GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Nedelja 28. mart 1999.
 Broj 283
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija

NAJNOVIJE VESTI


Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje

Last update:

E-mail: glas_javnosti@abc.co.yu


EKSKLUZIVNO:
"Glas" saznaje u selu Dobrić na Ceru:

"Stelt" oboren protivgradnom raketom

Živorad Pavlović nad svojom kućom F-117 pogodio raketom za protivgradnu zaštitu. Stručnjaci potvrđuju Živoradovu priču

Naime, u subotu 27. marta naveče nad Pavlovićevom kućom u selu Dobrić začulo se neobično jako brujanje. Živorad je istrčao iz podruma u kome se krio od NATO bombi, i na svega stotinjak metara iznad krošnji drveća uspeo da razazna tamnu senku američkog borbenog aviona. Iznervirani Pavlović dohvatio je prvo što mu se našlo pod rukom - protivgradnu raketu i opalio.

Začuo se, svedoči Živorad, jak udar protivgradnog projektila u trup američkog bombardera. Odmah zatim "nevidljiva" letelica pocela je velikom brzinom da se vrti u krug i udaljila se ka severu.

- Nisam znao šta sam pogodio, al kad smo posle na televiziji videli olupine onog amerikanskog nevidljivca video sam da je to to - izjavio je Pavlović "Glasu javnosti".

Seljani Dobrića potvrđuju Živoradovu priču. Miodrag Ristić, Pavlovićev komšija koji je bio prisutan "protivgradnom raketiranju" kaže:

- Kad ga je odalamila raketa začulo se nekakvo šištanje, avijon se zapalio i odleteo...

Objašnjavajući zašto je gađao F117 "raketaš" Pavlović kaže:

- Dosadili mi ovi agresori. Ne mož čovek normalno da živi. A i da ti nešto kažem: uplašio sam se, mislio sam il će on mene il ću ja njega...

Stručnjaci za oblast aviomehanike i vojne industrije ne isključuju mogućnost da je "stelt" pao posle pogodka protivgradnom raketom.

- Američki konstruktori testirali su "stelt" na sve moguće projektile, ali im na pamet nije pala protivgradna raketa. Znate, specifično rasprskavajuće kumulativno dejstvo ovih mirnodopskih raketa moglo je biti veoma opasno po inače čvrst oklop američkog aviona - procenjuje dr Sima Stojovac, profesor tehnologije.

E.G.J.


Na meti neprijateljskih aviona Beograd, Niš i Čačak

Rakete na aerodrome

Ciljevi na području Batajnice, Surčina i Jakova gađani su i u nedelju ujutro. Okolinu aerodroma u Batajnici pogodila su tri projektila, dva su pala u blizini civilnog aedroma u Surčinu, a jedan je završio u Jakovu. Od snažne detonacije popucala su stakla na zgradi Aerodroma "Beograd". Samo dva minuta posle objavljivanja vazdušne opasnosti, juče u 16.49, raketiran je aerodrom u Nišu. Posle bombardovanja aerodrom je zahvatio požar, ali je ugašen za 20 minuta.

Radio lokatori
Na području opštine Svilajnac pronađeno je pet radio-lokatora. Lokatori su pronađeni i na širem području Smederevske Palanke, Užica, Požege i Zrenjanina, ali i u RS - na Šubarića brdu kod sela Velika Obarska u opštini Bijeljina.

 

Fabrika "Sloboda" u Čačku pogođena je u napadu zločinačkih snaga NATO, a na objektima je pričinjena neznatna materijalna šteta. Juče ujutro su, s četiri bombe, gađani objekte kasarne "Car Dušan Silni" u Prizrenu.

U noći između subote i nedelje bombardovana je Fabrika aviona "Lola Utva", na putu Pančevo - Jabuka. Na području Novog Sada pretprošle noći čule su se dve jake detonacije. Projektili su pali negde u atar između Bačkog Jarka, Čeneja i Novog Sada. U subotu veče gađani su i vojni objekti na području Pančeva, Trešnje pored Beograda i Surčina. Raketnim napadom na vojni objekt na brdu Straževica kraj naselja Kneževac oštećeni su i obližnji civilni objekti i zgrade Fabrike "21. maj" i manastira u Rakovici. Na manastiru u Rakovici popucali su zidovi i razbijeno više prozora, a jedan projektil pao je na oko 150 metara od manastira. Nekoliko škola i predškolskih ustanova u naseljima Petlovo Brdo, Kneževac, Vidikovac i Resnik oštećeno je tokom napada pre dve večeri.

EKIPA "GLASA"


Naslednici austrijskog industrijalca Karla Nojbrihta tužiće državnog sekretara SAD

Olbrajtova na sudu zbog oca lopova

LONDON - Američki državni sekretar Medlin Olbrajt mogla bi uskoro da se nađe pred optuženičkom klupom zbog prisvajanja kolekcije slika starih majstora, srebra i antikviteta neprocenjive vrednosti u vlasništvu jedne bogate austrijske porodice.

Reč je o imovini austrijskog industrijalca Karla Nojbrihta čiji su naslednici, kako prenosi londonski "Sandej tajms", podigli privatnu tužbu protiv Jozefa Korbela, bivšeg

čehoslovačkog diplomate, inače oca državnog sekretara SAD, zbog krađe kolekcije starih majstora i nameštaja-antikviteta basnoslovne vrednosti. Naslednici austrijskog industrijalca tvrde da je otac Olbrajtove posle Drugog svetskog rata, prilikom odlaska u Beograd na funkciju ambasadora u Jugoslaviji, poneo i porodičnu imovinu Nojbrihtovih, koja mu je odlukom bivših komunističkih vlasti Čehoslovačke o eksproprijaciji privremeno ustupljena na korišćenje.

- Odneo je sve što je stigao. Povadio je čak i eksere iz zidova - kažu Nojbrihtovi naslednici koji su više puta pokušavali da stupe u kontakt sa državnim sekretarom SAD kako bi povratili opljačkanu porodicnu imovinu.

Kako su svi pokušaji da stvari povrate diskretno, bez javne bruke i sramote, bili neuspešni, naslednici su tužili porodicu Korbel - Olbrajt.

- Ne mogu da verujem da američki državni sekretar Olbrajt uživa koristeći pri jelu srebro moje porodice - izjavio je Nojbrihtov unuk Filip Harmer.


Prema saopštenju uprave moskovske policije

Ispaljen rafal na američku ambasadu

MOSKVA - Rafal iz automatskog oružja ispaljen je juče na zgradu američke ambasade u Moskvi, saopštila je Glavna uprava moskovske milicije.

Beli džip iz kojeg je otvorena vatra brzo se izgubio u saobraćajnoj gužvi. Milicija je odmah blokirala sve saobraćajnice, ali, kako je saopšteno, ta akcija nije imala rezultata.Takođe je saopšteno da u incidentu nije postradao niko od osoblja ambasade.


Izbeglo 87 srpskih porodica iz Podujeva

Crveni krst obezbeđuje hranu

KURŠUMLIJA - Iz opštine Podujevo na Kosovu juče je u Kuršumliji stiglo najpre 67, a kasnije još 20 srpskih porodica sa oko 358 članova, iz straha od odmazde OVK.

Sve porodice od kojih mnoge imaju rodbinu u tom mestu, smeštene su po kuršumlijskim domaćinstvima. Lokalni crveni krst angažovan je na obezbeđenje hrane i drugih potreba izbeglim porodicama.

Prema saznanjima "Glasa", vojska i MUP štite kuće od terorista, koje su u podujevskoj opštini ostale prazne odlaskom porodica.

LJ. J


U rakovičkom manastiru zbog napada NATO

Popucali zidovi i prozori

Na Manastiru u Rakovici tokom napada NATO aviona, juče rano ujutro, popucali su zidovi i razbijeno je više prozora, a jedan projektil je pao na oko 150 metara od manastira.

Igumanija manastira mati Evgenija rekla je da je jedan od projektila oko četiri sata ujutro prošao iznad samog krova manastira, čiji zidovi dodiruju brdo, koje je, kako je rekla, više puta bilo meta aviona NATO.

Ona je dodala da 20 sestara i 30 izbeglica, koji stanuju u tom manastiru, nemaju gde da se sklone i da su se tokom jučerašnjeg napada "jako uplašili".

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle obišao je juče manastir Rakovicu i sam se uverio u oštećenja.


Kamenicama na ambasade

U znak protesta zbog NATO agresije i učestalih vazdušnih napada na Jugoslaviju, oko pedesetak Beograđana "naoružanih" kamenicama, juče je oko 15,30 sati, krenulo u pohode na ambasade zemalja koje posredno ili neposredno učestvuju u napadu na našu zemlju.

Na udaru gnevnih Beograđana našle su se ambasada Nemačke, Albanije, Engleske, Francuske, Hrvatske, Kanade i Turske.

Kako smo saznali, najgore su prošla predstavništva Nemačke i Albanije, na kojima su razbijena ulazna vrata i prozori, dok su na ostalim uglavnom naprsla stakla.

Policija nije uspela da spreči građane u njihovoj nameri, koji su se posle nešto više od pola sata protesta razbežali.

R.N.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange