GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 21. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Updated:
21/04/99 00:00 (GMT +01:00)

Najnovije vesti...

Video galerijaVideo galerija

English

Francais

Deutsch

Italiano


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
NATO u 27.noći agresije na SRJ bombardovao isključivo naseljena mesta

Dve osobe poginule, više od 20 povređeno

Avijacija NATO je, 27. noći agresije na SRJ, bombardovala isključivo naseljena mesta, privredne i infrastrukturne objekte u gotovo svim većim gradovima u Srbiji. Dve osobe su poginule, a više od 20 povređeno.

Duvanska industrija iz Niša onesposobljena je za proizvodnju. Srušeno je desetak kuća, a više ih je oštećeno. U napadu na Valjevo, u 3,17, po treći put je bombardovana fabrika "Krušik".

Oštećen je most kod Donje Bistrice koji je povezivao Priboj, Prijepolje i Novu Varoš. Uništena je zemaljska satelitska stanica "Jugoslavija" u Prilikama kod Ivanjice. Gađano je i šire područje Zlatibora, Tornik i Čigota. Snažna detonacija čula se i na planini Rudnik.

U okolini Kraljeva odjeknulo je nekoliko detonacija i oštetilo nekoliko kuća. Projektili su pali i na šire područje Bogutovačke banje.

Oko 2,50 u širem području Beograda odjeknulo je nekoliko detonacija, a na meti je opet bila Batajnica. Od 3.40 do 4.50 bombardovani su Kuršumlija i okolina. Pogođene su proizvodne hale Metalne industrije "Metalac". Veliku štetu pretrpeo je i manastir Svetog Nikole iz 12. veka. U 8.05 bombardovan je centar Bujanovca.

U Prištini se od 1,50 do 2,20 čulo više snažnih detonacija, a na meti su bili rudnik Belaćevac i selo Lukare. Od 2,35 do 2,40, u širem području grada čule su se još dve snažne detonacije.

Oko osam sati pet projektila palo je na područje izletišta Grmija, kad je jedna osoba poginula. Nešto posle 10 sati, pogođen je aerodrom Slatina. U 11,40 časova meta su ponovo bili aerodrom i izletište. U 11,05 s dva projektila gađan je površinski kop Belaćevac.

Oboreno dva aviona i više raketa

Informativna služba Kragujevačkog korpusa VJ saopštila je da je PVO VJ oborila dva neprijateljska aviona koja su, najverovatnije, pala na prostoru Čumić-Rudnik-Topola.

Uništen je jedan projektil na području Gornjeg Milanovca, a u ataru sela Obrež u varvarinskoj opštini oborena su dva projektila, dok je u blizini Velikog Grkljana, dvadesetak kilometara od Kruševca, pao jedan neeksplodirani projektil.

U vinogradu u hrvatskom mestu Šarengradu, oko dva kilometra od hrvatsko-jugoslovenske granice, pronađena je neeskpolodirana raketa koju je pogodila PVO VJ. Neeksplodirana raketa pala je i u selu Glogovice kod Aleksinca.

EKIPA "GLASA"Pred više od deset hiljada vernika Patrijarh ruski Aleksij i Patrijarh srpski Pavle služili u utorak na svetosavskom platou veliku "Molitvu za mir"

Gospod će mirom nagraditi svoj narod

Učinite sve da bi svet upoznao dobrotu vaših srca, da se Kosovo, sveta srpska zemlja, i dalje ne bi skrnavilo, a Gospod će dati silu narodu svome, naglasio Petrijarh Aleksij

BEOGRAD - Vojna dejstva NATO-a nemaju za cilj da bilo koga zaštite. Oni jednostavno hoće da razruše postojeći svetski poredak. Žele da nametnu svoju grubu silu kao vrhovni zakon. Ali, nepravda i licemerje nikada neće pobediti. Nije Bog u sili, već u istini i pravdi. Na Vašoj strani je istina. Setimo se samo reči Gospodnjih: Sila se moja pokazuje u slabosti. Vi ćete tugovati, ali će se vaša tuga pretvoriti u radost - ovim rečima se u utorak "bratskom srpskom narodu" obratio Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi, posle Svete liturgije koju je zajedno sa Patrijarhom Srpskim gospodinom Pavlom služio na platou ispred Hrama Svetog Save.

