preko mosta praktično je obustavljen, čime je prekinuta glavna drumska veza između Srbije i Crne Gore. Preko mosta trasom širokom manje od dva metra, s teškom mukom i uz velike rizike, uz mogućnost da propadnu u vode Uvca, prolaze samo manji putnički automobili. Sa jedne i druge strane mosta juče su stizali i zaustavljali se na desetine kamiona koji ne mogu preko mosta.

Tekst i foto
Z. ŠaponjićOd detonacije stradao autobus na liniji Kraljevo-Godačica

Teško ranjen vozač i putnici

KRALJEVO - Tri putnika lokalnog autobusa na liniji Kraljevo-Godačica i vozač autobusa Bratislav Radonjić (1950), teško su povređeni u trenutku kada se ovo vozilo našlo nadomak eksplozije projektila NATO avijacije. Prema rečima Miodraga Đurovića, direktora Medicinskog centra, njegove kolege se bore za život povređeno vozača i poutnika.

P. M.Epicentar u valjevskom kraju

BEOGRAD - Epicentar zemljotresa koji je pogodio Srbiju u petak ujutro, u 5.30 sati, bio je u valjevskom kraju, oko 70 kilometara jugozapadno od Beograda, kažu u Seizmološkom zavodu.

Zemljotres je bio veoma jak - oko 5,5 stepeni Rihterove skale.Prilikom napada na sam centar Beograda oštećena zgrada Vlade Srbije

Uništen Šešeljev kabinet

Detonacija je načinila i dve rupe na plafonu

U petak, u ranim jutarnjim satima prilikom NATO bombardovanja centra Beograda od silovitih detonacija oštećena je zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici broj 11. U ovom administrativnom objektu najviše je razoren kabinet dr Vojislava Šešelja, potpredsednika srpske Vlade. Radna soba predsednika Srpske radikalne stranke na prvom spratu udaljena je tridesetak metara od zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije, koja je direktno bila izložena napadu.

Na svu sreću izbegnute su žrtve jer za vreme bombardovanja u kabinetu nije bilo nikoga.

S. K.
foto.Z.Sinko"Komersant" Dejli objavljuje detalje ruskog plana

NATO spreman da prekine dejstva

MOSKVA - Specijalni predstavnik Borisa Jeljcina za Jugoslaviju Viktor Černomirdin u Beograd donosi "ruski plan za prekid rata", čiji "detalji se drže u najstrožoj tajni", piše moskovski "Komersant dejli".

Pozivajući se na svoje izvore, moskovski dnevnik prenosi "suštinu plana" prema kojem je "Beograd dužan da se saglasi o razmeštanju međunarodnih vojnih snaga na Kosovu pod zastavom UN u čijem sastavu bi bili ruski mirotvorci, predstavnici neutralnih država i onih država NATO koje nisu suviše aktivno učestvovale u operacijama protiv Jugoslavije".

Prema "suštini plana", nakon što "Milošević da jasni signal o tome da je saglasan na razmeštanje vojske, NATO prestaje sa bombardovanjem, Beograd započinje sa etapnim povlačenjem svoje vojske sa Kosova, dok istovremeno tu ulazi međunarodni kontigent. Nakon toga započinju pregovori o statusu Kosova".

"Komersant" piše da se neslaganje između Rusije i Zapada odnosi na sastav kontigenta, pošto NATO insistira na pravu da igra u njemu glavnu ulogu. Oko ostalih pitanja sva ključna neslaganja skinuta su sa dnevnog reda i što je najvažnije, Moskva je uspela da od NATO dobije saglasnost na prestanak bombardovanja, piše moskovski list i prenosi Černomirdinove reči da je "važno da to razume i Jugoslavija".Ruski general Ivašov povodom izjave Koena

Rusija zemlja kojoj se ne preti

MOSKVA - Visoki zvaničnik u ruskom Ministarstvu odbrane, general Leonid Ivašov izjavio je u petak da je Rusija "zemlja kojoj ne može da se preti" i da je "vojno dovoljno jaka" da brani svoje interese.

"Ne treba misliti da je Rusija slaba. Njen vojni potencijal je dovoljno veliki da bi mogla sama da brani svoje interese, uključujući i ekonomske", izjavio je Ivašov.

Američki sekretar odbrane Vilijam Koen upozorio je prekjuče Rusiju na političke i ekonomske posledice koje bi imalo otvoreno kršenje embarga na naftu koji su protiv Jugoslavije uveli Evropska unija i NATO.Tanja Bošković o prvom gostovanju jugoslovenske predstave u inostranstvu

Oproštaj, ali ne i zaborav

Tri izvođenja "Vidimo se u Den Hagu" u Poliš teatru na Hamer stritu u Londonu

U Poliš teatru na Hamer Stritu u Londonu, na poziv britanskog Srpskog kluba, ovih dana gostovala je predstava "Vidimo se u Den Hagu" Radoslava Petkovića. Prvi izlazak našeg pozorišta u Evropu od početka NATO agresije na našu zemlju, doneo je glumcima koji igraju u ovom komadu - Predragu Ejdusu, Josifu Tatiću, Tanji Bošković i Ivanu Jelić, specifično iskustvo.

- Pred Jugoslovenima koji žive u Londonu, umesto jedne predstave, kako je bilo dogovoreno, odigrali smo tri, što je produžilo naš boravak u Britaniji - kaže za "Glas" Tanja Bošković.

Paradoks je u tome što se činilo da je njima u ovom trenutku mnogo teže nego nama, i što je naše prisustvo na njih delovalo utešno. Logičnije bi bilo da je obrnuto. Ali, imajući u vidu da oni žive okruženi ljudima koji su hladni, koji ne pokazuju emocije, ili to čine s velikom ironijom, onda je sve razumljivo. Poražavajuća je činjenica da se većina Engleza, prateći na televiziji događaje iz naše zemlje, iskreno obraduje svakom "dobrom" NATO pogotku, kao da gleda golove na nekoj velikoj fudbalskoj utakmici. To su navijači naših svakodnevnih razaranja, ljudi koji su odljuđeni i otuđeni od bilo kakvih emocija prema drugima - kaže Tanja Bošković

R. Radosavljević"Narodna knjiga" na skopskom sajmu knjiga

Najposećeniji štand

SKOPLJE - Na tek završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Skoplju najposećeniji je bio štand Izdavačke kuće "Toper", na kojem je kao gost bio predstavljen i naš izdavač "Narodna knjiga".

Najveću pažnju posetilaca, kako javljaju iz "Narodne knjige", privukli su naslovi: "Identitet" Milana Kundere, "Ženski rodoslov" Ljiljane Habjanović-Đurović, te nove knjige Gordane Kuić, Dragoslava Mihajlovića, Gorana Petrovića i Miroslava Josića Višnjića.Balet Narodnog pozorišta sa publikom protiv agresije

Ne gubimo nadu, čuvamo dušu

BEOGRAD - Balet Narodnog pozorišta u Beogradu uputio je poruku povodom Svetskog dana igre u kojoj se kaže da za njih, i u ovom teškom vremenu u kojem živimo, nema prepreka da zajedno sa svojom publikom prenesu poruku svetu onako kako najbolje umeju - igrom.

U stvarnosti i strahu protiv kojeg se ponosno borimo, pokušavamo da vodimo normalan život, da ne gubimo nadu i sačuvamo dušu, kako sopstvenu, tako i dušu svog naroda, kaže se u saopštenju.

Posle neprospavanih noći provedenih u skoloništima, članovi baleta dolaze svako jutro na probe i potpuno profesionalno i sa puno ljubavi nastupaju na sceni.U subotu tromeč Partizana, Vojvodine i Milicionara

Fudbal za mir

Partizan će u subotu organizovati drugi triagonalni turnir na kom će pored crno-belih učestvovati timovi Vojvodine i Milicionara. U prvom meču, od 13 sati, snagu će odmeriti izabranici trenera Tumbakovića i Milicionar. Sledi borba Partizana i Vojvodine, pa susret "plavaca" i Novosađana.

- Triagonalni turniri pokazali su se kao vrlo delotvorni u ovom teškom vremenu. Trofej i rezultati nisu u prvom planu, mada sve ekipe izlaze na teren sa željom da trijumfuju. U stvari, osnovni motiv turnira je poruka da je za fudbal neophodan mir - kaže LJubiša Tumbaković, trener Partizana.
Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange