GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 11. februar 1999.
 Broj 244
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
FELJTON

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
SINA
Glas nedelje
Srpsko nasledje
Od juče do 14. februara „Đuro Salaj" organizuje Dane dečijeg likovnog stvaralaštva

Platna budućnosti

Učesnici su učenici beogradskih osnovnih škola, a za najbolje su predviđene nagrade

Beograd će u naredne dve nedelje možda imati priliku da vidi nekog budućeg Konjovića, Veličkovića, Đurića ili Šejku. Negde u kasnijoj biografiji sada potpuno anonimnog klinca ostaće verovatno samo kao crtica zabeleženo da je prva nagrada osvojena na Danima dečijeg likovnog stvaralaštva u okviru konkursa Likovnih nada koje organizuje „Đuro Salaj". Ova manifestacija koja poprima karakter tradicionalne proistekla je iz godišnjeg umetničkog programa i likovnog ateljea koji radi u okviru „Đure Salaja".

- Dani dečijeg likovnog stvaralaštva i konkurs „Likovne nade" predstavljaju nastavak programa koje već imamo, dakle škole crtanja i slikanja u okviru likovnog ateljea i škole na moru u okviru letnjeg kampa. Kada su u pitanju Dani dečijeg likovnog stvaralaštva namera nam je bila da, organizujući tu manifestaciju, svu decu koja rade u „Đuri Salaju" tokom godine, ili su leti uključeni u likovnu koloniju, spojimo, omogućimo im druženje i razmenu iskustava i znanja iz oblasti likovne umetnosti - kaže Zorica Perković, direktor turističko-obrazovnog programa.

Dani dečijeg likovnog stvaralaštva, odnosno sam program, koncepcijski je zamišljen kao tri izložbe. Prvi deo obuhvataće izlaganje radova dobitnika druge nagrade na prošlogodišnjem konkursu likovnih nada. Druga izložba odnosi se na ovogodišnji konkurs likovnih nada, gde će izlagači biti deca iz osnovnih škola Beograda. Inače, konkurs se organizuje već treću godinu i na njemu je do sada učestvovalo preko sto beogradskih osnovnih škola. Treći deo podrazumeva izlaganje radova dece koja su učestvovala u letnjem kampu u Čanju.

- Mislimo da je to sjajna prilika da se vidi šta mi u „Đuri" radimo, a šta se na tom polju radi i po školama - otkriva osnovnu zamisao čitave manifestacije Zorica Perković.


Kultura pod jednim krovom

Društveno preduzeće „Đuro Salaj" obuhvata više delatnosti za polaznike najrazličitijih uzrasta. Prvobitna funkcija ovog preduzeća je kulturno-obrazovna, a obuhvata Centar za obrazovanje u okviru kojeg deluju škola za negu lepote, škola borilačkih sportova, kursevi stranih jezika i informatike i još pedesetak različitih programa. U okviru Centra za umetnost deluju bioskop, Plava sala, Centar Masleša i Scena Crnjanski. Takođe, tu su i klubovi ljubitelja filma, književni klub, klub slikara amatera...

 

U okviru likovnog ateljea u „Đuri Salaju" sa decom rade akademski slikari, a sa posebno talentovanim polaznicima nastavlja se individualni rad. Dalji program predviđa pripremu za prijemne ispite u Dizajnerskoj školi koji su, takođe, godišnji program, pa i pripremnu nastavu za upis na Fakultet likovnih umetnosti ili Arhitektonski fakultet.

- Izneću vam podatak da je procenat prolaznosti naših polaznika koji su konkurisali za prijem na Fakultet likovnih umetnosti oko 62 odsto, ili za Arhitektonski gde je prolaznost 75 odsto. Mislim da je reč o fantastičnom procentu - otkriva jedan detalj Ivan Kovačević, direktor centra za obrazovanje.

Kriterijum za odabir radova za konkurs likovnih nada bio je da svaka škola bude predstavljena sa po jednim radom, što praktično znači da su nastavnici koji imaju uvid u rad dece po likovnim sekcijama prvi filter. Ponekad se dešava da se izbor, ukoliko je škola poslala više radova, prepusti ljudima iz „Đure Salaja". Kasnije o dobitnicima nagrada odlučuje likovni savet koji sačinjavaju Mira Čipčić Kuruzović istoričar umetnosti, akademski slikar Mihailo Dimitrijević i Pavle Jovanović arhitekta, kao i stručnjaci sa strane poput profesora FLU.

- Mislim da su naše nagrade vrlo vredne. Prva nagrada je podeljena na dva segmenta. Prvi je za uzrast od prvog do petog razreda i podrazumeva besplatno pohađanje našeg godišnjeg likovnog programa, a za uzrast od šestog do osmog razreda je besplatan boravak i rad u našoj likovnoj koloniji u Čanju. Druga nagrada je predviđena za pet dobitnika koji mogu da prirede kolektivnu izložbu. Treća i četvrta nagrada obuhvataju literaturu iz oblasti likovnog stvaralaštva - kaže Zorica Perković.

Z. Preradović
Foto: Z. Sinko


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.