Patrijarh Aleksij je sa vračarskog platoa apelovao na svetske moćnike da obustave rat protiv Jugoslavije, jer: "nijedan rat ne reševa probleme, on ih samo umnožava, a o tome najbolje svedoči dramatično iskustvo ovog veka na zalasku". On je pozvao sukobljene strane da se vrate dijalogu, naglašavajući istovremeno da hrišćani koji učestvuju u agresiji na SRJ čine veliki, neoprostiv greh.

 

I Bulatović na molitvi

"Molitvi za mir" pored brojnih vernika i predstavnika drugih verskih zajednica prisustvovale su i državne delegacije SRJ i Srbije na čelu sa saveznim premijerom Momirom Bulatovićem i predsednikom Narodne skupštine Srbije Draganom Tomićem.

- Učinite sve da bi svet upoznao dobrotu vaših srca, da se Kosovo, sveta srpska zemlja, i dalje ne bi skrnavilo, a Gospod će dati silu narodu svome. Gospod će mirom nagraditi svoj narod - rekao je ruski Patrijarh.

Više od deset hiljada vernika okupilo se u utorak platou na velikoj "Molitvi za mir". Ruski Patrijarh Aleksij i Patrijarh Srpski gospodin Pavle ponovo su istakli vekovno srpsko rusko bratstvo "i u dobru i u zlu".

Ruski i srpski Patrijarh jedan do drugog. Rusija i Srbija rame uz rame. Pravoslavna i pravoverna braća naoružana tek iskrenom verom protiv zapadnih "demokratskih" ubilačkih mašina.

D. J. Vučićević
foto: M. BičanskiNiška sirotinjska četvrt "Šljaka" preksinoć pretrpela teško bombardovanje

Nemam ni kuću, ni pred kuću

Dvanaest građana povređeno, troje zadržano na lečenju. Deset stambenih kuća uništeno, a dvanaest ozbiljno oštećeno

NIŠ - NATO avioni posejali su strah i zlo u noći između ponedeljka i utorka, sručivši projektile na niško stambeno naselje "Šljaka" koje je u gradu prepoznatljivo po nadimku "sirotinjsko predgrađe". Deset kuća je potpuno uništeno, još dvanaest teško oštećeno. Od bombi koje su se sručile na sirotinjsko predgrađe Niša dvanaest stanovnika je povređeno, od kojih je troje zadržano na lečenju u Kliničkom centru.

Od kuće porodice Stanković na koju je pala bomba ostao je krater 15 metara širok i kada su svi mislili da su vlasnici nestali zajedno sa kućom ispostavilo se da su živi, pošto su u poslednjem trenutku odlučili da noć provedu u skloništu.

- Čuli smo jaku detonaciju, stali smo između vrata, ali od udara koji nas je bacio na zemlju mužu je izlomljena ruka. Kućica je sva rasturena, nema ničega. U našu avliju pala je bomba, sve je zatrpala, čuli smo jednu detonaciju, pa drugu. Nisam znala gde se nalazimo. Ispadali su prozori i vrata, k'o oči iz glave. Sve što god imamo srušeno je. Šta da vam kažem, strašna slika. Da dođe Klinton da vidi, da tako njegovo dete kuka, da bog da, pa nikada ne ućutalo. Šta napravi od nas, vidite i sami. Koliko vremena i rada smo uložili u sve što smo stekli. Nemam gde da se vratim, nema ni kuće, nema ni pred kuću. Ja mislim da je ovo kraj života - opisuje tu stravičnu noć Javorka Minić.

- Kad je prva bomba pala sinulo je kao usred bela dana. Drugi put prošao je naš avion i tada mi je zazvonio telefon, krenula sam da se javim. Odjenula je detonacija, sve je popadalo, prozori, vrata. Rebra su mi polomljena. Jedna komšinica je zapomagala, jer su im se zaglavila vrata pa nisu mogli da izađu. Istrčali smo napolje i imali šta da vidimo - nema komšijine kuće. Šta je taj Klinton napravio nije niko drugi napravio - priseća se Nada Lukić (61) koja zbog preloma rebara leži u Kliničkom centru.

Zlatica Stanković, čija je kuća teško oštećena ali je ona sama ostala nepovređena, kaže da ju je spasao jorgan u koji se uvila i legla ispod stola.

- Prvi put sam ostala u kući, rekla sam ne idem pa kako mi je suđeno. Kada je pripucalo shvatila sam da moram nešto da učinim. Uvila sam se u jorgan i legla ispod stola, što me je spasilo da ne nastradam od ogromne srče koja se sručila svuda okolo. Molila sam boga da me spasi, onda sam osetila zaglušujući prasak iznad glave. Tada je bila pogođena treća kuća od mene.

LJ. JovanovićČernomirdin u Gruziji, Azerbejdžanu i Ukrajini

MOSKVA - Specijalni izaslanik ruskog predsednika za SRJ Viktor Černomirdin posetiće u toku današnjeg dana Gruziju, potom Azerbejdžan i Ukrajinu, gde će sa šefovima država razmotriti probleme vezane sa "zaostravanjem" kosovske krize.

Černomirdina na putu prate visoki funkcioneri predsedničke administracije i Ministrstva spoljnih poslova Ruske Federacije.Nobelovci o situaciji u Jugoslaviji

RIM - Osmoro dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojima je i bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, održaće u sredu u Rimu prvi zajednički sastanak. Nobelovce će u četvrtak primiti i papa Jovan Pavle II.

Na dvodnevnom skupu koji organizuje Fondacija Gorbačov, prema rečima poslednjeg predsednika ŠSR, biće reči i o konfliktu u Jugoslaviji.Spas u Sibiru

KEMEROVO - Južnosibirski region Kemerovo spreman je da primi do 1.000 izbeglica iz Jugoslavije, izjavio je guverner te oblasti Aman Tulejev.

Tulejev je u telegramu upućenom Ministarstvu inostranih poslova, potvrdio spremnost za prihvatanje izbeglica iz Jugoslavije, rekao je portparol uprave te oblasti u Sibiru Sergej Čeremnov.Sadako Ogata, visoki komesar UN za izbeglice, zahteva

Preseliti izbeglice

LONDON - Visoki komesar UN za izbeglice Sadako Ogata zatražila je u utorak da izbeglički kampovi u Makedoniji i Albaniji budu premešneni što dalje od granica sa SR Jugoslavijom.

- Konflikt je počeo da se širi izvan granica Kosova, što ugrožava bezbednost izbeglica, koji su smešteni u blizini granice - ocenila je ona za britanski list "Fajnenšel tajms".
Detalji o sredstvima koje predsednik Klinton tražio od Kongresa SAD

Šest milijardi dolara za agresiju

VAŠINGTON - Bela kuća je iznela detalje o vanrednim sredstvima u iznosu od šest milijardi dolara koje je zatražila od Kongresa kao podršku za napade na Jugoslaviju i humanitarne operacije.

 

Pomoć ugroženim

Kako je navela Bela kuća, 150 miliona dolara humanitarne pomoći treba da bude dodeljeno Crnoj Gori i zemljama koje su pogođene sukobom na Kosovu - Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Bosni.

Ukupna suma iznosi 6,049 milijardi dolara, od čega je najveći deo, 5,458 milijardi, namenjeno Pentagonu, precizirala je Bela kuća. Od te sume, 3,014 milijardi će pokrivati troškove vazdušnih operacija, 698 miliona za obnavljanje rezervi municije a biće napravljen i rezervni fond od 850 miliona dolara za održavanje stanja borbene gotovosti američke vojske.

U sumu su uračunati i troškovi vojnih operacija započetih od početka napada na SRJ (287 miliona) kao i 274 miliona dolara za finansiranje američkih operacija u Iraku. Za humanitarnu pomoć kosovskim izbeglicama izdvojen je 721 milion dolara.
Iber Vedrin, francuski ministar inostranih poslova

Neće biti kopnene intervencije

PARIZ - Francuski ministar inostranih poslova Iber Vedrin izjavio je da su sve vlade zemalja NATO odbacile mogućnost kopnene intervencije na Kosovu i dodao da NATO neće radikalno menjati strategiju vazdušnih napada protiv SR Jugoslavije.

Vedrin u intervjuu za "Internešnel herald tribjun" i naveo da će kopnene trupe biti poslate na Kosovo samo u okviru političkog rešenja koje bi trebalo da bude postignuto pod okriljem Saveta bezbednosti UN.

- Takvo rešenje ne mora da podrazumeva 'dogovor': Savet bezbednosti ima ovlašćenja da nametne rešenja čak i protiv volje suverene države - rekao je Vedrin.Televizija CNN otpustila poznatog novinara Pitera Arneta

Sporna upotreba sarina u Vijetnamu

Izostao odlazak u Jugoslaviju u vreme agresije na našu zemlju

ATLANTA - Piter Arnet, poznati izveštač američke televizijske mreže CNN, napušta tu kuću, saopštili su Arnetov agent Ričard Lejbner i CNN. Arnet je u utorak izjavio da se nalazi pred otkazom zbog prošlogodišnje emisije u kojoj je "optužio vojsku SAD da je u Vijetnamu koristila smrtonosni gas sarin" i da otkaz očekuje u julu.

Arnet se ponudio da prati vazdušne udare NATO na SR Jugoslaviju, ali su čelnici tog američkoj medijskog giganta "ostali gluvi na njegove predloge".

Arnet je 1966. godine dobio Pulicerovu nagradu za izveštavanje iz vijetnamskog rata, gde je bio dopisnik agencije Asošijeted pres. On je popularnost stekao i izveštavanjem iz Zalivskog rata. Arnet je krajem 1996. i početkom 1997. godine, boravio i u Jugoslaviji, kada je za CNN izveštavao sa tromesečnog protesta građana.Predstavljena knjiga Kusovca, Kadijevića i Bošnjaka

Triptih - izazov tradicije

BEOGRAD - U utorak je u Narodnom muzeju u Beogradu predstavljena knjiga "Triptih - izazov tradicije". Napisana na srpskom i engleskom jeziku, knjigu čini triptih trojice istoričara umetnosti: "Izazov tradicije" Nikole Kusovca, "Tradicijska svest" Đorđa Kadijevića i "U tragu tradicije fantastike" Sreta Bošnjaka.

Autori su, svako iz svog ugla, govorili o tradiciji u našoj umetnosti, odnosu filozofije i umetnosti, te tradicije i modernog. Bogato ilustrovano, ovo izdanje sadrži i kratke biografije sa najreprezentativnijim delima 96 naših umetnika. Knjigu su predstavili dr Željko Simić, republički ministar kulture i slikari i teoretičari umetnosti Miodrag B. Protić i Zoran Pavlović. Knjigu je objavila "Turistička štampa", a producent i urednik je mr Živojin Ivanković.

J. Ž.Slobodan Šijan otvorio prvi festival studentskog filma

Akademci protiv rata

BEOGRAD - Reditelj i profesor Slobodan Šijan otvorio je u utorak u prepunoj sali Muzeja jugoslovenske kinoteke prvi festival studentskog filma na kojem će biti prikazani radovi akademaca iz Beograda (FDU, Akademija BK), Novog Sada, Makedonije, Meksika i Estonije.

- Ovo je drugi filmska manifestacija koja protiče pod bombama, pa se nadam da će biti i poslednja i da festivali u skloništu neće postati naša tradicija. Festival će u budućnosti imati veću težinu jer će nositi antiratnu simboliku - rekao je Šijan.

U Beograd će tokom festivala koji je osmišljen u mirnodopsko vreme doputovati studenti iz Makedonije.

V. M.
Foto: V. MarkovićDivac traži prekid bombardovanja

LOS ANĐELES - Jugoslovenski košarkaš Vlade Divac, koji sada igra u timu "Sakramento Kings", pozvao je u utorak na prekid bombardovanja SR Jugoslavije i ocenio da su vazdušni udari NATO-a povećali nestabilnost na Balkanu.

"Moja porodica je pre par meseci usvojila devojčicu čije su roditelje ubili isti oni teroristi koje (američka) vlada upravo sada podržava", rekao je Divac na konferenciji za štampu u Los Anđelesu.

"Treba da zaustavimo bombardovanje, vratimo te ljude za pregovarački sto i nađemo mirno rešenje", istakao je Divac i ocenio da su napadi NATO-a uspeli samo u tome da još više udalje Srbe i Albance jedne od drugih.

"Ja nisam političar, nemam odgovor, ali to definitvno nije bombardovanje", naglasio je on.

Divac je rekao da njegovi roditelji i porodica njegovog brata svaku noć provode zgrčeni u svojim stanovima dok napolju padaju bombe ali, dodao je, "ne radi se o mojoj porodici, radi se o mom narodu".

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind

 

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu

Diskusija/Message board


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange