GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 25. mart 1999.
 Broj 280
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Sinoć oko 20 časova NATO snage napale SRJ

Agresija na Jugoslaviju!

Generalni sekretar NATO Havijer Solana sinoć je oko 19.30 časova, samo desetak minuta posle poletanja za sada nepoznatog broja aviona iz baze NATO u italijanskom gradu Avijanu, objavio da su započeli vazdušni napadi protiv vojnih ciljeva u SRJ.

Stradali civili

BEOGRAD (Tanjug) - Prema informacijama koje se proveravaju, u vojnim objektima koje su pogodili projektili NATO stradalo je nekoliko članova porodica vojnih lica koji su u njima privremeno smešteni.

Reč je o suprugama i deci vojnih lica izbeglih iz republika prethodne Jugoslavije. Među postradalima ima i mrtvih, obaveštavaju vojne vlasti. Četvoro je povređeno u Vojvodini.

 

Kako je prenela agencija Rojters, flota od, za sada nepoznatog broja nemačkih letelica tipa „tornado" i američkih lovaca F-16 i F-18 AE-6B koji deluju u sastavu NATO, poleteli su u 19.12 sati naoružani iz baze u Avijanu, Istranu i Vićenci. Agencija Rojters tvrdi, pozivajući se na očevice, da je u seriji vazdušnih napada na udaru prva bila Priština u kojoj su se oko 20 časova sinoć začule dve jake, a kako tvrde specijalni dopisnici „Glasa" s Kosova, još dve eksplozije. Gađani su i ciljevi oko kopa Belaćevac, desetak kilometara od Prištine. Na udaru se, s četiri eksplozije nešto slabijeg intenziteta, oko 21 sat našao prištinski aerodrom Slatina. U Prištini se, nešto posle 22 časa, čula snažna eksplozija iz pravca Gnjilana. Kod Prištine je, posle ponoći, palo još devet projektila. Već posle prvog napada, u gradu nije bilo struje.

Oko 20.14 sati u Beogradu su se začule sirene u kontinuiranom trajanju od 60 sekundi, posle čega se oko 20.20 sati začulo pet jakih eksplozija u okolini Novog Sada, odnosno nedaleko od granice s Mađarskom, kako tvrdi Rojters. Tri projektila pogodila su u 19.55 sati Centar za obuku pripadnika MUP Srbije severozapadno od centra Novog Sada, javila je RTS. Radio Beograd je javio da je u novosadskoj industrijskoj zoni „najžešće" pogođen magacin policijskog centra u neposrednoj blizini „Tehnogasa", kao i da je oštećen pogon fabrike „Motinsa".

Osam napadača

BERLIN (Beta-AFP) - Osam zemalja članica NATO - SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija učestvuju u napadima na ciljeve u Jugoslaviji, saopštili su britanski zvaničnici na Evropskom samitu u Berlinu. Prema istim izvorima, 13 zemalja NATO svoje avione stavilo je na raspolaganje Savezu za te operacije. Napadi imaju za cilj „objekte protivvazdušne odbrane svuda u Jugoslaviji".

 

Potom su usledili napadi s osam raketa na Aerodrom Golubovci u Podgorici i vojne baze u Danilovgradu i Baru. Napadnuta su prigradska naselja južno od Beograda i vojni aerodrom u Batajnici gde je, do 22 sata, zabeleženo 11 eksplozija. Južno od Beograda, eksplozija se čula u regionu Ralje. Tri jake detonacije čule su se oko planine Avala. Tri eksplozije čule su se i u Pančevu, gde je pogođena Fabrika aviona „Utva". Jaka eksplozija bila je i u Mladenovcu iz pravca u kojem se nalazi kasarna VJ Vrbica.

U Kraljevu se čula jedna detonacija. Kako je javila TV Kraljevo, aerodrom Lađevci koji se nalazi petnaestak kilometara severozapadno od grada na putu prema Čačku, bio je jedna od prvih meta vazdušnih udara NATO. Projektil je promašio pistu.

U Kuršumliji se noćas čulo desetak eksplozija, od kojih je četiri-pet locirano iz pravca kasarne koja je okružena civilnim naseljima. U saopštenju prištinskog Media centra navodi se da su pogođeni i civilni objekti u Kuršumliji. Prema prvim izveštajima iz tog grada, ima i povređenih civila. Jedan projektil je oko 21 sat pao na periferiju Kragujevca. Cilj je bila vojna kasarna „Milan Blagojević", ali je pogođena obližnja prazna šupa. Gađana je i „Zastava". U Ulcinju se oko 21 sat čula eksplozija iz pravca brda Mavrijan, gde je smešteno radarsko postrojenje VJ. Gađana su i vojna postrojenja na poluostrvu Luštica u opštini Herceg Novi, kao i Radovići.

Razbijeni teroristi

Prištinski Media centar saopštio je da su prilikom vazdušnih udara NATO na snage VJ na Kosovu i Metohiji oborene dve krstareće rakete.

Teroristi na Kosovu su pokušali da u rejonu Čičavica, Orahovac, Mališevo i Drenica, iskoriste agresiju NATO i napadnu jedinice Vojske Jugoslavije, ali su ti napadi osujećeni, a teroristi razbijeni i naneseni su im veliki gubici.

 

Pola časa po početku napada NATO na ciljeve u SRJ ruski predsednik Boris Jeljcin oštro je osudio napade, nazivajući ih aktom agresije i izjavio da je šokiran napadima koji su bili potpuno nepotrebni i neosnovani jer ih nije dozvolio Savet bezbednosti UN.

Zvanična Moskva saopštila je da „ubrzano razmatra mogućnost o preduzimanju vojno-diplomatskih koraka koji bi bili preduzeti protiv Alijanse".

Gotovo u istom trenutku s početkom napada na Prištinu, naciji se obratio američki predsednik Bil Klinton.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange