GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 16. februar 1999.
 Broj 248
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Juče počela primopredaja univerzitetskih prostora u Prištini Srbi predali ključeve fakulteta Albancima

„Predate" zgrade Pravnog, Ekonomskog, Fakulteta dramskih umetnosti

PRIŠTINA - Pomoćnik ministra obrazovanja Republike Srbije Milivoje Simonović, juče je u prisustvu verifikatora OEBS-a predao ključeve Pravnog i Ekonomskog fakulteta, Fakulteta umetnosti, Više pedagoške škole i zgrade menze predstavniku paralelnog „Ministarstva tzv. Republike Kosovo" Abdulju Rami. Obavljaju se i pripreme za primopredaju još nekoliko objekata na univerzitetu Albancima među kojima će sledeći na potezu biti Medicinski fakultet.

Od 18. jula prošle godine, kada su ustupljene zgrade tehničkih fakulteta, čine se napori za normalizaciju albanske nastave kojoj je Simonović poželeo uspeh u radu. Obraćajući se novinarima, Abdulj Rama je izjavio da je ovo prvi korak ka normalizaciji stanja u obrazovanju, a da je ostalo još mnogo nerešenih pitanja, jer objekti ustupljeni albanskim studentima čine samo 10 odsto od objekata koje oni treba da koriste. On je podvukao da se sporazum „3+3" mora sprovesti od tačke do zapete. Primetio je da „nije dobro što srpski studenti napuštaju učionice i tamo oslobađaju prostor za albansku nastavu". On očekuje da se srpski studenti vrate i zajedno sa svojim vršnjacima Albancima idu na studije kao nekada.

- Ovo je trenutak koji se morao davno dogoditi. Vremena su tmurna, ali verujem da će se svi problemi prebroditi i da će napetoj situaciji doći kraj, rekao je dekan Pravnog fakulteta prof. dr Baton Čauši. Juče je trebalo da počne da radi i menza za albanske studente, ali je to odloženo za nekoliko dana. U Kosovu Polju počela je rad Viša poslovna škola za nastavu na srspskom jeziku. Preko 1000 studenata ove škole nastavu je do juče pohađalo na Višoj pedagoškoj školi u Prištini koja je predata na upotrebu Albancima.

R. Barjaktarević


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.