GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 02. februar 1999.
 Broj 236
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Reagovanja srpskih i crnogorskih stranka povodom skorog počekta pregovora u Parizu

DPS: Obe republike moraju pregovarati

PODGORICA (Beta) - Predsednik Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković izjavio je da konačna odluka mirovne konferencije o Kosovu „ne sme da tangira" ustavnu poziciju Crne Gore, odnosno da su prihvatljiva sva rešenja koja respektuju formalnu poziciju Crne Gore u zajedničkoj državi. On je u izjavi za „Pobjedu" istakao da bi u slučaju da jugoslovenska strana prihvati aranžman pravnog usaglašavanja saveznog i kosovskog sistema bez učešća Crne Gore to značilo i formalni kraj sadašnje Jugoslavije. Predsednik IO DPS je naglasio da treba videti da li će pregovaračke strane „pozvati Crnu Goru da se uključi u pregovarački proces", a do tada „treba verovati da crnogorska državna politika, a posebno njena diplomatija, stvar drži pod kontrolom".

DS: Milošević i dalje neozbiljan

NOVI SAD - Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke, ocenio je za "Glas" da bi za našu zemlju bilo od izuzetne važnosti da i legitimni predstavnici Crne Gore budu u delegaciji SRJ na mirovnoj konferenciji u Rambujeu.

- Razum nam nalaže da u ponuđenom okviru pronađemo način da spasimo što se spasiti da, ali se Milošević, nažalost, opet ponaša kao da Kontakt grupa stoji iza neke neobavezne ponude koju lako može da izigra. I plašim se da će nas to ponovo skupo koštati - upozorio je Đinđić. Prema njegovim rečima evidentna je Miloševićeva namera da dovede do eskalacije krize kako bi ponovo za vlastite pogrešne poteze optužio međunarodnu zajednicu.

- Dok je on na vlasti otvaraće se uvek nova žarišta. Da li će to biti Crna Gora, Sandžak, Vojvodina, rat protiv svih koji drugačije misle, hapšenje opozicije... to ne znam, ali sam siguran da se njegova priroda neće promeniti jednom mirovnom konferencijom. Neće on postati demokrata i racionalan političar time što će doživeti još jedan poraz - ustvrdio je lider DS.

M. S.

DA: Hitne sednice oba parlamenta

BEOGRAD - Neophodno je da se u roku od 24 časa zakažu sednice Republičkog i Saveznog parlamenta na kojima će biti utvrđena platforma za pregovore o Kosmetu. Sednicama moraju prisustvovati predstavnici svih nacionalnih institucija, Srbi sa Kosmeta, SPC, SANU, slobodnog univerziteta - zahteva u jučerašnjoj izjavi za javnost Nebojša Čović, lider Demokratske alternative. On navodi da niko ne sme da ćuti i da bude isključen iz pitanja o Kosovu jer ako bude odlučivao sam Slobodan Milošević „Kosovo će odneti nova oluja".

- Milošević se sprema da preda Kosovo, na čemu državni mediji već intenzivno rade - zaključio je Čović.

Dušan Janjić ne očekuje postizanje detaljnog srpsko-albanskog dogovora

Kosovu se ne sme dogoditi Bosna

BEOGRAD (Beta) - Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je juče da bi na konferenciji o Kosovu u Francuskoj mogao da bude postignut dogovor o podršci političkom rešenju za kosovsku krizu.

- Na toj konferenciji ne očekujem da budu dogovoreni detalji budućeg statusa Kosova, ali je moguć sporazum o okviru za sprovođenje plana za Kosovo koji bi odredio rokove i institucionalni okvir za primenu rešenja - rekao je Janjić na tribini Pres klub beogradskog Medija centra.

- Svi pritisci međunarodne zajednice imaju za cilj da srpska i albanska strana počnu pregovore. Ono što je Londonska konferencija bila za Bosnu to je konferencija u Parizu za Kosovo. Ako se srpska i albanska strana budu ponašale kao sukobljene strane u BiH na Londonskoj konferenciji očekuje nas dugotrajni sukob na Kosovu, posle kojeg dolazi 'Dejton' - zaključio je Janjić.


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.