GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 15. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update: 15/04/99 01:30 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yuPosle tragedije u Grdeličkoj klisuri, istražni sudija saopštio

Poginulo između 30 i 50 putnika

LESKOVAC - Istražni sudija Opštinskog suda u Leskovcu Nebojša Stojčić saopštio je da se broj nastradalih osoba iz voza Beograd-Solun, koga su projektili NATO pogodili kod Grdeličke klisure na jugu Srbije, kreće između 30 i 50.

Istražni sudija je rekao je da su identifikovani: Zoran Jovanović (35) iz Niša, bračni par Petar (47) i Zorka (47) Mladenović iz Niša, bračni par Ana (26) i Ivan Marković (26) iz Leskovca, Jasmina Veljković (28) iz Stalaća, porodica Damjanović iz Prčilovaca kod Aleksinca - Vidosav (45), Dunja (40) i njihov sin Branimir (5) i Simeon Todorov (31) iz Stalaća.

- U mrtvačnici leskovačke bolnice nalaze se tela još dva muškarca, čija je identifikacija otežana zbog stanja leševa kao i delovi tela i udova još dva lica - rekao je Stojčić.

On je rekao da su pored identifikovanih putnika koji su se nalazili u drugom vagonu, najverovatnije stradali svi putnici trećeg vagona, kojeg je projektil direktno pogodio.Završen samit EU o Kosmetu

BRISEL- Lideri Evropske unije ostali su u sredu uveče, na samitu u Briselu, pri stavu da NATO nastavi svoje operacije u Jugoslaviji, ali su istovremeno podržali mirovnu inicijativu za rešavanje kosmetske krize, koju je izneo generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan.

Anan je posle sastanaka izjavio da se pitanje Kosmeta može rešiti samo na miran način, pod okriljem Svetske organizacije. On je ponovio da se kriza na Kosmetu neće okončati upotrebom sile, niti vojnom akcijom.Novi napad agresora na okolinu Prištine

PRIŠTINA- Agresorski avioni, koji su u sredu uveče ponovo nadletali Prištinu, ispalili su u 20,35 časova tri projektila na okolinu grada.

Dve snažne detonacije odjeknule su iz pravca mesta Lukare, severoistočno od grada, dok se jedna čula istočno od Prištine.Duma u petak razmatra pismo Jeljcinu o Savezu

MOSKVA - Državna duma će najverovatnije u sledeći petak na plenarnom zasedanju razmotri nacrt pisma u kojem taj dom ruskog parlamenta traži od predsednika Rusije Borisa Jeljcina da potpiše sporazum o stvaranju Saveza Rusije, Belorusije i Jugoslavije, izjavio je predsednik Dume Genadij Seleznjov.Nemačka priznala da su joj oborene dve bespilotne letilice

BON - Nemačko Ministarstvo odbrane priznalo je danas da je u poslednja tri dana izgubilo dve bespilotne letelice iznad Kosmeta koje su bile u misiji špijunskog prikupljanja podataka, javljaju agencije.Foto: Z. Sinko

Sahranjen Slavko Ćuruvija

BEOGRAD - Slavko Ćuruvija, vlasnik "Dnevnog telegrafa" i magazina "Evropljanin", ubijen 11. aprila, sahranjen je juče na Novom groblju u Beogradu. Ispraćaju, pored članova najuže porodice, prisustvovalo je nekoliko hiljada kolega i prijatelja.Dečak koji je preživeo napad

NATO pobio 70 albanskih izbeglica

PRIŠTINA - U napadima NATO na Metohiju u sredu je stradalo oko 70 civila dok je 20 teže ili lakše ranjeno.

Ni starci nisu bili pošteđeni zločinačkih NATO bombi

Prema izveštaju Medija centra u Prištini, avioni su raketama i bombama napali dve izbegličke kolone u kojima su uglavnom bili deca, žene i starije osobe koje su se, u pratnji policije, traktorima i kolima vraćali svojim kućama.

U Briselu NATO je priznao da su napali jednu izbegličku kolonu na putu Prizren - Đakovica, ali nisu želeli da komentarišu taj zločin.Dve civilne žrtve novog vazdušnog napada u blizini Vranja

Zločinački projektil usmrtio devojčicu

VRANJE - U varvarskom napadu zločinačke avijacije NATO u sredu oko 15.30 časova južno od Vranja dva civila su poginula, jedan je teže ranjen, a pričinjena je i ogromna materijalna šteta.

Okružni štab civilne zaštite u Vranju obavestio je da je u obližnjem selu Pavlovac, gde nema nikakvih objekata posebne namene, jedan projektil pao u naselje Roma i pričinio ogromnu materijalnu štetu.

U Pavlovcu su poginuli penzioner Mijalko Trajković, star 65 godina, i 14.godišnja Milica Stojanović, koja je izgubila život dok se igrala u dvorištu sa lutkama odakle je pokušala da pobegne u kuću, ali je šrapnel bio brži.Igor Ivanov, šef ruske diplomatije po povratku iz Osla izjavio

Za vojnu operaciju na Kosmetu neophodna saglasnost Beograda

MOSKVA - Bez saglasnosti Beograda ne može biti ni govora o bilo kakvoj vojnoj operaciji na Kosmetu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov, po povratku iz Osla.

Šef ruske diplomatije je izrazio uverenje da je oko pitanja obezbeđivanja mirovnih sporazuma neophodno da se nastavi traganje za "takvom varijantom, takvim predlogom, koji bi bio prihvatljiv za Beograd i doprinosio bi rešenju zadataka koji bi mogli da se postave pred takvu misiju".Predsednik SR Jugoslavije nakon razgovora sa beloruskim kolegom

Problem na Kosovu treba da reši njegov narod

BEOGRAD - Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, posle razgovora sa predsednikom Belorusije, Aleksandrom Lukašenkom u Beogradu izjavio je da posetu vidi kao znak "velike solidarnosti beloruskog naroda u ovo teško vreme, kada je Jugoslavija izložena zločinačkoj agresiji NATO pakta".

"Ta agresija pravda se brigom o ljudskim pravima, a krše se sva ljudska prava i sve norme međunarodnog pravnog poretka", rekao je predsednik SRJ.

Što se tiče političkog rešenja problema na Kosovu i Metohiji, predsednik Milošević je rekao da naša zemlja smatra da je političko rešenje putem direktnih pregovora, koji se već vode sa predstavnicima kosmetskih Albanaca, jedini mogući put izlaska iz krize i prava osnova za pravedno i trajno rešenje na Kosovu.

"Probleme treba da reše ljudi koji žive u toj pokrajini, a ne neko sa strane bilo kakvim nametanjem rešenja" istakao je Milošević.Aleksandar Lukašenka posle susreta sa Slobodanom Miloševićem izjavio

Jugoslavija pristaje na civilne posmatrače

BEOGRAD - Jugoslavija pristaje na razmeštanje međunarodnih civilnih posmatrača na Kosovu pod okriljem Ujedinjenih nacija ili drugih međunarodnih organizacija, pod uslovom da u tu misiju ne budu uključeni predstavnici zemalja koje učestvuju u agresiji na SRJ, izjavio je u sredu u Beogradu predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Posle razgovora sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, Lukašenko je rekao ruskim novinarima da mu je Milošević predao pismo sa predlogom da se odmah pristupi proceduri stvaranja saveza Rusije, Belorusije i SRJ.

Inače Lukašenko se susreo sa Miloševićem u Belom dvoru odmah po dolasku u Beograd. Na snimcima Radio-televizije Srbije, vidi se da je Milošević Lukašenka dočekao ispred Belog dvora i sa njim se zagrlio.Portparol ruskog predsednika Dmitrij Jakuškin

NATO izaziva ekološku katastrofu

MOSKVA - Ruski predsednik Boris Jeljcin izrazio je u sredu zabrinutost da bi vazdušni udari NATO-a na SR Jugoslaviju mogli dovesti do ekološke katastrofe na Balkanu. Jeljcinov sekretar za štampu Dmitrij Jakuškin je objasnio da je predsednik zabrinut jer se u blizini Beograda nalaze dva nuklearna reaktora, a oko SRJ radi nekoliko nuklearnih centrala.

- Procene stručnjaka su vrlo uznemirujuće: vazdušni udari mogu izazvati radioaktivne padavine, ne samo na Balkanu, već i u drugim evropskim zemljama koje se graniče sa zonom konflikta -dodao je Jakuškin.46. festival kratkog metra juče otvorio Miloš Radović

Film prethodi diplomatiji

Srbija se brani umetničkim i beogradskim duhom

BEOGRAD - U punoj sali Doma omladine juče je otvoren 46. festival jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma. Publiku je pozdravio gradonačelnik Beograda Vojislav Mihailović, ističući da se Beograd i Srbija brane umetničkim duhom - beogradskim duhom.

Kada se na ekranu ukazao znak manifestacije sa natpisom najstariji filmski festival u Evropi, salom se prolomio aplauz. Festival je otvorio Miloš Radović, jugoslovenski filmski umetnik sa najviše nagrada, autor kratkog igranog filma "Moja domovina":

- Tokom poslednjih godinu dana dobio sam 35 nagrada za svoj rad. Vidim da su se predomislili i poslali leteću delegaciju da mi ih oduzmu. Uz najbolju volju ne mogu ih dati. Vidim da i vi nećete dati ovaj festival koji ste tokom 46 godina zaslužili.

Radović je publici poželeo bogat i mudar festival i citirajući Godara rekao da tamo gde diplomatija dolazi prvi put film je već bio.

V. M.

Foto: B. PantelićNATO avion se srušio između Lopara i Tuzle

BIJELJINA - Jedan NATO avion srušio se u sredu na brdu Kadijina česma na području Federacije Bosne i Hercegovine, između opština Lopare u Republici Srpskoj i Tuzle u Federaciji BiH, potvrio je Centar za obaveštavanje u opštini Lopare.

Pre pada NATO avion ispustio je više raketnih projektila koji nisu eksplodirali, a nose oznake 82577-AŠYT 0050 SERNO KL 3041 MER 49956. Raketni projektili pronađeni su na Crvenom brdu, u opštini Ugljevik u Republici Srpskoj.Uskoro stiže još novih vesti...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange