GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 29. januar 1999.
 Broj 233
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Institut za istraživanja tržišta o kretanjima u privredi i visokoj nelikvidnosti

Dve trećine privrede koristi prinudne odmore

Nelikvidno 31.000 firmi koje duguju 26 milijardi i u kojima je zaposleno 650.000 radnika

BEOGRAD - Uslovi privređivanja u januaru ove godine nisu se promenili u odnosu na lane. Masa isplaćenih ličnih primanja je porasla, ali kupovna je moć stanovništva ostala ista, pa se može pretpostaviti da ni tražnja na domaćem terenu neće rasti, što je osnovni uslov za zamah industrijske proizvodnje. Izvoz je zabeležio nešto jači rast, ali je sezonske prirode, odnosno posledica činjenice da se u decembru registruje izvoz ostvaren, a neregistrovan tokom poslednjeg kvartala - osnovna je ocena saradnika Instituta za istraživanja tržišta koji su, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predstavili svoj najnoviji izveštaj.

Prema podacima Zavoda za obračun i plaćanja Narodne banke Jugoslavije, krajem decembra, evidentirano je 31.189 nelikvidnih preduzeća, čije su neizmirene obaveze iznosile 26,2 milijarde dinara, a u kojima je zaposleno 647 hiljada radnika. U istom periodu, predloženo je da se pokrene stečaj nad 26.680 firmi, sa 509 hiljada zaposlenih. Konačni podaci o nelikvidnosti privrede pokazuju da je, u proteklih godinu dana, broj nelikvidnih firmi porastao 15,4 odsto, a iznos njihovih neplaćenih obaveza za 134 odsto.

Sa ovakvim podacima poklapaju se i rezultati ankete ovog Instituta o korišćenju kapaciteta u privredi, (ne)zaposlenosti i prinudnim odmorima. Prema ovom istraživanju, „u normalnim uslovima poslovanja", naša privreda koristila bi 77 odsto kapaciteta, pri čemu bi, ipak, imala višak od 16 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Polazeći od rezultata ankete, stručnjaci Instituta zaključili su da je nivo korišćenja kapaciteta u prošloj godini bio 45 odsto. Pad kapaciteta privrede doveo je do pada zaposlenosti, pa se broj radnika, samo u periodu januar-oktobar 1998. godine, smanjivao po stopi od 2,2 odsto mesečno. U prošloj godini, 60 odsto anketirane privrede koristio je instituciju prinudnih odmora. Na zavodima za zapošljavanje, u oktobru prošle godine, bilo je 850.753 lica, dok je u 1994. godini njihov broj iznosio 726.029 osoba.

V. Milovanović


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.