GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 19. januar 1999.
 Broj 224
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
FELJTON

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Aleksandar Veljić, jedini pirotski lutkar, čitav život stvara „živa stvorenja"

Pirotski Đapeto i Roda

Lutkarska scena ovih skromnih poslenika kulture sve češće dobija priznanja širom Srbije

Jedan je Đapeto i njegov mali i nosati Pinokio, ali i Pirot ima svog Đapeta. To je Aleksandar Veljić (60), jedini pirotski lutkar i likovni saradnik Predškolske dečje ustanove „Čika Jova Zmaj" u Pirotu. U malenoj prostoriji ove dečje ustanove svoju maštu pretvara u stvarnost, stvara „živa stvorenja" za decu ove ustanove, stvara i druguje sa lutkama.

Priča da je od malih nogu počeo sam sebi da pravi igračke. U rodnim Ciniglavcima, nadomak Pirota, nije ni sanjao da će jednog dana drugovati sa lutkama, niti je mogao da očekuje igračke koje su imala deca u gradu. „Počeo sam da pravim igračke za sebe od materijala koji mi je bio dostupan. Najčešće je to bila glina koje je bilo u izobilju. Pravio sam automobilčiće, dvorce, lutke, počeo da maštam... I tako do škole. Srećom imao sam divnog učitelja Bogoljuba Rančića, koji je sve to primetio i razvio moj talenat. Počeo sam da radim i lutke koje su ilustrovale određene tematske celine, kao što su Miloš Obilić i Marko Kraljević", kaže Veljić.

To je u početku bio samo hobi, ali koji je Veljića sve više zaokupljao, ne sluteći da će to jednog dana biti njegov životni poziv.

- Sve je počelo sasvim slučajno. U Šabac sam krenuo na poziv mojih komšija iz sela koji su živeli u gradu, a leti dolazili na selo. Jedan moj rad odneli su svojoj kući. To je zapalo za oko profesoru šabačke Pedagoške akademije Branislavu Dražiću. Kad je u Šapcu formirano Dečje pozorište, setili su se da lepo crtam i vajam i pozvali me u Šabac. Za 14 godina rada u Šabačkom pozorištu uradio sam veliki broj scenografija za dečje, ali i predstave za odrasle, posebno za javne manifestacije, festivale i priredbe.

U zavičaj se Veljić iz porodičnih razloga vraća sa velikim iskustvom lutkara i scenografa, ali pokušaji da se odmah zaposli u svojoj struci su bezuspešni. Jedno vreme ovaj pirotski Đepeto bio je magacioner u Autotransportnom preduzeću jer, kaže, od nečega se moralo živeti, dok nije upoznao LJubišu Đorđevića, profesora pirotske Pedagoške akademije, koji je režirao dečje predstave, a kasnije i direktora Predškolske ustanove Radisava Panajotovića.

- Uspeli smo da deci u vrtiću otvorimo lutkarsku scenu, scenu na kojoj deca zajedno glume sa svojim vaspitačicama, a moje lutke su sastavni deo tih predstava. Najpre sam počeo da radim lutke za vaspitačice koje su ih koristile u nastavi. Moram da pomenem jednu lutku koja igra veoma važnu ulogu u vrtićima i pomaže vaspitačicama da decu ubede da bolje jedu. To je naša „teta Roda", koja decu obilazi za vreme obroka i proverava da li su deca pojela svoj obrok - priča Veljić i dodaje da ova lutka već desetak godina svakoj od generacija ulepša doručak ili užinu. Ona najavljuje i proleće, a često pita decu kako se rađaju i objašnjava da im ona ipak, i pored uverenja, ne donosi braću i sestre. Napravio sam mnogo lutaka koje se koriste u vrtiću. Zahvaljujući tadašnjem direktoru Panajotoviću, ovo moje zanimanje je dobilo značaj i primenu u nastavi. Dobio sam stalno zaposlenje. Tu sam već 10 godina, kreiram i pravim lutke, scenografiju po kojoj se one kreću. Posebno sam ponosan na našu lutkarsku scenu koja postiže dobre uspehe, ne samo u Pirotu, već i u drugim gradovima. Naravno, velike zasluge pripadaju i majstoru Miodragu Paniću i našoj krojačici Anđelki Spasić koja sve ono što ja zamislim i sašije. Pokušavam, dakle, da stvarnost „pretočim" u svet mašte, snalazim se na razne načine, lutke pravim od otpadaka, praznih plastičnih flaša, bačenih kutija... - kaže Veljić

Zoran PanićPretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.