GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 08. februar 1999.
 Broj 241
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Koliko povređenih vatrenim i hladnim oružjem svakodnevno stiže u beogradski Urgentni centar

Poslovni krah tera ljude u smrt

Opšta nesigurnost sve češći uzrok lakom posezanju za pištoljem. Prestali obračuni uličnih klanova

Nema više pokušaja ubistva. Kad neko odluči da nekoga ubije hicem u glavu on to i učini. Prošla su vremena kada se to radilo nespretno i kada su kod nas stizali ranjeni iz pojedinačnih ili masovnih vatrenih razračunavanja. Sada kod nas stižu osobe koje su pokušale same sebi pucanjem iz vatrenog oružja da oduzmu život.

Od Nove godine takvih je bilo četvoro, priča docent dr Branko Đurović, načelnik Odeljenja neurohirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, želeći da razbije uvreženo mišljenje u narodu da se u ovu ustanovu i dalje smešta veliki broj povređenih vatrenim ili nekim drugim oružjem. I profil pacijenata sa samoubilačkim nagonom bitno je promenjen. Za psihijatrijski obolele osobe nije ništa neuobičajeno da dignu ruku na sebe i oni takođe završavaju povređeni u Urgentnom centru. Međutim, oni nisu jedini...

- Sve je učestalija pojava da ljudi neadaptirani na postojeću situaciju i sopstvenog kraha pokušavaju sebi da prekrate život, upozorava naš sagovornik. Evo, pre neki dan nam je umro jedan nesrećnik, poslovno propao. Kad više nije video izlaz uzeo je pištolj i pucao sebi u glavu. Ništa nismo mogli za njega da učinimo. Isto je uradio i pacijent iz Novog Pazara koji se tamo doselio i nikako nije mogao da se privikne na novu sredinu. I on je poslovno propao. Očigledno da je u trenutku beznađa posegao za pištoljem i pucao sebi u glavu. U kritičnom stanju je, ali se nadamo da će se izvući. Takvih smo imali još dvoje u januaru.

Na Odeljenju ortopedije i hirurgije slika je nešto drugačija. Ortopedija je smestila od početka godine ukupno pet ranjenih, dok je hirurgija imala devet povređenih vatrenim oružjem i sedam hladnim. Međutim, načelnik intenzivne nege hirurgije dr Jugoslav Ajtić kaže da su to najčešće hirurški udružene povrede nogu, trbuha i grudnog koša. Obično je reč o ličnim razračunavanjima. Ulični sukob klanova je dominirao do pre godinu dana. Povređeni su starosne dobi od 15 do 35 godina.

- Od 16 pacijenata četvoro je podleglo povredama, iznosi podatak dr Ajtić. Među njima su i dva samoubistva i jedan pokušaj. Ostao je upamćen čovek oboleo od raka grudnog koša u završnoj fazi koji nije mogao da podnese da umire i pucao je iz pištolja sebi u grudni koš. Nismo uspeli da ga spasemo. Drastičan je primer i sa dvadesetjednogodišnjom devojkom, kćerkom intelektualaca, koja je skočila sa četvrtog sprata jednog novobeogradskog solitera. Iako je naizgled imala sve uslove za normalan razvoj, ušla je u svet droge, postala član sekte i na kraju platila glavom. Međutim, dr Ajtić napominje da broj povređenih nije ni približan cifri koja se mogla videti pre godinu i više dana kada je masovna pucnjava bila učestala.

Z. OstojiĆ


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.