GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 08. februar 1999.
 Broj 241
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Dr Leposava Milićević, ministar zdravlja u Vladi Srbije na konferenciji za novinare povodom preuzimanja ICN Jugoslavija

Bivši vlasnici neka dokažu svoja prava

Državi je sada najvažnije da obezbedi posao i zarade. Leposava Milićević se danas obraća radnicima Galenike

Republički zavod za zdravstveno osiguranje je većinski vlasnik kapitala „ICN Jugoslavije" u iznosu od 64,3 odsto i kao takav upisan je u sudski registar beogradskog Privrednog suda, objasnila je razloge uvođenja u posed države većinskog dela te kompanije dr Leposava Milićević, republički ministar zdravlja na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Odredbom člana 2. Zakona o osnovama promene vlasništva društvenog kapitala obavezujućim za preduzeća koja raspolažu društvenim i državnim kapitalom „ICN Jugoslavija" je imala rok do 4. jula prošle godine da utvrdi vrednost društvenog, državnog, kao i kapitala drugih vlasnika. Kako oni to do propisanog roka nisu učinili, a ni posle toga, kapital je shodno ovlašćenjima procenila Direkcija za procenu vrednosti kapitala. Rešenjem Agencije utvrđeno je da vrednost i struktura Akcionarskog društva „ICN Jugoslavija" 31. oktobra prošle godine iznosi 140 miliona dolara, od čega je 50 miliona dolara unela inostrana kompanija „ICN Pharmaceuticals", a 90 miliona država, odnosno još pre osam godina holding „Galenika". Na osnovu te procene država je i postala većinski vlasnik, rekla je Milićević.

Većinski vlasnik se prema rečima Petra Markovića, zamenika direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, promenio jer prvobitni vlasnik, odnosno „ICN Pharmaceuticals „ nije izvršio ugovornu obavezu prenosa vlasništva i patentnih prava za četiri jedinjenja, odnosno leka, u različitom stupnju razvoja u vrednosti od 220 miliona dolara, a što je precizirano još zaključenim Ugovorom o osnivanju preduzeća u mešovitoj svojini 1990. godine.

- Kao većinski vlasnik, RZZO je sazvao Skupštinu akcionara na koju se oni nisu odazvali, nastavio je Marković. Kako je Skupština i bez njihovog prisustva imala većinu donete su odluke o konstituisanju organa preduzeća na čijem je čelu kao vršilac dužnosti generalnog direktora „ICN Jugoslavija" Marija Krstajić, dosadašnji pomoćnik za medicinska pitanja u Ministarstvu zdravlja i dugogodišnji radnik najpre „ICN Galenike", a zatim i „ICN Jugoslavije". Primopredaju dužnosti nismo mogli da izvršimo bez sudskog izvršitelja.

Panić pisao Miloševiću
Šteta za narod i zemlju
BEOGRAD (Beta) - Milan Panić je pismom pozvao predsednika SRJ Slobodana Miloševića da iskoristi „sav svoj uticaj i da hitno spreči i zaustavi nerazumni pokušaj" promene strukture vlasništva u ICN Jugoslavija. „Želim da Vas obavestim da postupke koje preduzima Republički zavod za zdravstveno osiguranje u vezi sa tobožnjom promenom strukture vlasništva ICN Jugoslavije smatram apsolutno nelegalnim i nelegitimnim", navodi se u Panićevom pismu i dodaje da će „ti postupci proizvesti štetne posledice kako za sistem obezbeđivanja zdravstvene zaštite našeg naroda, tako i za zemlju u celini", stoji u Panićevom pismu predsedniku SRJ.

 

Povodom primopredaje dužnosti ministar dr Milićević je rekla:

- U sudskom registru postoji samo ime generalnog direktora profesora dr LJubiše Rakića, a on je pre par meseci penzionisan. Iznenađena sam činjenicom da se Dušan Mitević predstavlja kao generalni direktor „ICN Jugoslavije", a da pri tom nije upisan u sudski registar kod Privrednog suda. NJegov potpis nije deponovan, iako on raspolaže ogromnim profitom. Iznenađena sam, takođe, da je Milan Panić svih ovih godina od zaključenja ugovora imovinom države Srbije ucenjivao državu Srbiju, delio joj lekciju o tržištu lekova, poslovnosti, patriotizmu. Dosadašnja uprava „ICN Jugoslavije" je pred zaposlenima predstavnike države nazvala lopovima i okupatorima, a gospodin Panić se ponaša i dalje u skladu sa svojim dugogodišnjim navikama da hoće sve ni za šta. Poziva na lojalnost otpuštene i radnike na prinudnim odmorima koje će navodno platiti, verovatno isto onako kako je i do sada plaćao ono što je bio dužan po ugovoru.

Na primedbu jednog od novinara da država duguje ICN na ime preuzetih a neplaćenih lekova dr Milićević je rekla:

- Dug koji oni traže je dubiozan. Mi ne odričemo stvarni dug nastao kreditnim aranžmanom u iznosu od 50 miliona dolara u kojem je jasno precizirano koja 64 leka oni zdravstvu treba da isporučuju, uz obaveznu svakodnevnu kontrolu distribucije. Ugovor potpisan kasnije sa tadašnjim direktorom RZZO Nenadom Đorđevićem nije precizirao ove dve važne stavke, niti je bilo kontrole u distribuciji, niti su se pridržavali liste naznačenih lekova. Prema tome mi ne odričemo dug u iznosu od milijardu dinara nastao jasno preciziranim prvim ugovorom, ali nikako dve milijarde i još u deviznom obliku kao što oni traže. U ovom trenutku nama je najvažnije da 1.400 radnika vratimo na posao i krenemo s proizvodnjom, pre svega penicilina koji je naš strateški proizvod. U ime države Srbije danas ću se lično obratiti zaposlenima jer je nama kao većinskom vlasniku najvažnije da u predstojećem periodu obezbedimo kontinuitet rada i zarada, a gospoda dosadašnji većinski vlasnici neka pravnim sredstvima dokazuju svoj status.

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.