GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sub - Ned 20.-21. februar 1999.
 Broj 252
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
O čemu razmišlja Željko Obradović, trener Benetona, pred četvrtfinalni dvomeč sa Partizanom u Kupu Saporte

Srce da iskoči

U Partizanu sam doživeo najlepše trenutke. Profesionalizam je surov i tu pardona nema, ali samo ja znam kako ću se osećati na klupi Benetona

Odlikuje ga zdrava logika i pragmatizam koji u osnovi ima dve sastavne komponente: jednostavnost i praktičan duh. Mudri kažu da se genijalnost nalazi na samo korak od jednostavnosti, a upravo je Želimir Obradović, trener jugoslovenskog nacionalnog tima i italijanskog Benetona, uspeo da za relativno kratak trenerski vek učini (ne)moguće, da problemu trenerskog poziva i brojnim obavezama priđe do perfekcije.

Ako je neko osetio istinitost reči da se svaki pošten rad i odricanje isplate onda je to uparvo Željko... Nije potrebno nabrajati sve uspehe „čačanskog Napoleona", jer i osnovac osrednjeg sportskog obarzovanja zna koliko je Obradović medalja i trofeja osvojio. Ipak ćemo nabrojati najvažnije uspehe: kao pokretačka snaga reprezentacije, pio je šampanjac na lovorikama zlatnih medalja sa Svetskog prvenstva u Atini 98, Evropskih šampionata u Atini 95. i Barseloni 97. Olimpijsko srebro u Atlanti 96. i sudar sa „Drim timom 4" ostaje kao nezaobilazna lekcija u košarkaškim udžbenicima kako je Obradović postavio igru protiv američkih profesionalaca. I I pored potpune posvećenosti plavima, Obradović je za nepunih sedam godina trenerske karijere uspeo tri puta da se popne na krov Evropske lige sa tri različita kluba: 92. sa Partizanom, 94. Huventudom i 95. Realom, s kojim je i godinu dana kasnije osvojio Kup pobednika kupova.

Obradović je doveo Beneton u četvrtfinale Kupa Rajmonda Saporte, a sudbina je htela da ga tamo očekuje dvomeč protiv velike ljubavi i strasti, protiv Partizana.

- Kada neko provede toliko lepih godina u jednoj sredini onda je jasno kako se osećam - kaže na početku razgovora Željko Obradović. - U Partizanu sam doživeo najlepše igračke trenutke, za njega me vežu jake emocije. Profesionalizam je surov i tu pardona nema, ali samo ja znam kako ću se osećati kada budem igrao protiv Partizana. Poznajem taj osećaj, sukob emocija, jer sam protiv Partizana četiri puta vodio Beneton, na tri prijateljske utakmice, dok smo prošle godine igrali na fajnal-foru u Barseloni. Nije lako, ali se mora...

Partizan u tekućoj sezoni igra promenljivo, može da pruži briljantne igre, ali i lako pada u prosečnost. Kako će Beneton igrati protiv takvog tima?

- Još je rano... Prva utakmica protiv crno-belih čeka nas tek kroz dve nedelje (2. mart, Trevizo, revanš 9. mart, Beograd), a pre toga biće teško gostovanje: danas u Milanu protiv Sonija i reprezentativne obaveza sledeće sedmice protiv Francuza. Potpuno sam posvećen radu sa nacionalnim timom, dugo analiziram i pripremam program rada za okupljanje reprezentacije. Imamo malo vremena, pa treba sve detalje definisati do perfekcije, što mi ne predstavlja nikakvu poteškoću. Razlog je jednostavan: rad sa plavima mi je najveće profesionalno zadovoljstvo-kaže Obradović.

Partizan je tim reprezentativaca? - Nepotrebno je govoriti o kvalitetima Partizana. Trenutno u reprezentaciji igraju Lukovski, Tomašević i Čubrilo. Kroz ciklus priprema prošli su Đokić i Radošević, a ostali su članovi mlađih selekcija. Tako selektirana ekipa može mnogo da pruži. Pratio sam igre crno-belih u Kupu Saporta. U takmičenju po grupama doživeli su samo jedan poraz i ubedljivo su osvojili prvo mesto. Primetan je uspon forme, pošto su se kroz šesnaestinu i osminu finala prosto prošetali. Ipak, ima vremena za Partizan, prvo Soni i reprezentacija - kaže kormilar plavog broda i ujedinjenih boja.

B. Jakić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.