GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sreda 20. januar 1999.
 Broj 225
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Novi potpredsednik Savezne vlade, Vuk Drašković, najavljuje korenite političke i društvene promene

Otvoreni prema svetu i Crnoj Gori

Nisam prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno da se Voker proglasi „personom non grata". Ne znam šta se dogodilo u Račku

Radićemo na tome

Odgovarajući na pitanje da li će nakon ulaska SPO u Vladu prvi korak biti slabljenje radikalnog elementa, Milan Božić, ministar bez portfelja, kratko je odgovorio: - Radićemo na tome.

 

BEOGRAD - U vremenu najtežih nedaća za naš narod Srpski pokret obnove je prihvatio poziv da uđe u Saveznu vladu i pomogne u njihovom rešavanju. Naša obaveza nad obavezama biće očuvanje Kosova i Metohije - poručio je lider SPO Vuk Drašković, sada potpredsednik Savezne vlade zadužen za međunarodne odnose i spoljnu politiku, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kako kaže, SPO nije ušao u Vladu da bi „konzervirao postojeće već da bi ga menjao, i hrabro i odlučno će krenuti u korenite promene i reforme jugoslovenske politike i ekonomije". Jedan od osnovnih zadataka biće povratak naše zemlje u Evropu i uspostavljanje prijateljskih odnosa sa svetom. SPO će, kako kaže, postati most za prevazilaženje svih nesporazuma sa EU i SAD jer se problemi na Kosovu ne mogu prevazići bez pomoći međunarodne zajednice.

Po pitanju otkazivanja gostoprimstva Vilijemu Vokeru i ne davanja vize Luiz Arbur, Drašković je rekao:

Ima li opozicije?

- Mi nismo „opozicija svemu". Da li je potrebno biti protiv Kosova da bismo bili opozicija - prokomentarisao je Drašković tvrdnju da su sve srpske opozicione partije već u vlasti.

 

- Nisam prisustvovao sednici Vlade na kojoj su donete takve odluke i ne znam šta se zapravo desilo u selu Račak. Treba jasno reći da je izvor cele nesreće na Kosovu i Metohiji u tome što su albanski separatisti krenuli da ruše suverenu zemlju i stvaraju jednu etničku nakazu. Smatram da je bolje istinu privesti Vokeru nego reagovati na ovaj način - istakao je Drašković dodajući kako se nada da posledice neće biti tragične i da će pobediti kompromis.

- Mi smo otvoreni i za uklanjanje svih nesuglasica Beograda i Cetinja i zajednički život dva ravnopravna naroda. Srbija i Crna Gora su jednačina istovetnih veličina i ne može se podeliti čak i kad bi to hteli - rekao je Drašković, dodajući da na crnogorskoj političkoj sceni egzistiraju dve velike partije, i „ukoliko jedna od njih nije zastupljena u Saveznoj vladi onda nije zastupljena polovina Crne Gore". Lider SPO je istakao da ima najširu podršku članova svoje stranke za ulazak u Vladu. Odbiti mandat u ovako dramatičnom trenutku značilo bi, kako kaže, najgrublje kršenje programa njegove stranke koja iznad svega stavlja nacionalne interese.

Spreman zakon o informisanju

- Učinićemo sve za slobodnu reč. Već imamo elemente novog saveznog zakona o informisanju u ovoj fascikli - najavio je Milan Komnenić, savezni sekretar za informisanje.

 

- Ne sudite po funkcijama niti po mojim rečima, već po onom što ćemo učiniti za dobro građana i naše otadžbine - zaključio je Drašković.

D. Tankosić

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1999 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.