GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 24. mart 1999.
 Broj 279
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Posle susreta s predsednikom SRJ, specijalni američki izvestilac saopštio

Propali razgovori Milošević - Holbruk

Konsultacije s čelnicima NATO u Briselu. Razgovori „veoma dugi, napeti i mučni"

BEOGRAD (Beta) - Ričard Holbruk, američki specijalni izaslanik, izjavio je juče posle podne da razgovori sa Slobodanom Miloševićem nisu uspeli. On je saopštio da jugoslovenske vlasti nisu pristale na ponuđeni sporazum. Holbruk je najavio i da odlazi u Brisel na konsultacije s čelnicima NATO, a na pitanje da li će biti vojnog napada rekao je da to prepušta vojnim stručnjacima.

Upitan da li još postoje šanse za nastavak pregovora, Holbruk je rekao:

- Milošević i njegova administracija imaju brojeve ambasadora Hila, a s nama uvek mogu stupiti u kontakt.

Razgovore s Miloševićem ocenio je kao „veoma duge, napete i mučne":

Malo razloga za optimizam

- SAD ne vide razlog za optimizam u kosovskoj krizi, ni posle razgovora specijalnog izaslanika Ričarda Holbruka sa Slobodanom Miloševićem, izjavio je juče jedan funkcioner Bele kuće.

 

- Imali smo i ranije takve razgovore, ali su ovaj put imali i drugačiji karakter - rekao je izaslanik SAD. - Tokom intenzivnih razgovora s Miloševićem i njegovim saradnicima podvukli smo dve stvari; tražili smo dokaze da će doći do prekida vatre i zaustavljanja tekućih vojnih operacija na Kosovu, i želeli da pokažemo spremnost kako bi se krenulo ka raspoređivanju trupa NATO na Kosovu u saglasnosti sa sporazumom iz Rambujea.

Druga runda razgovora jugoslovenskog predsednika i Ričarda Holbruka prekinuta je juče nešto posle 12 sati. Razgovori vođeni u Belom dvoru počeli su oko 10 sati. Holbruk je iz Belog dvora otišao u zgradu Ambasade SAD, kako bi telefonom razgovarao s američkim zvaničnicima u Vašingtonu. Holbruk je rekao da je američkog predsednika Bila Klintona i državnog sekretara Medlin Olbrajt izvestio da „jugoslovenska strana nije preuzela obaveze koje smo od njih tražili". Prema rečima jednog američkog diplomate, razgovorima nisu prisustvovali posrednik Kristofer Hil i drugi članovi američkog tima koji su bili na prvoj rundi razgovora Milošević-Holbruk.

Holbruk je kasno preksinoć, posle prvog susreta s Miloševićem, ocenio da taj razgovor nije urodio bitnijim napretkom u rešavanju kosovske krize.

- Naveo bih vas na pogrešan zaključak kad bih sugerisao da su današnji razgovori rezultirali bilo kakvom suštinskom ili bitnom promenom situacije, kakva vam je poznata - rekao je Holbruk novinarima okupljenim u hotelu „Hajat" oko 03.30.

- Razgovori su vođeni u svetlu novih izveštaja o pojačanim vojnim akcijama na Kosovu. Izveštaja koji stvaraju dodatnu tenziju u krizi s kojom se suočavamo - dodao je Holbruk.

On je podvukao da „vojne aktivnosti na Kosovu izuzetno otežavaju potragu za mirnim putem traženja saglasnosti sa sporazumima iz Rambujea i Pariza, i s oktobarskim sporazumima", za koje je dodao da se u ovom trenutku ne poštuju.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange