GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 06. april 1999.
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

 NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update: 07/04/99 00:38 (GMT +01:00)

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yuSerija eksplozija na području Beograda

BEOGRAD - Nekoliko veoma jakih detonacija čulo se večeras između 22.45 i 23.10 u širem području Beograda. Detonacije su dolazile iz pravca Batajnice i Surčina. U Centru za obaveštavanje opštine Zemun rekli su agenciji Beta da su se čule dve snažne detonacije iz pravca Batajnice. Stanovnici Novog Beograda su potvrdili da je nebo na severozapadu u nekoliko mahova bilo jarko osvetljeno.

Građani iz naselja "Galenika" su u isto vreme iznad Batajnice videli odsjaje eksplozija nakon napada agresorskih snaga NATO i potom čuli dejstvo protivavionske odbrane u široj zoni Beograda.Prištinski korpus poštuje odluku jugoslovenskih vlasti

BEOGRAD - Komanda Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije (VJ) saopštila je da su sve jedinice tog korpusa postupile u skladu sa odlukom jugoslovenskih vlasti o prekidu vatre na području Kosova i Metohije, počev od večeras u 20.00 sati.

Jugoslovenske vlasti odlucile su se na jednostrani prekid vatre povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa.

U saopštenju, koje prenosi RTS, navodi se da je stanje na Kosovu "mirno" osim vazdušnih napada NATO-a. "Postoji potpuna sloboda kretanja, posebno Visokog Komesarijata UN za izbeglice i Crvenog krsta", saopštila je Komanda Prištinskog korpusa VJ.Gor i Primakov razgovarali o Kosovu

VAŠINGTON - Američki potpredsednik Al Gor razgovarao je danas telefonom sa ruskim premijerom Jevgenijem Primakovim kako bi zatražio od Moskve da ne dopusti da razlike oko Kosova poremete odnose između dve zemlje koji su bili u usponu.

Prema rečima jednog Gorovog saradnika, razgovor je vođen u "otvorenom i poslovnom tonu".Gor je, dodao je isti izvor, od Primakova zatražio da iskoristi svoj uticaj i zahteva od predsednika SRJ Slobodana Miloševića da pristane na zahteve NATO u vezi sa načinima za okončanje vazdušnih udara na Jugoslaviju.

Potpredsednik SAD i ruski premijer dogovorili su se da ostanu u kontaktu.Fabrika Milan Blagojević pogođena sa 11 projektila

ČAČAK, 6. aprila - Fabrika "Milan Blagojević" u Lučanima pogođena je u večerašnjem napadu NATO avijacije sa 11 projektila, javila je lokalna televizija "Galaksija". Napad agresorske avijacije počeo je u 20.45 časova, a prethodno se u okolini mogla čuti snazna buka aviona koji su nadletali grad.

Ubrzo nakon prvih detonacija vatrogasne službe počele su da lokalizuju požar izazvan eksplozijama, a, prema prvim procenama, pričinjena je i velika materijalna šteta, kako na fabrici, tako i na stambenim objektima koji se nalaze u neposrednoj blizini. Nakon napada NATO avijacije, Lučani su ostali bez struje, a telefonski saobraćaj odvija se otežano. Za sada nema izveštaja o žrtvama.Solana: Prekid vatre nedovoljan

BRISEL- Generalni sekretar NATO Havijer Solana saopštio je večeras u Briselu da je jednostrani prekid vatre, koji je predložila Srbija i SR Jugoslavija "sasvim nedovoljan". Solana je istakao da pre razmatranja obustave vatre, "Milošević mora ispuniti zahteve međunarodne zajednice" i dodao da se "sadašnja vojna akcija NATO protiv SRJ vodi kao podrška političkom cilju međunarodne zajednice: mirnom višenacionalnom demokratskom Kosovu u kojem svi narodi žive bezbedno". "Ti ciljevi se mogu ostvariti povratkom svih izbeglica, razmeštajem međunarodnih snaga, povlačenjem oružnih snaga, srpskih policijskih i paravojnih snaga, i stvaranjem političkog okvira za Kosovo na temelju sporazuma iz Rambujea", saopštio je Solana. U Brisel će sutra, na sastanak o kosovskoj krizi sa Solanom i glavnokomandujućim NATO za Evropu Veslijem Klarkom, doputovati američki ministar odbrane Vilijem Koen.Iber Vedrin: Beograd treba da ispuni pet uslova

PARIZ- Šef francuske diplomatije Iber Vedrin saopštio je večeras da odluka o jednostranom primirju nema smisla ako jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević ne pristane na pet uslova i dodao da Francuska očekuje hitan odgvor Beograda. Ti uslovi, kako se navodi, podrazumevaju razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i poziv na postizanje političkih okvira za Kosovo zasnovanih na mirovnom sporazumu iz Rambujea koji su potpisali predstavnici kosovskih Albanaca i zapadnih članica Kontakt grupe.Obelodanjeni nepoznati delovi vojnog ankesa sporazuma iz Rambujea

Neuspeli pokušaj okupacije SRJ

BON- Član predsedništva vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke Herman Šer prebacio je vladi kancelara Gerharda Šredera da je obmanuo nemačku javnost sugerišući da bi "Beograd ikada mogao da potpiše" dokument iz Rambujea.

Šer je, prema pisanju berlinskog levičarskog dnevnika "Tac", svoj stav zasnovao na analizi sadržaja dosad u široj javnosti nepoznatih pojedinosti vojnog dodatka koje su zapadne članice Kontakt grupe ponudile sukobljenim stranama na potpisivanje.

To su, kako navodi list, naročito članovi šest, osam i deset vojnog dodatka "B" u nacrtu dokumenta. Taj deo nacrta iz Rambujea predviđao je, sudeći prema tekstu koji objavljuje "Tac", pored ostalog da trupe NATO imaju potpunu slobodu kretanja svuda na području SR Jugoslavije, uključujući pravo na uspostavljanje baza, održavanje manevara i postavljanje vojnih instalacija, kao i da uživaju potpuni pravni imunitet.

Po mišljenju Šera, te odredbe nisu zamišljene kao podloga za boravak međuanrodnih mirovnih snaga za ostvarivanje sporazuma o autonomiji Kosova, već je trebalo da osiguraju okupacioni status NATO u SRJ.Klinton insistira na ispunjavanju zahteva NATO

VAŠINGTON- Predsednik SAD Bil Klinton, kako javlja Rojters, danas je u izjavi insistirao da zvanični Beograd mora ispuniti sve zahteve NATO, pre nego što Alijansa obustavi razarajuće bombardovanje Jugoslavije. On je prezicirao da se traži povlačenje vojnih i paravojnih formacija, prihvatanje razmeštanja međunarodnih bezbednosnih snaga, koje bi, kako je rekao, štitile ne samo kosovske Albance, među kojima nisu svi Muslimani, već i srpsku zajednicu na Kosovu. Mada bi prekid vatre, kako se naglašava, bio dobrodošao, američki funkcioneri, prema izveštaju britanske agencije, navode da objava Savezne i Vlade Srbije o tome ne pominje povlačenje trupa i dolazak međunarodnih mirovnih snaga.Igor Ivanov: moguće "nove ruske inicijative za SRJ"

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Igor Ivanov najavio je danas da bi uskoro mogao da se uputi "na Balkan ili u neku drugu zemlju" radi razmatranja situacije oko Jugoslavije, javlja dopisnik Foneta Branko Stošić. "U sadašnjoj situaciji nijedan potez nije isključen" - rekao je Ivanov posle savetovanja kod premijera Jevgenija Primakova. "Sve mere koje bi doprinele nalaženju izlaza iz nastalog ćorsokaka dolaze u obzir", istakao je Ivanov naglasivši da, takođe, "ne isključuje ni mogućnost novih ruskih inicijativa".SAD bez razmišljanja odbacile srpsku dobru volju

i dalje po starom

Ništa od primirja!

VAŠINGTON - SAD su odbacile ponudu Jugoslavije o primirju i saopštile da će "nesmanjena" vazdušnaakcija NATO biti nastavljena.

Jugoslovenska i Vlada Srbije proglasile su danas jednostrani prekid svih vojnih i policijskih dejstava na Kosovu i Metohiji, koji počinje od 6. aprila u 20.00 sati.

"Vrlo smo jasno stavili do znanja da prazne i polovične mere neće zaustaviti bombardovanje", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Dejvid Livi.

"Ako Milošević ne učini ono što je neophodno, NATO će nastaviti svoju kampanju. Ona će biti nesmanjena, neprestana i neoslabljena", dodao je on.

Predsednik SAD Bil Klinton ponovio je zahteve NATO koji bi zaustavili bombardovanje: povlačenje snaga sa Kosova i dozvola kosovskim Albancima da se vrate i budu zaštićeni međunarodnim snagama.Italijanski pacifisti upali u bazu NATO-a

ISTRANA - Četvoro pripadnika italijanskog mirovnog pokreta prodrlo je danas u vazdušnu bazu NATO-a u Istrani, na severu Italije, gde su stacionirani francuski avioni. Oni su zauzeli pistu u protestu zbog bombardovanja Jugoslavije, rekli su izvori u toj bazi.

To su bili zamenik gradonačelnika Mestra, gradića u neposrednoj blizini Venecije, Đanfranko Betin (Gianfranco Bettin), član Partije zelenih, opštinski savetnik Venecije, Bepe Kaća (Beppe Cačia) , takođe iz partije zelenih, zatim jedan sveštenik iz Napulja, Vitaliano dela Sala (Della) i predstavnik za štampu socijalnog centra (kooperative krajnje levice) na severu Italije, Luka Ćezarini (Luca Cesarini).

Ta grupa pacifista je uspela da danas rano posle podne prodre unutar baze tako što je presekla žicu u blizini piste. Kratko vreme potom, vojnici i karabinjeri su pojačali kontrolu u čitavoj bazi.

Pacifisti su tražili da "teška situacija koja postoji u regionu bude razmotrena na evropskoj konferenciji o Balkanu".Jugoslovenski intelektualci apelovali na predsednika Južnoafričke Republike

Mandela, pomozi!

BEOGRAD - Grupa uglednih nezavisnih jugoslovenskih intelektualaca pozvala je danas predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandelu da se angažuje kako bi bili obustavljeni napadi NATO na SRJ.

U pismu koje su potpisali predsednik Saveta za Demokratsku transformaciju Srbije Svetozar Stojanović, predsednik Saveta za saradnju sa nevladinim organizacijama Zoran Ivošević i predsednik Lige za zaštitu privatne imovine i ljudskih prava Slavenko Grgurević, na Mandelu se apeluje da "preduzme mirovnu misiju kako bi se zaustavilo besmisleno ubijanje, razaranje i plima izbeglica", i to, kako se navodi, "ne samo sa Kosova".

"Ne možemo da zamislimo nijednog svetskog državnika i lidera koji bi imao veći moralni, politički i intelektualni kredibilitet i autoritet da preduzme takvo mirovno posredovanje. To bi, nesumnjivo, pozdravio čitav svet", navodi se u pismu."Greška" odnela sedam života

BRISEL - Zločinački NATO priznao je da je prilikom vazdušnog napada pre dve noći na Aleksinac jedan projektil "promašio metu".

Vojni portparol agresorske NATO komodor Dejvid Vilbi rekao je da su eventualni tehnički kvar ili dejstvo protivvazdušne odbrane mogli da dovedu do toga da, kako je rekao, projektil promaši metu. Prema njegovim rečima, meta je trebalo da bude jedan vojni objekt, ali je projektil "promašio cilj za oko 600 metara".POSLEDNJA VEST:
Proglašen jednostrani prekid dejstava vojske i policije

Posle 20 časova - mir?!

BEOGRAD - Jugoslovenska vlada proglasila je danas jednostrani prekid svih vojnih i policijskih dejstava na Kosovu i Metohiji od 6. aprila u 20.00 satiAleksinačka golgota

Aleksinac je noćas preživeo pravu golgotu. Vođeni samo njima znanim razlozima NATO "demokrate" prosuli su na stotine kilograma ubitačnog eksploziva po ovom mirnom srbijanskom gradiću. Jutros je Aleksinac osvanuo prepolovljen. Na desetine srušenih civilnih objekata, na stotine ranjenih civila, ko zna koliko zatrpanih ispod ruševina...

Nigde oko užeg centra grada na koji je noćas dejstvovano nema vojnih ili strateški važnih objekata. Šta je rukovodilo NATO generale da narede napad na usnule Srbijance, to samo oni znaju.

Šesti april 1941. zavio je u crno mnoge ovdašnje kuće. Pedeset osam godina kasnije priča se ponovila.

Slike sa lica mesta ipak govore najviše...Agresori varvarski uništavaju srpsku kulturnu baštinu, koju su svi raniji osvajači poštovali

Osmanlije su imale više milosti

Na udaru bombi biseri vizantijske kulture tri puta stariji od istorije SAD

Dvonedeljnim varvarskim bombardovanjem Jugoslavije, SAD i zemlje NATO, pred početak novog milenijuma, uništavaju evropsku civilizaciju, staru više od hiljadu godina, zatirući srpsku i kulturnu baštinu drugih naroda, kao i spomeničku baštinu srpske metropole - grada spomenika, koji pamti sjaj velikih civilizacija već 7.000 godina.Na žalost, Beograd i njegove zidine pamte i mnoga razaranja.Upravo danas navršava se 58 godina od nacističkog bombardovanja Beograda, a za nekoliko dana 55 godina od višednevnog angloameričkog bombardovanja srpske metropole na Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Čelnici američke države, čija je istorija i kuturna tradicija duplo mlađa od većine srpskih gradova i kulturnih spomenika, ne shvataju da superiorna vojna tehnologija ne može da pokori svest o kulturi duboko moralnog, ponosnog i duhovnog naroda,čije su svetinje nadživele i petovekovni turski jaram i sve potonjepogrome.

Države koje se licemerno zalažu za poštovanje ljudskih prava i međunarodnih zakona, flagrantno krše odredbe 8 i 23 Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba,koju su, kao i Jugoslavija, potpisale 1955. godine.Zemlje članice UNESCO ne samo da zaboravljaju na obavezu da,u slučaju oružanog sukoba, pružaju hitnu pomoć u očuvanju dobara svetske kulturne baštine i podstiču celokupnu međunarodnu javnost u očuvanju kulturne baštine, već je svakodnevno dovode u opasnost zločinačkim bombardovanjem i raketiranjem.

Gračanica - spomenik kulture od izuzetnog značaja, star 680 godina, najlepši spomenik vizantijskog umetničkog kruga 14. veka,bombardovan je već četiri puta. Manastir koji je 1318. godine dao da se podigne srpski kralj Milutin, sa freskama koje se nalaze u svim svetskim enciklopedijama, već je "ranjen". Taj biser svetske umetnosti odoleo je 500-godišnjim naletima Turaka, nekada najveće svetske sile, kao i kasnijih osvajača.

Oštećena je i Pećka patrijaršija - vekovno sedište srpske duhovnosti i Srpske pravoslavne crkve - spomenik od uzuzetnog značaja iz 13. veka, u čijem sklopu se nalaze četiri crkve: Sv. apostoli, Sv. Dimitrije, Bogorodica Odigitrija i Sv. Nikola, kao i monumentalna priprata. Na freskama tih crkava može se sagledati čitava istorija srednjovekovnog evropskog slikarstva vizantijskog umetničkog kruga. To duhovno sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa ne pamti neprijateljske napade u 770 godina dugoj istoriji, sve do sadašnje varvarske agresije zapadne alijanse.

NATO agresor je oštetio crkvu Vavedenja u Lipljanu (14.vek), manastir sa crkvom Sv. Nikola i Sv. Bogorodica u Kuršumliji,zadužbine Velikog župana Stefana Nemanje iz 12. veka, manastir Vojlovicu kod Pančeva, zadužbinu despota Stefana Lazarevića iz 1405. godine, crkvu Bogorodičinog uspenja (15. vek) na smederevskom groblju i crkvu Sv. Georgija iz 19. veka, delo češkog inženjera Jana Nevole, crkvu Sv. Apostola Petra i Pavla u Topčideru (19),crkvu Sv. Marka u Užicu..., kao i srednjovekovne gradove - Zvečan na ušću Sitnice u Ibar i Smederevo na Dunavu.

Konzervatori upozoravaju da i najmanja oštećenja crkava i manastira, krova ili zidova, a naročito potresi tla - drastično ugrožavaju freske i arhitektonsku statiku hramova.

Na udaru agresora mogu se naći i Stari Ras sa manastirom Sopoćani (12-13. vek), manastir Studenica (12-13. vek), Srednjovekovni grad Kotor i Nacionalni park Durmitor, spomenici upisani u listu svetske kulturne i prirodne baštine, kao i manastir Dečani, koji je prošao celu proceduru stavljanja na tu listu.

Desetine spomenika, većinom manastira i crkava sa freskama, imaju značaj i umetničke kvalitete koji ih mogu preporučiti za listu svetskog kulturnog nasleđa. Najpoznatiji su:praistorijsko naselje Lepenski Vir, antička carska palata Feliks Romulijana (Gamzigrad) i manastiri Mileševa, Žiča, Gradac, Arilje,Pećka Patrijaršija (13. vek), Bogorodica LJeviška, Gračanica,Banjska (14. vek), Ravanica, Manasija i Kalenić (14-15. vek)...

Podaci o njihovoj umetničkoj vrednosti i značaju za evropsku civilizaciju nalaze se u svim svetskim likovnim enciklopedijama i mnogobrojnim publikacijama, što se naročito odnosi na freske, kao vrhunska, često i jedina preostala,svedočanstva likovnog izraza sa prostora vizantijskog komonvelta od 12. do 15. veka.

Upravo u Vašingtonu, prestonici najodgovornije države za sadašnje varvarsko uništavanje srpske kulturne baštine - u prestižnom Centru za vizantijske studije Dambarton ouks (Dumbarton Oaks), nalazi se najkompletnija naučna literatura o vizantijskoj i srpskoj umetnosti i spomenicima, ne tako daleko od Bele kuće,takoreći nadohvat ruke.

Ako masovna američka kultura ne prepoznaje suštinu i vrednost kulturne baštine, evropske NATO prestonice ignorišu činjenicu da ugrožavaju i deo svoje civilizacije - savremenike pariskog Luvra, britanskog zamka Vindzor i mnogih italijanskih remek dela vizantijske umetnosti.

Varvarsko bombardovanje NATO agresora oštetilo je i Petrovaradinsku tvrđavu i Muzej Vojvodine u Novom Sadu. Varadinski most, sagrađen početkom veka - srušen je.

Oštećena su memorijalna mesta: Spomen park "Šumarice" u Kragujevcu, gde je nemački okupator streljao 1941. godine 7.000 nedužnih građana, među njima i veliki broj đaka, spomenik Gučevo iz Prvog svetskog rata, etno park Sirogojno na Zlatiboru...

LINK...I slavna glumica Brizit Bardo je član najužeg rukovodstva Le Penove stranke

Lider Nacionalnog fronta Francuske povodom agresije NATO

Stidite se Francuzi!

PARIZ - Predsednik francuskog Nacionalnog fronta (FN) Žan Mari

Le Pen ponovio je osudu agresije NATO-a na Jugoslaviju i izjavio da je "protiv diktature koju Amerikanci, bez ikakvih skrupula, nameću čitavom svetu".

Le Pen je, u intervjuu objavljenom u današnjem broju dnevnika "Parizjen", precizirao da je "protiv vojne agresije NATO-a na (Jugoslaviju), nezavisnu, malu i siromašnu zemlju".

On je i ovom prilikom kritikovao agresora zbog kršenja međunarodnog prava.

Šef Nacionalnog fronta je juče objavio saopštenje u kojem je osudio "zločinačke napade NATO-a protiv Srbije, kojim nisu pošteđeni ni civilni ciljevi".

On je ocenio da "učešće francuske vojske u toj bruci obeščašćuje i (francuskog predsednika) Širaka i (premijera) Žospena".

Le Pen je u istom saopštenju "pozdravio heroizam srpskog naroda u odbrani svoje nezavisnosti protiv servilne Evrope", kojasluži američkim interesima.Premijer Mirko Marjanović obišao noćas u NATO bombardovanju postradali centar Aleksinca

"Nirnberg" za Klintona, Blera, Olbrajtovu...

ALEKSINAC - I fašisti su u Drugom svetskom ratu bacali bombe da ubijaju rudare, njihove žene i decu rekao je danas predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović, obilazeći razrušeni deo Aleksinca koji je sinoć bio meta zlikovačkog NATO bombardovanja.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da će svet opet, kao u Ninberškom procesu kada se sudilo Hitlerovim nacistima, suditi nacistima današnjeg vremena - Klintonu, Širaku, Šrederu, Bleru i Olbrajtovoj.

Mi smo već preduzeli mere u Vladi Srbije na pružanju prve pomoći onima koji su najviše nastradali. Ovde sam obavešten da su i lokalne vlasti to isto učinile, i mi ćemo sigurno voditi računa o tome da naši ljudi dobiju što više pomoći u ovim danima kada smo žrtve agresije, naglasio je Marjanović.Podsećajući se bombardovanja pre 48 godina, Beograđani na desetom koncertu poručili

Ćirilica nije mrtva

Grci za solidarnost i prekid rata. Žarko Paspalj: ponosim se što sam Srbin

- Želim da stane rat i da što pre krenem u školu - poželela je naglas devojčica iz čijih je ruku 6. aprila 1999. poleteo golub mira pre početka već tradicionalnog koncerta na beogradskom Trgu slobode. Među desetinama hiljada Beograđana koji deseti dan pesmom brane nebo i granice zemlje bilo je na stotine njenih vršnjaka. Deca su već savladala sve lekcije iz istorije i svoje glasove zajedno sa odraslima dižu protiv nasilja. Pre 48 godina na jučerašnji dan glavni grad je zasut fašističkim bombama, a sada je opasnost u Beogradu ista. Parole sa jučerašnjeg skupa to potvrđuju: "Klinton klonirani Hitler", "6. april 1941. = 6. april 1999.". Ali, "ćirilica iz not ded" - prkosno se isticao transparent u masi "ne plašimo se, jer je istina na našoj strani". Sunčan dan okupio je mnogo više publike nego ranijih dana, a u jučerašnjem programu pored Zorane, Del Arno benda, Kristala, Kazne za uši, Bebi Dol, Kuguarsa, Električnog orgazma, Bajage, Dejana Cukića i Lepog Miće, gostovali su Žarko Paspalj i glumci Ružica Sokić, Ivana Žigon, Miša Janketić, Gojko Šantić govoreći delove dramskih tekstova. Pozdravljajući svoje sunarodnike koji su držali grčku zastavu na platou i prenoseći poruku grčke levice i čitavog naroda Grčke, Beograđanima se obratio Nikos Kostadopulos:

- Mi kažemo "ne" ratu, a "da" budućnosti. Kažemo "ne" agresiji, a "da" podršci i solidarnosti.

Proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj, od skandiranja okupljenih, gotovo jedva je uspeo da u ime svojih prijatelja iz Grupe 7 poruči:

- Ovo je poseban način na koji svi gradovi Jugoslavije žele da pokažu koliko je ovo ponosan narod. Osuđujem ovaj zločin i kažem da svetski političari ovde nemaju šta da traže. Mnogo sam ponosan što sam Srbin.Uskoro još novih vesti...

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange