GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Četvrtak 28. januar 1999.
 Broj 232
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
FELJTON

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Zašto se dvadesetpetogodišnjak Igor Hardi odlučio na neobičan podvig

Bubreg u zamenu za normalan život

Životna priča Igora Hardija iz Vrbasa ne razlikuje se previše od života njegovih vršnjaka. Sve do trenutka kada se ovaj mladić, sticajem neobičnih okolnosti, odlučio da proda svoj bubreg.

- Ne živim sa roditeljima - dosta su me izdržavali, već sa devojkom od čije plate trenutno živimo i sa kojom želim da uskoro osnujem porodicu, što je i glavni razlog ovog poduhvata. Čini mi se da sam sve probao da dođem do novca, ali ovo je jedini način da zaradim više za normalan život. Za opstanak mi ne treba previše, samo ono najosnovnije - iznosi Igor.

Prema njemu živimo u sredini u kojoj većina preživljava. Kaže da je zadovoljan dosadašnjim životom, ne računajući greške kojih je svestan, ali bi prešao preko njih.

- Sredina u kojoj živim svih ovih godina guši i sputava svaku mladu osobu za napredak. Često sam dolazio u Beograd tražeći posao, ali to su bili povremeni poslovi koji su bili loše plaćeni. Da bih dobio bilo kakav posao učlanio sam se čak i u JUL, ali i pored toga što članovi uglavnom dobijaju zaposlenje preko veza julovskih funkcionera, meni nisu pomogli pošto verovatno misle da nisam još ni od kakve koristi - kaže Igor, dodavši da se ovde poštenim radom teško može zaraditi za život.

Ponekad se pita zašto jednostavno ne bi otišao iz naše zemlje kad ovde ne može da se oseća slobodnim? S druge strane on bi ipak želeo da ostane, doškoluje se i živi neopterećujućim životom.

Igor je posle završene osnovne škole u Vrbasu upisao srednju Školu unutrašnjih poslova u Kamenici koju nije završio. O prodaji svog bubrega intezivno razmišlja već pet godina.

Na pitanje bog čega se odlučuje na ovaj korak i da li je svestan mogućih komplikacija posle uklanjanja organa, Igor odgovara:

- Drugi način da dođem do veće količine novca ne postoji, ovo je rešenje. Komplikacija posle ovog zahvata ne može biti jer će preostali bubreg normalno nastaviti da obavlja svoju funkciju. Moja devojka je medicinski radnik, pa smo pažljivo ispitali ovu oblast. Ona me podržava - objašnjava Igor.

Čini se kao da je mislio na sve „detalje".

Hiruršku intervenciju bi obavio ovde ili u Novom Sadu, a cilj mu je da nađe kupca koji bi platio bubreg po odgovarajućoj ceni.

Upitan koji je smisao njegovog života ovaj mladić s ponosom odgovara da mu je želja da završi krivično pravo, ali nije siguran da bi se time u budućnosti bavio.

- Hteo bih sa novcem koji dobijem da započnem novi život i da ne razmišljam o tome da li će moja deca sutra imati šta da jedu. Ne volim da mi ljudi čine usluge da bi mi kasnije tražili protivuslugu. To je mizerno - gorko zaključuje.

M. Veličković

 


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.