GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Sub - Ned 16.-17. januar 1999.
 Broj 222
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija
OSTALE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Balerina i glumica Jelena Tinska premijerno kao Mej u Šepardovom komadu „Ludi za ljubavlju"

LJubavnici u začaranom krugu

Želela holivudski projekat. Ova predstava je moja krvna grupa. Uvek ću voleti Igora

Otkad je shvatila da je uloga Mej po delu Sema Šeparda „Ludi od ljubavi", kako sama kaže, „njena krvna grupa", glumica, balerina i autorka „Knjige o mom životu, od svakog koga sam volela" Jelena Tinska nije odustajala. Beogradska publika će imati priliku da je premijerno vidi u komadu „Ludi za ljubavlju" u režiji Juga Radivojevića u subotu u 21 sat u pozorištu „Duško Radović", zajedno sa glumcima LJubomirom Bandovićem, Alekom Rodićem i Miodragom Popovićem Debom. Pored toga što igra u glavnoj ulozi, Tinska je i izvršni producent.

Zašto ste u predstavu krenuli obrnutim putem, dakle prvo izračunali troškove, odredili honorare, pa tek onda počeli s probama?

- To je pitanje profesionalizma. Živimo u zemlji u kojoj dobijamo plate iz dva dela, dva meseca unazad. Umetnici su navikli i da budu gladni, bedni, zato što je umetnost skopčana sa talentom, viša sila ispred koje oni ustuknu, te pristaju na teške uslove života i rada. Htela sam da ovoj izvanrednoj ekipi omogućim holivudski projekat u Beogradu. Želela sam da vidim da li ću ja to uspeti i hoće li biti problema kad se materijalno obezbedimo. Ispostavilo se da nije bilo umetničkih problema, ispoštovali smo datume i sve je bilo kao kad raste trava. Svi su bili oslobođeni grča osim mene. Vodila sam dva paralelna života, kao glumica i kao producent i došla do zanimljivog zaključka - kad ste jednom glumac sve što kasnije radite je vaša uloga - majke, ljubavnice, Julije, producenta. Komad „Ludi za ljubavlju" prvo ste pokušali da uradite sa sada već bivšim mužem Igorom Pervićem...

- Dok smo bili u braku oboje smo želeli da uradimo tu predstavu, i angažovali smo Mikija Milutinovića da režira iako nije reditelj po profesiji. Bili smo ubeđeni da je tekst toliko dobar da nije važno ko ga režira. Posle 13 proba suočili smo se sa istinom da se nismo makli od početka. Svi smo se posvađali, smrtno sam se naljutila i zamenila i reditelja i glumca. Igor i ja smo se tada profesionalno rastali, naš životni rastanak nema veze sa ovom predstavom već je sticaj okolnosti. Razveli smo se jer osim hemijskog sastava koji nam je takav da privlačimo jedno drugo nemamo nikakvih drugih dodirnih tačaka.

Kao balerina i glumica uspeli ste da spojite pokret i reč...

- Zahvaljujući mom baletskom obrazovanju iskoristili smo moju savršenu koordinaciju da napravimo specifičan pokret u funkciji lika i dobili smo specifični doživljaj na sceni.

Ovo je, pre svega, priča o otuđenosti?

- Da, iako nismo anulirali ni činjenicu da se govori o incestnoj ljubavi brata i sestre, ona je samo stavljena u drugi plan. Akcenat je na otuđenosti. Sretnete čoveka sa kojim imate isti „hemijski sastav", kao što se desilo Igoru i meni, ali i Mej i Ediju, a onda zato što ste obuzeti sobom ne posvetite se daru koji ste dobili od Boga - ljubavi. Zaboravimo da je ljubav pre svega davanje i dogodi nam se da se otuđimo. Život je, potom, bez onog drugog prilično besmislen. Batrgate se, ljutite, svađate i bijete, a ne znate gde je problem. Ni Edi i Mej ne mogu zajedno, a odvojeno tek nikako. Oni su samo među mnogima u tom začaranom krugu iz kojeg nema izlaza i u kojem nema sreće. Muče jedno drugo, a žestoko se vole, što se nadam da smo uspeli da prikažemo.

Priču poredite i sa svojim okončanim brakom?

- Počela je isto - i Igor je ljubav mog života. Uvek ću voleti Igora kojeg sam volela, ali nikada više neću biti s njim. Drugačiji je od mene i ugrožava moje biće koje mi je ipak najvažnije. Tu je i odgovor na Šepardov komad - ipak svet izvan mene ne postoji, kad ja umrem umreće i svet za mene. Ovako kodnas razmišlja samo jedan procenat ljudi koji, za razliku od mase, pokreće svet. Oni se usuđuju da budu drugačiji, imaju svoju viziju života i ljubavi. Ne pristaju na kompromis da bi zadovoljili druge koji im ništa ne pružaju i nisu im bitni za ličnu sreću.

D. Tasić

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.