GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 02. februar 1999.
 Broj 236
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Predstavnici kosovskih Albanaca u punom sastavu putuju u Rambuje, kod Pariza

Ne ispuštaju dobijenu šansu

Na konferenciju idu: Ibrahim Rugova, Redžep Ćosja, Adem Demaći, Fehmi Agani, Veton Suroi, Bujar Bukoši...

PRIŠTINA - Albanci pozdravljaju mirovnu konferenciju o Kosovu i u punom sastavu putuju u Pariz. Koliko danas znaće se imena „putnika" za susret sa srpskom stranom, uz prisustvo međunarodnih posmatrača. Prvi među „jednakima" u Pariz će, saznajemo, otputovati, koliko sutra, Ibrahim Rugova.

Srbi bolje prošli
- Poziv za konferenciju je šansa koja se ne sme propustiti. Sve albanske političke struje su pozitivno odgovorile, iako bi imali više razloga nego srpska strana da budu nezadovoljni projektom Kontakt grupe. Ali, pošto je reč o prelaznom rešenju od tri godine mislim da će se vremenom stvoriti uslovi za bolje i pravednije rešenje. Ko odbije ovu ponudu međunarodne zajednice moraće da računa na teške posledice jer sada se, stvarno, međunarodni faktori ne šale. Oni neće dozvoliti da se ponovi sve ono što je već viđeno u Bosni i u pogledu stradanja, a i izigravanja međunarodne zajednice koja je za Bosnu već platila veliki račun, pre svega zbog kasnog reagovanja, rekao nam je Azem Vlasi, prištinski advokat, nekadašnji političar sa Kosova.

 

Na konferenciju će ići i Redžep Ćosja, presednik novog Demokratskog pokreta kosovskih Albanaca, zatim Adem Demaći, politički predstavnik tzv. „OVK", šef Rugovinog tima za pregovore Fehmi Agani i još desetak predstavnika albanskih političkih subjekata među kojima i Idriz Ajeti, predsednik ilegalnog parlamenta „republike Kosovo". Albanci očekuju da se timu iz inostranstva priključe Veton Suroi, Bujar Bukoši, predsednik Vlade „republike Kosovo", a na eventualni odlazak u Pariz su spremni i bivši političar Kosova Mahmut Bakali, Kaćuša Jašari i drugi.

Predstavnici albanskih partija i drugih"subjekata" imali su juče međusobni susret za dalje dogovore, a oni očekuju da se posle Pariza situacija na Kosovu „preokrene u pozitivnom pravcu".

- Uveren sam da će kompletna albanska strana da prihvati odlazak na međunarodnu konferenciju u Pariz. To proizlazi iz njihovog opredeljenja za mirno dogovorno rešavanje statusa Kosova. Verujem da je u interesu i srpskog naroda i Srbije i jugoslovenske strane da i oni prihvate učešće na konferenciji. Očekujem da će sve strane učiniti napore da razumno i tolerantno dovedu do rešenja koja su obostrano prihvatljiva - izjavio je za naš list Mahmut Bakali.

R. Barjaktarević

Bukoši: U novoj vladi Kosova biće i „OVK"
Naše podele odgovaraju Slobodanu Miloševiću
SARAJEVO (Beta) - Predsednik kosovske „vlade u egzilu" Bujar Bukoši ocenio je da dosadašnja politika lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove nije dala adekvatne rezultate i da je zato potrebno hitno postići zajedničku platformu svih političkih snaga Albanaca na Kosovu. On je u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu" rekao da je potrebno stvoriti „novu vladu Kosova" u koju će biti uključeni predstavnici svih albanskih institucija, „uključujući i OVK". „Albancima treba nacionalni konsenzus i naše podele odgovaraju samo Miloševiću", istakao je Bukoši.

 

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.