GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Subota-nedelja 23-24. januar 1999.
 Broj 228
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Odbornici Srpskpg pokreta obnove i Socijalističke partije u Skupštini Beograda odlučili

Vojislav Mihailović novi gradonačelnik

Foto: Z. RašSmena Biljane Kajganić, sekretara gradske Skupštine, izazvala burnu raspravu. Aleksandar Čotrić je optužio za ucenu, a ona njega za pokušaj podmićivanja

BEOGRAD - Vojislav Mihailović izabran je za novog predsednika Skupštine Beograda na jučerašnjoj sednici gradskog parlamenta. Mihailović je na mesto gradonačelnika došao glasovima odbornika SPO i SPS dok članovi DS i SRS nisu učestvovali u glasanju koje je, po Statutu grada, bilo tajno.

Radikali i demokrate izneli su niz optužbi na predlog SPO za novog predsednika Skupštine jer, kako su naveli, Mihailović do sada nije bio zapažen u radu gradskog parlamenta.

- Ovakav čovek odgovara SPO jer se on mnogo ne meša u poslove već ćuti, a to je izgleda presudan kvalitet za ulazak u ovu vlast. Trebalo je predložiti nekog ko nije iz ove garniture - rekao je Goran Vesić u ime demokrata.

 

Portret četrnaestog gradonačelnika u istoriji prestonice
Dražin unuk na čelu Beograda

ROĐEN: 3. septembra 1951. godine u Beogradu

POREKLO: Unuk četničkog đenerala Dragoslava Draže Mihailovića. Otac, Branko Mihailović, takođe se bavio politikom

PORODICA: Oženjen, otac dvoje dece

OBRAZOVANJE: Diplomirao 1980. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu

KARIJERA: Najpre pravnik u jednom privatnom preduzeću. Politici se aktivno posvetio od kraja 1993. godine, kada je pristupio SPO u čijem se Predsedništvu danas nalazi. Na zasedanju Skupštine Srbije 11. februara 1994. godine, kao kandidat Deposa, izabran na mesto potpredsednika parlamenta. Na istu funkciju došao i nakon poslednjih republičkih izbora u jesen 1997. godine.

IZJAVA: „Moj deda se zalagao za demokratiju u Srbiji i moji pogledi slede to zalaganje. Od njega sam nasledio staloženost, mirnoću i nepogrešivost procene prave strane. To možda nije strana koja profitira i pobeđuje, ali se neću pred unucima stideti za odluke koje sam doneo".

D. T.

Odbornici SRS takođe su kritikovali predlog za izbor novog predsednika jer je on član SPO, „stranke koja je Grad dovela do kolapsa u svim komunalnim sistemima".

U odbranu rada gradskih vlasti ustao je predsednik gradske vlade Spasoje Krunić, potvrđujući da je njihova želja dobro svima u prestonom gradu.

- Mi jesmo odgovorni za sve što radi Skupština grada, ali to ne znači da treba da objašnjavamo neistine kada o šteti govore štetočine. Grad funkcioniše dobro u skladu sa svim ostalim teškoćama - dodao je Krunić.

Posle tročasovne rasprave i glasanja 61 odbornika proglašen je novi predsednik Skupštine:

- Trudiću se da u ovom parlamentu uspostavim duh tolerancije i ljubavi kroz konstruktivne rasprave i usvajanjem boljih rešenja za život Beograda. Često postoje pokušaji opstrukcije, što je legitimno pravo opozicije, ali oni kritikom treba da pomognu, a ne da postojeće unište - rekao je Mihailović nakon izbora.

Burna rasprava produžena je i pošto je na dnevni red došla smena sekretara Skupštine grada Biljane Kajganić. Naime, Kajganićka je uoči početka sednice odbornicima podelila dokumentaciju u kojoj ukazuje na malverzacije vodećih ljudi grada, a u propratnom materijalu posebno su prozvani Spasoje Krunić i Milan Božić, kao izvršioci svih zahteva Danice Drašković, „sive eminencije u gradu".

Na mnoge optužbe Kajganićka nije mogla da reaguje jer joj, kao sekretaru nije bila data reč. Na njenu stranu stali su odbornici DS i SRS, dok ju je najglasnije napao Aleksandar Čotrić, član IO.

- Sramota je što ste ovo danas doneli, a niste pomenuli da ste ucenjivali Skupštinu tražeći stan ili neko novo radno mesto - kazao je Čotrić.

- Nije istina! Vi ste mi nudili stan i direktorsko mesto na DIF-u u zamenu za ćutanje! - odbrusila je na ivici suza Kajganićka sa svog mesta.

Predlagači odluke nisu dali nikakvo obrazloženje za smenu sekretara, a kako je Milan Božić rekao, smena je usledila zbog loše saradnje sa Izvršnim odborom. Na njeno mesto izabrana je Snežana Miljanić, pravnik i sekretar Skupštine opštine Zvezdara. Za predsednika administrativno-mandatne komisije, umesto novoizabranog gradonačelnika, postavljen je šef odborničke grupe SPO Milan Putniković.

B. Vojinić
J. Mitić
Foto: Z. Raš


Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.