GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Petak 29. januar 1999.
 Broj 233
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Biljana Plavšić uoči nastavka konsultacija o Vladi RS

Poplašen ne izuva stranačke cipele

Narod očekuje ekonomski prosperitet, a ne stranačka prepucavanja. Ne smemo dozvoliti eksperiment na živom telu naroda

BEOGRAD - Republika Srpska ulazi u jedan eksperiment sa neizvesnim ishodom samo zbog toga što predsednik Poplašen ne može ni da izgovori ime jednog čoveka - ocenila je juče za „Glas" Biljana Plavšić, predsednik Srpskog narodnog saveza, komentarišući odbijanje Predsednika da prihvati Milorada Dodika, aktuelnog premijera, kao mandatara za sastav nove vlade. Ona je podvukla da je ovakav stav Poplašen javno pokazao jednom prilikom kada je izjavio: „Ja njegovo ime ne mogu ni da izgovorim", ali s obzirom na političku krizu u kojoj se RS nalazi ipak je naglasila da ne isključuje mogućnost da predsednik RS mandat na kraju poveri koaliciji „Sloga".

Plavšićeva podseća da su SDS i SRS svojevremeno odbili predlog „Sloge" da mandatar bude Mladen Ivanić, odbacivši na taj način i mogućnost formiranja vlade srpskog jedinstva.

- Danas kada je situacija sasvim drugačija oni traže formiranje takve vlade, što je ništa drugo do eksperiment na živom telu naroda. Neka se ne igraju s tim. Upitana da li je „Sloga" podržala predlog da Ivanić bude mandatar, Plavšićeva je odgovorila:

- Koliko znam Ivanić polazi od istog principa kao i prošli put, a to je minimum konsenzusa dva bloka, čemu za sada nismo ni blizu.

Bivša predsednica Republike Srpske je ponovila da je u ovom trenutku Milorad Dodik optimalno rešenje i da bi sve drugo imalo veoma negativne posledice za srpski narod.

- Aktuelna Dodikova Vlada je u nemogućim uslovima učinila mnogo, skoro nemoguće. Zašto menjati Vladu koja funkcioniše sa oko 60 odsto? Valjda treba menjati ono što ne funkcioniše. Realnost je takva da nam mora biti jasno da mi u sledećih nekoliko godina ne možemo očekivati vladu koja će stopostotno funkcionisati. Pri tome se mora voditi računa o stavu međunarodne zajednice. Oni su sa ovom vladom ostvarili kontakt. Mnogi projekti su napravljeni. U najboljem slučaju nije isključeno da ćemo čuti ako ne budu zadovoljni novim premijerom: „Izaberite vladu koju hoćete, ali mi ćemo odlučiti da li ćemo sa njom sarađivati ili ne". Mnogo toga je na kocki. Nemamo pravo na to da zaboravimo da narod očekuje ekonomski prosperitet, a ne stranačka prepucavanja.

Plavšićeva je kao najveći problem Poplašena navela to što „izgleda ne može da izađe iz stranačkih cipela", a pri tom je pod stalnim teretom odgovornosti prvog čoveka Republike. To nedvosmisleno pokazuje i ignorisanje 48 potpisa poslanika koji su podržali predlog „Sloge".

D. Tankosić


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.