GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 25. mart 1999.
 Broj 280
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Sinoć oko 20 časova NATO snage napale SRJ

Agresija na Jugoslaviju!

Generalni sekretar NATO Havijer Solana sinoć je oko 19.30 časova, samo desetak minuta posle poletanja za sada nepoznatog broja aviona iz baze NATO u italijanskom gradu Avijanu, objavio da su započeli vazdušni napadi protiv vojnih ciljeva u SRJ. Opširnije


Posle vanredne sednice Savezna vlada noćas proglasila

Ratno stanje

BEOGRAD - Jugoslovenski premijer Momir Bulatović saopštio je da je Savezna vlada proglasila ratno stanje, navodi se u saopštenju Saveznog sekretarijata za informisanje.

„NATO pakt je večeras izvršio agresiju na SRJ. Izvršen je napad na jednu suverenu zemlju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava. Zbog toga, iz stanja neposredne ratne opasnosti, Savezna vlada donela je odluku o proglašenju ratnog stanja. Ova odluka stupa na snagu odmah.

Vlada poziva sve građane, pripadnike VJ i policije, savezne i organe republika članica, preduzeća i druge subjekte odbrane, da izvršavaju svoje ustavno pravo i zakonom prediviđene dužnosti u odbrani suvereniteta i nezavisnosti SRJ. Savezna vlada istovremeno poziva sve građane da mirno, odgovorno i savesno ispunjavaju svoje radne obaveze i time daju najbolji doprinos odbrani SRJ.

Savezna vlada se već obratila Savetu bezbednosti, Organizaciji UN sa zahtevom da zaustave agresiju NATO i da osude ovaj vandalski čin. Ovo je akt bez presedana u međunarodnim odnosima, suprotan i Povelji OUN i kao takav ugrožava mir i stabilnost u regionu i na evropskom kontinentu.


Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu

Građani neće biti izloženi dejstvu

BEOGRAD - Povodom naređenja generalnog sekretara NATO Havijara Solane za napad na SRJ Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu, saopštio je kasno sinoć na državnoj televiziji „da su procene da će udarima NATO biti izloženi vojni i policijski ciljevi".

- Amerika i NATO hoće i na taj način, bukvalno vandalski, da stanu u odbranu terorista na Kosovu i Metohiji. Hoće tako da prekinu mogućnost političkog rešenja kosovske krize za koje se Srbija i SRJ zalažu. Imajući u vidu ovu opasnost, jedinice VJ i pripadnici MUP Srbije razmešteni su u prostoru da bi se izbegle i smanjile eventualne štete i gubici - izjavio je Bulatović.

On je na kraju procenio „da, uprkos suludosti moguće akcije, građani i civilni ciljevi neće biti izloženi dejstvu".


Saopštenje Generalštaba Vojske Jugoslavije posle prvog talasa napada NATO

Vojska operativno spremna

BEOGRAD - Generalštab Vojske Jugoslavije sapštio je sinoć da je u 20 sati NATO izvršio agresiju na SRJ.

„Generalštab VJ obaveštava jugoslovensku i međunarodnu javnost da je u 20.00 časova NATO pakt izvršio agresiju na SRJ. Vojne snage Severnoatlantske alijanse, po diktatu i interesu svetskog policajca, Sjedinjenih Američkih Država, a za račun šiptarskih separatista i terotista, grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozile živote njenih građana.

Borbeni efektivi sistema protivvazdušne odbrane koji su pravovremeno otkrili agresorske projektile i efikasno dejstvovali nisu oštećeni i ostaju u borbenom rasporedu i spremnosti za dalja dejstva. U prvom naletu svetskih agresora gađano je preko 20 objekata, a dejstva još traju. VJ preduzima sve mere odbrane i zaštite. Operativna spremnost i borbena gotovost su na najvišem mogućem nivou, a raspoloženje i motivisanost vojnika i oficira je besprimerno visoka. U jedinice VJ masovno se javljaju dobrovoljci za odbranu otadžbine. Prve eksplozije do kojih je došlo posle napada NATO pakta označile su kraj međunarodnog prava, suspendovale Povelju Ujedinjenih nacija i otvorile novu tužnu stranicu svetske istorije".


Tenkovi NATO na makedonskoj granici

SKOPLJE - Ubrzo posle vazdušnih napada na jugoslovenske ciljeve od strane aviona NATO, tenkovi zapadnog vojnog saveza zauzeli su položaje na makedonskoj granici prema Kosovu, javlja Rojters, pozivajući se na očevice.

Prema istom izvoru, tenkovi i oklopni transporteri razmestili su se na graničnim prelazima i brdima uz granicu. Zvaničnici NATO nisu potvrdili ove navode, ali su izjavili da će biti preduzete preventivne mere radi zaštite vojnika Alijanse u Makedoniji od eventualne „srpske odmazde".

„Zasad nije bilo pretnji ni pokreta srpskih vojnih snaga", izjavio je portparol NATO u Makedoniji Jan Josten. „Mi preduzimamo preventivne mere i Srbi bi počinili veliku grešku da ugroze ovu zemlju", dodao je on.


Rusija povlači verifikatore

MOSKVA (Beta) - Rusija je odlučila da opozove svoje predstavnike pri Kosovskoj verifikacionoj misiji,saznaje se u ruskom MIP.

„U vezi sa početkom vojne operacije, prisustvo ruskih posmatrača više nije neophodno. Ne nameravamo da ulazimo na Kosovo na tenkovima NATO, istakao izvor u MIP-u.

U četvrtak, 25. marta oko 80 ruskih diplomata - posmatrača, vratiće se u Moskvu iz Makedonije letom „Aeroflota".


Opozvan ruski predstavnik u NATO

MOSKVA (Beta-AFP) - Predsednik Rusije Boris Jeljcin odlučio je da opozove predstavnika Rusije u NATO i da prekine rusko učešće u Partnerstvu za mir, rekao je šef odelenja za međunarodnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane general Leonid Ivašov, a prenosi agencija Interfaks. Rusija je odlučila i da suspenduje razgovore o razvoju predstavništva NATO u Moskvi, dodao je on.

Rusija je članica Partnerstva za mir i 1997. godine je potpisala Povelju saradnje sa NATO.


Saopštenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija

Zaobiđen Savet bezbednosti UN

NJUJORK - Upotreba vojne sile u međunarodnim odnosima bez odobrenja Saveta bezbednosti UN je nedopustiva, izjavio je sinoć generalni sekretar svetske organizacije Kofi Anan, posle napada NATO na Jugoslaviju. Anan je, obraćajući se novinarima, izrazio žaljenje što su propali svi diplomatski napori međunarodne zajednice za mirno rešenje kosovske krize.

Kad diplomatija zataji, Povelja UN dozvoljava i upotrebu sile, ali "ja sam u više navrata ukazivao, ne samo vezano za Kosovo, da Savet bezbednosti ima primarnu odgovornost za čuvanje mira i bezbednosti u svetu", rekao je Anan. "Prema tome, Savet bezbednosti treba da učestvuje u bilo kojoj odluci o primeni sile", zaključio je, diplomatski, generalni sekretar UN.


Američki ministar odbrane na konferenciji za štampu u Pentagonu

Vilijem Koen prikrio gubitak aviona

VAŠINGTON - Američki ministar odbrane rekao je sinoć da su avioni NATO bombardovali ojne ciljeve i komandne centre u Jugoslaviji i da su se svi vratili u svoje baze.

Na konferenciji za štampu u Pentagonu, Koen je rekao da je, pored napada aviona Alijanse, ispaljeno i više raketa "Tomahavk" sa američkih i britanskih brodova stacioniranih u Jadranu. Opširnije

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange