GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 22. februar 1999.
 Broj 253
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Nova serija terorističkih napada na Kosovu i Metohiji

Ubijena braća Mihajlović

Bračni par ranjen od nagazne mine. Napadi na policiju i vojsku u Orahovcu, kod Suve Reke i Podujeva. U Đakovici ubijen Albanac

PRIŠTINA - Albanski teroristi su proteklog vikenda izvršili seriju napada na pripadnike policije, vojske i građana. Napadali su iz automatskog oružja, minobacačima i ručnim bacačima, a postavljali su i eksplozivne naprave na putevima. Među pripadnicima policije i vojske u ovim napadima nije bilo povređenih, a među civilima je dvoje poginulih i dvoje teško ranjenih.

Dva tela u Đinovcu

PRIŠTINA - U Selu Đinovce, opština Suva Reka, u blizini benzinske pumpe „Boci komerc" juče ujutro pronađena su tela Petrita Bitića (1970) iz sela LJubižda i Sulejmana Rotle iz Prizrena. Oni su, kako je utvrđeno u istrazi, ubijeni iz vatrenog oružja različitih kalibara. I o ovom zločinu obaveštena je i Verifikaciona misija OEBS. Pokrenuta je istraga na rasvetljavanju zločina.

 

U centru Đakovice, preksinoć u 21,50 minuta, ubijen je Arben Saljuka (1974). Na njega je pucano iz zasede nedaleko od njegove kuće. Istraga je utvrdila da je pogođen sa 10 metaka. Uviđaju su prisustvovali članovi Verifikacione misije

OEBS-a. Preduzeta je istraga o ovom zločinu i potraga za napadačima.

Pretprošle noći nešto posle ponoći otvorena je vatra iz ručnih bacača i automatskog oružja na kuću Eleza Baljaja u selu Istinić, opština Dečane.

Baljaj, inače član lokalnog obezbeđenja koje je organizovano u saradnju sa opštinskim vlastima, pružio je otpor napadačima koji su pokušali nasilno da uđu u njegovu kuću. Posle okršaja napadači pripadnici separatističke „OVK" su se povukli.
Napad u Movljanu

PRIŠTINA - U blizini sela Movljane kod Suve Reke juče nešto pre 13 sati albanski teroristi napali su policijsku patrolu koja je nosila hranu za policiju u ovom selu. Napad je izvršen automatskim oružjem i minobacačima. Među policajcima nema povređenih. Policija je uzvratila na vatru i odbila napad.

 

Pretprošle noći nešto posle ponoći kod sela Velika Reka na putu Priština - Vučitrn izvršen je teroristički napad na policijski patrolni automobil. Na policiju je ispaljena jedna mina i otvorena vatra iz automatskog oružja.

Među policajcima nema povređenih. Policija je odgovorila na vatru i napadači su se razbežali.

U Orahovcu prekjuče oko pet sati i 40 minuta albanski teroristi su napali policijsku stanicu. Napad je izvršen minobacačima i automatskim oružjem. Jedna mina pogodila je krov policijske stanice i oštetila ga. Među policajcima nije bilo povređenih.

U isto vreme albanski teroristi su napali policijsku stanicu i u selu Rečane kod Suve Reke. Na policiju je pucano ručnim bacačima i automatskim oružjem. Među policajcima ni u ovom napadu nije bilo povređenih. Policija je odbila napad i teroristi su se razbežali.

Nešto kasnije, oko 6 sati i 10 minuta, albanski teroristi su izvršili jak napad na policijske položaje i položaje jedinica Vojske Jugoslavije u blizini sela Lapuštica, opština Podujevo. Napad je izvršen automatskim oružjem, ručnim bacačima i minobacačima.

Među policajcima i pripadnicima Vojske Jugoslavije nije bilo povređenih, saznajemo u Prištini. Policija i vojska su odbili napade i napadači su se razbežali u brda planine Čičavica.
Ubijen Hamdi Likaj

PRIŠTINA - U selu Krajak kod Prizrena na separaciji Građevinskog kombinata „Prizren" juče ujutro pronađeno je telo Hamdi Likaja (1944) ubijenog iz vatrenog oružja.

Likaj koji je bio čuvar ove separacije pogođen je sa dva metka u glavu, utvrdila je istraga. Uviđaju su pored istražnih organa prisustvovali i članovi

Verifikacione misije OEBS. U toku je istraga o ovom zločinu.

 

Juče oko 12 sati i 30 minuta kod mesta Studenčane, zapadno od Suve Reke, albanski teroristi su automatskim oružjem i ručnim bacačima napali kolonu Vojske Jugoslavije koja se nalazila na izvršavanju redovnih zadataka. Među pripadnicima Vojske Jugoslavije nema povređenih. U ovom napadu je jedno vojno vozilo oštećeno, potvrđeno nam je u Komandi Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije. Pripadnici Vojske Jugoslavije odbili su napad i teroristi su se razbežali prema selu Samodraže.

Albanski teroristi su napadali i civile. Prekjuče u selu Mušutište jugoistočno od Suve Reke pronađena su tela braće Zorana i Radovana Mihajlovića. Oni su, prema prvim nalazima istrage, ubijeni iz vatrenog oružja. Istraga pretpostavlja da su njih dvojicu teroristi oteli u petak naveče, a potom ih ubili.

Prekjuče oko 13 sati i 40 minuta u blizini sela Grabanica, opština Klina, teško su ranjeni Milić Garić i njegova supruga Blagica. Oni su traktorom, vraćajući se sa pijace, naleteli na nagaznu minu koju su teroristi postavili na seoskom putu prema Dolovu. Ranjeni su upućeni u KBC u Prištini. Od eksplozije mine na putu napravljen je krater prečnika dva metra.

R. Barjaktarević


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.