GLAS JAVNOSTI - Logo  Prvi broj izašao 15. jula 1874. u Kragujevcu
 Beograd Godina II Obnovljeno izdanje
 Utorak 12. januar 1999.
 Broj 218
Izdaje NIP „GLAS“ a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.
Vlajkovićeva br. 8,
Beograd, Jugoslavija
GLAVNE VESTI

Glavne vesti Ostale vesti Feljton Arhiva Pretplata Istorijat Redakcija Kontakt Navigation Bar
Predsedavajući OEBS Knut Volebek razgovarao sa Miloševićem

Dogovoren rok za oslobađanje vojnika VJ

Predsednik SR Jugoslavije garantuje punu saradnju sa posmatračkom misijom OEBS

BEOGRAD - Na sastanku sa Slobodanom Miloševićem dogovoren je rok u okviru koga mora doći do oslobađanja osam pripadnika VJ koje je zarobila „OVK", rekao je juče novinarima Knut Volebek, norveški ministar inostranih poslova i predsedavajući OEBS i dodao da ne može reći trajanje roka, ali da je to vreme dovoljno da bi se razradile sve pojedinosti akcije.

- Od Miloševića sam dobio obećanje da će u potpunosti sarađivati sa Misijom. Kontakti koje sam ostvario sa „OVK" u ovom trenutku dovoljni su samo za razgovore za oslobađanje talaca. Uzimanje talaca je neprihvatljiv čin i zahtevi koje sam postavio su u smislu njihovog trenutnog oslobađanja. Vrlo je važno da „OVK" shvati da ima malo vremena za oslobađanje. Ne predstavlja mi problem da osudim terorističke akcije „OVK", jer mi ne prihvatamo terorizam i zbog toga je Misija OEBS i ustanovljena. Moje je da pronađem način i sredstva za miroljubivo rešenje krize - istakao je Knut Volebek.

Predsedavajući OEBS je kazao da je zbog obnavljanja sukoba na Kosovu zamolio jugoslovenske vlasti da se uzdrže od svih daljih akcija koje bi dovele do povećanja nasilja, da se reše pitanja koja bi omogućila uspostavljanje OEBS misije na Kosovu, kao i da se uspostavi saradnja sa ambasadorima Hilom i Petričem. Takođe, Volebek je naglasio da ne treba zaboraviti da još postoji opasnost od NATO bombardovanja, i da radi sprečavanja krvoprolića obe strane moraju sarađivati sa Misijom.

- U razgovorima koje sam vodio sa Miloševićem, Jovanovićem i Šainovićem, izrazio sam brigu zbog kršenja ljudskih prava, Zakona o univerzitetu i Zakona o informisanju. Nezavisni mediji su preduslov sa demokratizaciju države i njihov nesmetani rad se mora obezbediti, rekao je Volebek.

Posle konferencije, predsedavajući OEBS otišao je u Podgoricu na razgovore sa predsednikom Đukanovićem i crnogorskom Vladom sa namerom da im saopšti stav da će vlasti u Beogradu morati da prihvate situaciju u Crnoj Gori u okviru ustavnih ovlašćenja.

A. Vučinić

Velika uloga pravoslavne crkve
- Patrijarhu sam rekao da je njegova uloga verskog poglavara srpskog naroda veoma bitna. Srpska pravoslavna crkva ima veliku ulogu u nalaženju mirovnog rešenja, kao i sve druge verske zajednice. Patrijarh je spreman na saradnju u smislu podržavanja mirovnog procesa na Kosovu i u tom cilju će preduzeti sve što je u njegovoj moći - naglasio je Knut Volebek, komentarišući razgovor koji je vodio sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom.

Prijem SRJ u OEBS?
Šef norveške diplomatije Knut Volebek izjavio je i posle razgovora sa našim šefom diplomatije Jovanovićem da je potpuno neprihvatljiva otmica osam talaca i dodao da Verifikaciona misija OEBS na Kosovu radi na njihovom oslobađanju. Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju je rekao i da je sa Jovanovićem razgovarao o prijemu SR Jugoslavije u OEBS.

Pretraživanje GLASA JAVNOSTI!

powered by FreeFind


[ Glavne vesti | Ostale vesti | Feljton | Arhiva | Istorijat | Redakcija | Pretplata | Kontakt ]
http://www.glas-javnosti.co.yu
webmaster@glas-javnosti.co.yu

   

Copyright © 1998 NIP „GLAS“
All Rights Reserved.


FastCounter by LinkExchange