GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Ponedeljak 08. februar 1999.
 Broj 241
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Drugog dana pregovora u Rambujeu srpska i albanska strana ostvarile napredak, tvrde zapadne diplomate

Autonomija nije sporna

Pregovore otvorio Žak Širak rečima: „Podsećam vas da ste i vi u Evropi". Predsedavajući Robin Kuk podvukao da će se budući sporazum menjati kroz tri godine. Iber Vedrin obema stranama poručio: Razmišljajte o svojim ljudima i njihovim strahovima

Srpska i albanska delegacija prihvatile su danas paket principa koji podrazumevaju održavanje srpske kontrole nad Kosovom za najmanje još tri godine, što su zapadni posrednici ocenili kao značajan korak napred, rekli su učesnici konferencije. Tokom prvog dana stvarnih pregovora, i jedan srpski zvaničnik i jedan zapadni posrednik, koji su tražili anonimnost, rekli su da su obe strane prihvatile deset principa koje je odredila Kontakt grupa. Albanska strana za sada nije potvrdila te izveštaje.

„To je dobar korak napred", rekao je zapadni posrednik i dodao da je, međutim, „problem u detaljima" oko prirode autonomije koja će biti zagarantovana kosovskim Albancima. On je ukazao da su principi oko kojih su se obe strane složile osnova, ali da taj korak ne znači da su se Albanci odrekli svojih pretenzija na nezavisnost.

Predlog Kontakt grupe sastoji se iz trogodišnjeg perioda autonomije za Kosovo u okviru Srbije, zaštite manjina i policije koja će oslikavati proporcije etničkog sastava stanovništva.

- Mi očekujemo da pregovarači ostanu u Rambujeu sve dok se ne postigne dogovor. To će biti veoma naporan period. Neće biti slobodnog vremena. Niko ne planira da igra odbojku ili ping-pong - izjavio je Kristofer Hil, izaslanik američkog predstavnika za Kosovo, uoči samog početka pregovora srpskog i albanskog tima o budućnosti Kosova u dvorcu Rambuje, dvesta kilometara od Pariza. Pregovore koji su počeli u subotu nešto posle 18 sati otvorio je Žak Širak, predsednik Francuske. On je pregovaračima jasno stavio do znanja da Evropa neće trpeti nastavak rata na svojoj teritoriji. Prvi čovek Francuske je dodao da je neophodno da timovi popune okvire sporazuma koje je predložila Kontakt grupa:

- Imate okvir budućeg sistema... sada tim obrisima treba da date supstancu. Umesto da se uzalud sudarate, razgovorom stvorite praktične mere koje će vratiti mir u srca i duše stanovništva na Kosovu - poručio je predsednik Francuske. On je podvukao da mora biti dogovoreno i prihvaćeno i kažnjavanje počinilaca zločina.

- Niko ne može da zaboravi ubijene članove porodice... pravda mora da ima mesto u sporazumu, a krivcima za zločine mora da se sudi - rekao je Širak. On je podsetio da je i Francuska preživela borbe, ali da je našla način da prevaziđe „neprijateljstvo predaka" podsetivši da su posle rata lideri Francuske i Nemačke Šarl de Gol i Konrad Adenauer, baš u Rambujeu, planirali budućnost Evrope. -

Predstavljate ljude koji pripadaju Evropi... zato je ovaj rat nama tako neprihvatljiv. Osnovni principi budućeg mira na Kosovu moraju da budu sloboda, demokratija i tolerancija. Tako ćete zauzeti mesto koje vam pripada u evropskoj porodici. Želimo mir na našem kontinentu. Kada napustite Rambuje stranica u vašoj istoriji biće okrenuta - zaključio je Širak.

Pregovaračima se potom obratio šef britanske diplomatije Robin Kuk koji sa francuskim kolegom Iberom Vedrinom predsedava skupom rekavši delegacijama Beograda i kosovskih Albanaca da plan Kristofera Hila treba da iskoriste za „izgradnju" stabilnog i pravičnog Kosova.

- Taj plan daje osnove demokratske samouprave Kosova sa kontrolom nad unutrašnjim poslovima, obezbeđuje prava nacionalnih zajednica i punu zaštitu njihovih kultura, jezika i religija - rekao je Kuk, navodeći i da plan nudi trogodišnje prelazno rešenje. Iber Vedrin je upozorio srpske i albanske pregovarače da će međunarodna zajednica pomno pratiti konferenciju o Kosovu u Rambujeu i zatražio od njih da budu dovoljno hrabri da prekinu rat. On je naglasio da pregovori imaju podršku UN, OEBS, NATO i drugih međunarodnih organizacija.

- Trebaće vam mnogo hrabrosti... imajte je i budite jači od tragedije koju smo posmatrali poslednjih meseci. Treba da razmišljate o svojim ljudima i njihovim strahovima, ali i o njihovoj budućnosti". Inače, pregovori beogradske i delegacije kosovskih Albanaca vode se iza iza zatvorenih vrata, pri čemu su učesnici razgovora prema nekim podacima zamoljeni čak da isključe i mobilne telefone, uz rok od četrnaest dana za postizanje sporazuma, ili barem za „znatan napredak", kako su ranije rekli zapadni političari.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.