GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 05. februar 1999.
 Broj 239
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Poslanici Skupštine Srbije na jučerašnjoj sednici većinom glasova prihvatili poziv Kontakt grupe za mirovnu konferenciju o Kosovu

Srbi složno put Pariza

Koalicioni partneri u vladi „narodnog jedinstva", na jučerašnjem zasedanju prvi put pokazali nejedinstvo. Socijalisti za odlazak na konferenciju, radikali odlučno protiv, ali „neće učiniti ništa da bi se suprotstavili odlasku naše delegacije". Monotono skupštinsko zasedanje prekidale varnice na relaciji radikali - predstavnici nacionalnih manjina

BEOGRAD - Narodna skupština Republike Srbije je na jučerašnjem zasedanju usvojila predlog Vlade Srbije i prihvatila poziv Kontakt grupe za mirovnu konferenciju o problemima na Kosovu koja će biti održana 6. februara u Parizu.

Mirko Marjanović,
o sastavu delegacije

Ne znam, verovatno, ima vremena... Nakon završenog skupštinskog zasedanja, članovi Vlade i republički poslanici, izbegavajući novinare brže bolje su napustili salu i zgradu Narodne skupštine. Poslednji je, međutim, izašao republički premijer Mirko Marjanović koji je na novinarsko pitanje o imenima i broju delegacije, kao i da li će se u njoj naći i predstavnici nacionalnih manjina, vidno zbunjen pitanjem, odgovorio: - Ne znam, verovatno. Ma ima vremena do sutra, videćemo, polako..., rekao je premijer odbivši da pojasni svoju izjavu.

 

Vlada je predlog o prihvatanju učešća na mirovnoj konferenciji donela na popodnevnom delu skupštinskog zasedanja. Za ovu odluku glasalo je 169 republičkih poslanika, dok je troje bilo protiv i isto toliko uzdržano. Kako je za skupštinskom govornicom rekao republički premijer Mirko Marjanović, ovakav Vladin predlog je donesen „ na osnovu ocena, stavova i predloga iz obavljene rasprave na sednici Narodne skupštine".

Skupštinsku raspravu otvorio je, u ime Vlade Srbije, njen potpredsednik, prof. dr Ratko Marković rekavši da je Kosovo „žila kucavica čitave nacije od koje se napajaju svi njeni delovi". Zbog toga je, kako tvrdi Marković, srpska vlada postala adresa na koju se obraćaju „najveći svetski moćnici, političari i pojedinci". Komentarišući plan Kontakt grupe, potpredsednik Vlade je rekao da u njemu ima „ocena koje se ne mogu prihvatiti".

- Kontakt grupa uporno prećutkuje poreklo kosovske krize. Ona leži u višedecenijskom separatizmu kosmetskih Albanaca čiji je krajnji cilj otcepljenje Kosmeta od Jugoslavije. Sredstva kojim su posegli za ostvarenjem ovog cilja je terorizam. Međutim, kada je reč o sadržini samih političkih rešenja, naša pozicija ostaje nepromenjena. Zahtev Kontakt grupe za značajnom autonomijom za Kosmet u daljim pregovorima ne može dovesti do nezavisnog Kosmeta, niti do statusa treće federalne jedinice. Polazna teza o teritorijalnom integritetu Jugoslavije, za koji se zalaže Kontakt grupa, znači upravo da se Kosmet ne može izvesti iz Srbije jer je ono u Jugoslaviji zato što je Srbija u Jugoslaviji. Zato prelazni status Kosmeta ne može ni u kom slučaju značiti ni skriveni ni izričiti put u separatizam, rekao je potpredsednik Vlade Srbije, Ratko Marković, napominjući da „vlada želi da težinu donošenja odluke odlasku ili neodlasku u Pariz, podeli sa vama". Posle skupštinske rasprave, kako je objasnio Marković, Vladi bi svoj predlog zaključaka potom dostavila Skupštini na razmatranje.

Odluka Narodne skupštine Republike Srbije

„Povodom poziva Kontakt grupe za razgovore o problemima na Kosovu i Metohiji u Francusku 6. februara 1999. godine, upućenog Vladi Srbije:

- Narodna skupština Republike Srbije odlučila je prihvati poziv na razgovore zato što je čvrsto opredeljenje naroda i svih političkih partija da se borimo za mir i što treba da branimo Kosovo i Metohiju na svakom mestu na kome se o Kosmetu raspravlja bilo gde u svetu. Prihvatanjem razgovora činimo još jedan korak da doprinesemo da se problemi reše mirnim putem. Narodna skupština ovlašćuje Vladu Srbije da odredi delegaciju koja će učestvovati u razgovorima.

 

Suprotnog stava bio je drugi potpredsednik srpske vlade, dr Vojislav Šešelj, koji nije imao toliko razumevanja za stavove Kontakt grupe. Za Šešelja ovi stavovi jasno pokazuju da je „cilj zapadnih sila da srpski narod unište i našu zemlju razore".

Čine sve što je u njihovoj moći da do kraja razore našu privredu, unište ekonomiju i da naš narod ostane bez hleba. Na diplomatskom planu neprekidno vrše pritiske najgore vrste. Na političkom planu koriste sve metode subverzije iz specijalnog psihološkog rata. Traže da se razgovara van Srbije i Jugoslavije, da idemo u Francusku. Time se spunjavaju zahtevi separatističko-terorističkih organizacija i kao da se time želi dokazati da u Srbiji i Jugoslaviji nema dovoljno uslova da se o svim pitanjima razgovara, rekao je Šešelj, dodavši da se nama „ uskraćuje pravo da branimo državu i da suzbijamo terorističke aktivnosti".

Zbog svega navedenog, srpski radikali, prema Šešeljevim rečima, „neće slati svoje predstavnike na parisku konferenciju". Naši predstavnici neće ići. Kontakt grupa osim osude ne zaslužuje ništa drugo. Međutim, u velikim dilemama koje su nas snašle mi nećemo ništa učiniti da bi se suprotstavili odlasku naše delegacije u Pariz".

Generalni sekretar SPS, Gorica Gajević, takođe je osudila ponašanje Kontakt grupe koja se, prema njenim rečima, ponaša kao „vrhovni arbitar u rešavanju unutrašnjih pitanja naše zemlje". Za razliku od svojih koalicionih partnera, socijalisti, kako je rekla Gorica Gajević, stava su da se na konferenciju treba otići. - Stav Socijalističke partije Srbije je da se poziv prihvati iz čvrstog opredeljenja našeg naroda i države da se borimo za mir, da branimo Kosmet kao vitalni državni, nacionalni interes Srbije i Jugoslavije. I to na svakom mestu na kome se o Kosovu i Metohiji raspravlja, zaključila je Gajević.

U nastavku sednice šefovi poslaničkih grupa SPO, JUL i ND podržali su odlazak srpske delegacije na parisku konferenciju jer bi se u suprotnom „ bacilo u vodu sve što je učinjeno od strane delegacije Republike Srbije". Posle četiri sata zasedanja, u kojem su skupštinski poslanici, izuzev radikala, podržavali odlazak u Pariz, predsednik Skupštine Dragan Tomić dao je pauzu. Vlada Srbije se povukla da bi, na osnovu svega rečenog, donela predlog o odlasku ili neodlasku na parisku konferenciju.

Varnica 1

Murić- Dragišić

Poslanik „Liste za Sandžak" Felzija Murić u svom izlaganju zatražio je da se uz međunarodno posredovanje raspravlja i o budućem statusu Sandžaka, pošto je tamo stanje „svakim danom sve gore". Raplicirao mu je poslanik SRS Stevo Dragišić koji ga je opomenuo da „dobro pogleda kako se Srbije obračunava sa separatistima na Kosmetu". „Tako ćemo se obračunavati sa svim separatistima koji žele da odvoje neki deo Srbije i Jugoslavije". Poslanik Murić mu nije ostao dužan: „ Vi ste najveći separatisti. Gde su vam braća Crnogorci. Otišli su od vas, a njihovu decu biste da šaljete da ginu na Kosovu".


Varnica 2.

Jožef Kasa- Vojislav Šešelj

Poprilično monotono skupštinsko zasedanje povremeno su prekidale varnice između radikala i političkih predstavnika nacionalnih manjina. Prva je izbila između predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Jožefa Kase i lidera radikala. Naime, Kasa je u svom izlaganju rekao da je Srbiji dosta lažnih junaka „koji pred mikrofonom izigravaju veličine, a upropaštavaju čitavu zemlju". Na ovu opasku se našao prozvanim potpredsednik srpske Vlade koji je, iako nije ni bio imenovan, dobio pravo na repliku. - Problem Jožef Kase je jasan. NJega ne interesuje žive li Mađari dobro ili loše, njega interesuje samo novac i lično bogatstvo. Evo vam dokaza za to ( maše papirima). Placevi, kuće, njiva itd. koje je Kasa prisvojio za sebe, rekao je Šešelj. Replicirao mu je Kasa: „Baš mi je drago da je gospodin Šešelj novi „dokument CIE" pokazao pred vama. Inače njegove laži nisu prve ovde za ovom govornicom. Za nekoliko godina, koliko sam u parlamentu, slušao sam razne njegove verzije od Karlobaga do Virovitice i tako redom, zaključio je Kasa.

Vladimir Đorđević

 

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.