GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sub - Ned 16.-17. januar 1999.
 Broj 222
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Aleksandar Milašinović, jedan od oslobođenih vojnika iz ruku takozvane Oslobodilačke vojske Kosova

Odslužiću dug državi

Bili smo zbunjeni, a Šiptari zatečeni našim prisustvom. Uzeli su nam oružje i vezali oči

Kuća Aleksandra Milašinovića, jednog od osam vojnika otetih 8. januara od pripadnika tzv. terorističke „OVK", juče je bila puna gostiju. Rođaci, prijatelji i komšije pokušavaju da sa Milašinovićima podele zabrinutost jer iako se Aleksandar vratio kući neverica i strah su još prisutni. Dvadesetdvogodišnji Aleksandar je otišao prošlog marta iz rodnog sela Kusadak na služenje vojnog roka u Kosovsku Mitrovicu. Osmog januara ove godine Milašinovića su sa sedam drugara zarobili albanski teroristi.

Vidno uzbuđen, Aleksandar započinje svoju priču.

- Krenuli smo na redovan zadatak. Promašili smo put i upali u bazu „OVK". NJih pedeset opkolilo je naša kola. Svi su bili u civilu. Bili smo zbunjeni, a i oni su bili zatečeni našim prisustvom. Pretresli su nas, oduzeli oružje i vezanih očiju odvezli nas u neku zgradu. Iste večeri posetili su nas pripadnici OEBS-a. Sledećeg dana preselili su nas u drugu zgradu. Davali su nam hranu, vodu i cigare. Nisu nas maltretirali. Jedino su nam sve vreme ruke bile vezane žicom. Trećeg dana jedan Albanac nam je doneo telefon da se javimo roditeljima. Rekao nam je da će nas pustiti uz razmenu za njihovih devet pripadnika. Rečeno nam je da će nas ubiti ukoliko naša vojska pokuša da nas oslobodi. Bili smo uplašeni. Nadu nam je jedino pružalo prisustvo OEBS-a. Očekivali smo da će nas oni izvući, ali nismo znali ni kada ni kako. Razmišljali smo o svemu. Nikakvih vesti nismo imali. Znali smo samo ono što su nam govorili predstavnici OEBS-a. U jednom momentu rečeno nam je da pregovori miruju i da se ništa ne zna - priča Aleksandar, navodeći da ih albanski teroristi nisu ispitivali o njihovoj vojnoj kasarni.

- NJihov komandant je sa nama bio samo u prisustvu OEBS-a i osim naših ličnih podataka nisu nam postavljali nikakva pitanja. Onog dana kada su nas oslobodili nisu nas posetili predstavnici OEBS-a. Uhvatila nas je panika. Nismo znali šta se dešava. Tešili smo jedni druge. Tek kasnije tog dana otmičari su nas odvezli do vozila OEBS-a koje nas je prevezlo do teritorije pod našom kontrolom. Tu nas je preuzela naša vojska. Kada smo stigli u kasarnu dočekali su nas roditelji i drugovi. Nismo verovali da smo napokon slobodni - zastaje Aleksandar, a na priču se, nadovezuje majka LJubica:

- U petak smo čuli da su vojnici iz kasarne našeg sina oteti. Zvali smo kasarnu, ali vezu nismo mogli da dobijemo. Tek sutradan smo se čuli sa njegovim kolegama. Rečeno nam je da su svi vojnici u kasarni, izuzev nekoliko koji su na dužnosti na terenu. Tek u tri sata u vestima TV stanica čuli smo da nam je sin otet. Strah i panika u tom momentu bili su preveliki. Tog dana moj muž Zoran je krenuo u Kosovsku Mitrovicu. Aleksandar se u nedelju javio telefonom. Rekao je da je dobro i da se ne brinem. Zatim se javio jedan čovek i rekao da će vojnike pustiti u razmenu za devet pripadnika „OVK". Rekao je da će vojnici biti ubijeni ukoliko nešto pokušamo.

Starešinama Aleksandrove kasarne prenela sam šta mi je rečeno, ali ništa više nisam mogla da učinim. Pregovori su tekli sporo, a strah je bio sve veći. Ovu neizvesnost ne bih poželela ni najvećem neprijatelju. Imam još jednog sina Nikolu koji tek treba da služi vojsku. Da je do mene nikad ga ne bih pustila. Na pitanje da li će posle vojnog roka otići na Kosovo, Aleksandar kaže:

- Samo da odslužim dug državi. Za dalje ću tek da vidim. Planove, za sada, nemam.

Tamara Marković

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.